Megyei kórházMindennap látogathatóak a betegek

2023. december 8., péntek, Közélet

Az eddigi heti három nap helyett ettől a hónaptól a hét minden napján látogathatóak 13–18 óráig a beutalt betegek a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. Az egyes osztályok maguk szabhatják meg a belépési feltételeket, pontosabban azt, elegendő-e a védőpapucs vagy szükséges a védőmaszk, valamint az egyszer használatos köpeny viselése is – tájékoztatta lapunkat dr. Oana Andreea Pozna-Pop, a kórház járványtani szakorvosa.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az egészségügyi minisztérium vonatkozó rendelete szerint minden egészségügyi egység maga dönthet a beteglátogatási feltételekről, a sepsiszentgyörgyi megyei kórház ennek szellemében változtatta meg a korábbi programot, ezzel több lehetőséget teremt a be­utaltak és családtagjaik közötti találkozásra – hangsúlyozta a járványtani szakember. Kérdésünkre, hogy az influenzában megbetegedők, a felső légúti panaszokkal jelentkezők számának várható növekedése miatt szigorították-e a beteglátogatási feltételeket, a szakember elmondta, egyelőre nincsenek jelek, hogy az ebben az évszakban szokásosnál többen jelentkeznének influenzás tünetekkel, de a különböző betegségekkel beutalt pácienseket és a látogatókat is védeni szeretnék a kölcsönös fertőzéstől, ezért van szükség a védőintézkedésekre. Pozna doktornő szerint nincs szó a korábbi szigorítások erősítéséről, azokat a betegeket, akik fertőzhetnek, illetve gyógyulásuk érdekében szükség van elkülönítésükre, eddig is izolálták.

A koronavírus-járvány után változott a beteglátogatás, egy időben teljesen le volt zárva, utána hétfőn, szerdán és pénteken lehetett látogatni a beutaltakat, mostantól mindennap 13–18 óráig van erre lehetőség. Ellenben arra kérik a látogatókat, ne időzzenek 15 percnél többet egy betegnél, hogy mindenkire jusson idő, és egy többágyas kórteremben ne legyenek egyszerre többen. A megyei kórházban lehetőség van azoknak a betegeknek az elkülönítésére, akiket valóban csak védőpapucs, védőmaszk és egyszer használatos köpeny felvételével lehet meglátogatni, ez az eljárás vonatkozik az intenzív, a fertőző- és az újszülöttosztályra, esetenként más szakokon is előírhatják ezeket a feltételeket, az ellenben mindenkire érvényes, hogy a kórházba belépve kötelező a védőpapucsot felvenni; ezt, ahogy a többi védőfelszerelést is, a kórház biztosítja – hangsúlyozza a járványtani szakember. A megyei kórház a saját internetes közösségi oldalán is tájékoztatja erről a lakosságot, hozzátéve: ajánlott a krónikus betegek látogatásának elkerülése a további szövődmények kialakulásának veszélye miatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2023-12-08: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bűnügyi feljelentés rasszista megnyilvánulások miatt (Sepsi OSK–Dinamo mérkőzés)

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, valamint a legfelsőbb ügyészséghez nyújtott be bűnügyi feljelentést Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke a Sepsi OSK és a Dinamo december 4-i mérkőzését követően tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt.
2023-12-08: Közélet - Bodor János:

Csodaszarvas Kommandón

Csodálatosan szép gímszarvas bukkant fel hétfőn délben Kommandón. Grofcsik Melánia kapta lencsevégre és osztotta meg a felvételt közösségi oldalán.