Sepsi OSK–Dinamo mérkőzésBűnügyi feljelentés rasszista megnyilvánulások miatt

2023. december 8., péntek, Közélet

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, valamint a legfelsőbb ügyészséghez nyújtott be bűnügyi feljelentést Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke a Sepsi OSK és a Dinamo december 4-i mérkőzését követően tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt.

  • Kulcsár-Terza József. A szerző felvétele
    Kulcsár-Terza József. A szerző felvétele

A politikus tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján kifejtette, személyesen is részt vett az említett mérkőzésen, „végighallgattam, ahogy gyaláznak” – mondta, ám úgy véli, ami a meccs kapcsán a sajtóban megjelent, az „hihetetlen”. Rámutatott, a doardinamo.com portál december 4-i bejegyzésében úgy fogalmaznak, hogy a Bukaresti Dinamo hétfőn este 2–1-re kikapott a „magyarországi cigányoktól” („Dinamo Bucureşti a pierdut în fața etnicilor țigani din Ungaria” – szerk.megj.), és ez a szöveg a mai napig olvasható a blogon. A politikus értetlenségének, felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a hatóságok nem tesznek semmit, s bár azt remélte, az érintett klubtól valaki észreveszi a bejegyzést és eltávolíttatja, ez nem történt meg. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy Romániában az érvényben lévő jogszabályok szerint a romaellenes megnyilvánulásokért három hónaptól tíz évig terjedő börtönbüntetés jár. A tapasztaltak miatt bűnügyi feljelentést tett a legfelsőbb ügyészségen és a diszkriminációellenes tanácsnál is, beadványában azt kérte, hogy vonják felelősségre azokat, akik a kifogásolt bejegyzést szerkesztették. Kulcsár-Terza József szerint a rasszista megfogalmazás nem csupán a magyar kisebbségre, hanem az OSK focicsapatot alkotó, más nemzetiségű játékosokra nézve is sértő. Mint beadványában fogalmazott, a hasonló „kisiklások” sértik az emberi jogokat, a hatályos törvényeket, az ország alkotmányát, illetve azon nemzetközi, emberi jogi szerződések rendelkezéseit, amelyeknek Románia is részese.

A Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke ugyanakkor arról is beszámolt, hogy nemrég választ kapott azon beadványára, melyet az úzvölgyi katonatemetőben történtek miatt Cătălin Predoiu belügyminiszterhez intézett. Szerinte elfogadhatatlan, hogy „pár ember bemegy egy hadi temetőbe, és ott azt tesz, amit akar”, így azt kívánta megtudni, miként látja a tárcavezető, tették-e a hatóságok a dolgukat július 8-án (akkor 150 fakeresztet helyeztek ki a Nemzet Útja szervezet hívei – szerk. megj.). Szóvá tette továbbá az október végi történéseket is, amikor a román hadsereg napja alkalmából keresték fel a nacionalista szervezetek a temetőt. A hivatalos válasz szerint a jelzett ügyekben bűnügyi eljárás folyik, ennek következtében bővebb felvilágosítással nem szolgáltak a politikusnak. A levél végén ugyanakkor megjegyzik, hogy a belügyi egységek mindkét rendezvényen ellátták feladatukat. Kulcsár-Terza József álláspontja szerint az ügyben nem maradt más tennivaló, mint azt szélesebb nyilvánosság elé tárni, így az uniós tagállamok elé vinni.

A képviselő úgy véli, mindezek a tettek azt üzenik, hogy bármikor, bármilyen támadás érheti az erdélyi magyarságot. „Nagyon nehéz év jön, másként nem tudunk fennmaradni (...), amikor szükség van, akkor össze kell fogni és a nemzetért ki kell állni” – szögezte le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1556
szavazógép
2023-12-08: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Ki állítja meg a szélsőségeseket?

A titkosszolgálatok, a felelőtlen politikusok és a hazai oktatás gyengeségei is okai annak, hogy a szélsőséges pártok és politikusok népszerűsége növekvőben van – állítja Antal Árpád polgármester, aki szerint nem engedhetjük meg, hogy ezek az erők a maguk képére alakítsák az országot.
2023-12-08: Közélet - Fekete Réka:

Mindennap látogathatóak a betegek (Megyei kórház)

Az eddigi heti három nap helyett ettől a hónaptól a hét minden napján látogathatóak 13–18 óráig a beutalt betegek a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. Az egyes osztályok maguk szabhatják meg a belépési feltételeket, pontosabban azt, elegendő-e a védőpapucs vagy szükséges a védőmaszk, valamint az egyszer használatos köpeny viselése is – tájékoztatta lapunkat dr. Oana Andreea Pozna-Pop, a kórház járványtani szakorvosa.