Vidékfejlesztési pályázatokElfogyott a pénz a hegyvidéki fiataloknál

2023. december 12., kedd, Gazdakör

A hegyvidéken megtelepedni óhajtó fiataloktól az AFIR számítógépes rendszere már nem fogad el pályázatokat, a nem hegyvidéken gazdálkodók előtt viszont még nyitva áll a lehetőség, hogy megkapják a 70 ezer eurós támogatást.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A fiatalok vidéken történő megtelepedése támogatásánál (DR30) az első hónapban 85 pont volt a letevéshez szükséges minimális pontszám, mely december 1-től 60 pontra esett. Novemberben kevés pályázatot tettek le, december 1-től viszont ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés.

A hegyvidéki fiatalok támogatásánál december 5-én estig összesen 1877, 60 vagy annál nagyobb pontszámú pályázatot töltöttek fel az országos vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) számítógépes rendszerébe 131,3 millió euró értékben. A hegyvidéki fiatalok külön 75,2 millió euróra pályázhattak, ami 1074 támogatást tesz lehetővé. Mivel a december 1. és 5. között letett pályázatok értéke meghaladta a kiírási összeg másfélszeresét, 6-án reggel a számítógépes rendszer nem engedte további pályázatok feltöltését a hegyvidéki összetevőre, és az 1877 pályázatból 803-ra sem jut majd pénz, ha a befogadott pályázatok mind rendben lesznek.

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott információ szerint Kovászna megyéből 56 fiatal tett le pályázatot a 70 ezer eurós támogatásra, ezzel a 8. helyen állunk a hegyvidékkel is rendelkező megyék között. A szomszédos és közeli megyékben elég kevesen pályáztak, Hargita megyében 8-an, Brassóban 9-en, Maroson 15-en, Fehér megyében viszont 155-en. Az első helyen Beszterce-Naszód áll 420 pályázattal, második Bihar megye 362 pályázattal.

A nem hegyvidéki zónában még rengeteg a pályázható pénz, hét végéig mindössze 136, 60 vagy annál nagyobb pontszámú pályázatot tettek le a fiatalok 9,5 millió euró értékben, miközben a keret 175,4 millió euró, ami 2507 pályázat kifizetésére elegendő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2023-12-12: Gazdakör - Incze Péter:

Beruházások támogatása az állattenyésztésben és a feldolgozásban (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy az országos ügynökség (AFIR) december 20-án megnyitja a pályáztatást a vidékfejlesztési stratégia két új intézkedésére: a DR 20-ra – Beruházások az állattenyésztésben és a DR 22-re – Beruházások a mezőgazdasági termékek és gyümölcsök eladásra való előkészítésében, raktározásában és feldolgozásában. A pályázatokat jövő év április 30-ig lehet feltölteni az országos ügynökség számítógépes rendszerébe.
2023-12-12: Gazdakör - :

Három százalék a kártérítési alapba

A területalapú támogatásokat kifizető ügynökség (APIA) a gazdáknak utalt előlegből 3 százalékot visszatart, amit a PD.01-ből, a jövedelemkiegészítő alaptámogatásból vonnak le.