Ökogazdálkodás az unióban

2023. november 28., kedd, Gazdakör

Dan Motreanu európai képviselő – 2006-ban és 2007-ben mezőgazdasági miniszter – internetes honlapján számolt be az unió ökogazdálkodási terveiről, a Farmtól a fogyasztóig uniós stratégia vonatkozó határozatairól.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Már eldöntött tény, hogy 2030-ig minden tagállamnak a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökotermelést kell folytatnia. Most az uniós átlag 8,5 százalék. Románia a tagállamok között a 24. helyen áll, az ökoterület a mezőgazdasági összterületnek csupán a 3 százalékát teszik ki.

A képviselő szerint minden tagállamnak ki kell dolgoznia az ökogazdálkodásra vonatkozó saját  nemzeti stratégiáját, pontos határidőkkel és célkitűzésekkel. Az uniós mezőgazdasági szakbizottság (AGRI Bizottság) témával kapcsolatos, nemrég lezajlott munkaülésén a tagországok képviselői kérték, hogy készüljenek pontos piackutatások, az uniós stratégiában határozzák meg az ökogazdálkodásra átálló mezőgazdászok megfelelő szintű támogatását, fordítsanak kellő nagyságú összegeket a használható vegyszerek kutatására és kifejlesztésére, valamint uniós forrásokból támogassák az ökotermékek fogyasztásának előnyeit bemutató reklámkampányokat. Az AGRI Bizottságnak az ökogazdálkodásra vonatkozó uniós stratégia végleges formáját márciusig kell elkészítenie, Dan Motreanu szerint a parlamentben májusban kerül ez megszavazásra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-28: Gazdakör - Incze Péter:

Megemelték a pályázat útján vásárolható traktorok erejét

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy az országos ügynökség új rendszert dolgozott ki a pályázat útján vásárolható traktorokra. A számításnál a szántók és kaszálók területét veszik figyelembe, a támogatásból vásárolható munkagépek teljesítménye a megdolgozott terület nagyságának függvényében változik.
2023-11-28: Gazdakör - Incze Péter:

Meghosszabbították a pályázatok letevésének határidejét (Beruházások a termékfeldolgozásba)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) a mezőgazdasági feldolgozóipar fejlesztésére indított Investalim programnál egy hónappal meghosszabbította a pályázatok letevésének határidejét: a pályázatokat december 27-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe.