Pénzt kap az egészségbiztosító

2023. november 21., kedd, Belföld

Több részletben egészíti ki a kormány az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) költségvetését, hogy az év végéig biztosítva legyen az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása – jelentette ki Alexandru Rafila.

  • Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Fotó: Facebook / Alexandru Rafila
    Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Fotó: Facebook / Alexandru Rafila

Az egészségügyi miniszter elmondta: a CNAS azért kapott a napokban a kért 4,2 milliárd lej helyett mindössze 1,7 milliárd lejt, mert csak ekkora összeg állt rendelkezésre az államkasszában, de az év végéig újabb költségvetés-kiegészítésekre számíthat a kormány tartalékalapjából vagy más forrásokból, és lesz miből fedeznie a kiadásait. A miniszter túlzónak nevezte azokat az állításokat, miszerint akad olyan kórház, amelyik csak 300 lejt kapott a bérek kifizetésére. Hangsúlyozta: egyeztetett a pénzügyminiszterrel, és nem áll fenn az a veszély, hogy ne legyen pénz az egészségügyi szolgáltatások kifizetésére, habár az orvosi felszerelések, gyógyszerek és közüzemi szolgáltatások költségei az utóbbi időben jelentősen nőttek. Rafila szerdán találkozik a megyei egészségügyi igazgatósági alkalmazottak szakszervezeteinek képviselőivel; béremelésre vonatkozó követeléseiket megalapozottnak tartja, de úgy látja, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben „kivitelezhető, nem pedig utópisztikus megoldásokra” van szükség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-11-21: Belföld - :

Van elég gáz télire

Időjárástól függetlenül zavartalan lesz a tél folyamán Románia gázellátása, mert az ország tárolókapacitása 2023-ban további 100 millió köbméterrel növekedett – közölte Virgil Popescu, a képviselőház környezetvédelmi bizottságának elnöke egy szakmai konferencián tegnap.
2023-11-21: Közélet - Hecser László:

Medvetámadás Baróton

Medve támadott egy baróti férfira szombaton a Technika-telepen. A sebesültet a baróti kórház sürgősségi osztályán látták el, állapota kielégítő.