VidékfejlesztésBeruházások támogatása az állattenyésztésben és a feldolgozásban

2023. december 12., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy az országos ügynökség (AFIR) december 20-án megnyitja a pályáztatást a vidékfejlesztési stratégia két új intézkedésére: a DR 20-ra – Beruházások az állattenyésztésben és a DR 22-re – Beruházások a mezőgazdasági termékek és gyümölcsök eladásra való előkészítésében, raktározásában és feldolgozásában. A pályázatokat jövő év április 30-ig lehet feltölteni az országos ügynökség számítógépes rendszerébe.

  • Több pontot kap a közepes nagyságú gazdaság. Fotó: Pixabay
    Több pontot kap a közepes nagyságú gazdaság. Fotó: Pixabay

Az állattenyésztési ágazat fejlesztésére összesen 224,6 millió eurót szánnak, amit ágazatonként megosztanak. A legtöbb pénzt – 98,8 millió eurót – a sertéstenyésztők kapják, a szarvasmarha-tenyésztők 67,4 millió eurót,  a juh- és kecsketartók 15,7, a háztáji szárnyast és egyéb állatot nevelők, valamint a méhészek 22,4, a tojótyúkfarmok feljavított zárt ketreces tartásra és szabadtartásos átállásra 22,2 millió eurót.

A támogatás felső határa egyszerű gépvásárlás esetén 300 ezer euró, ha építkezés is megvalósul, akkor 2 millió euró. A támogatás intenzitása 65 százalékos, vagyis a pályázat értékének 35 százalékát a pályázónak saját forrásból kell biztosítania.

A végleges pályázati tájékoztató füzet és a letevéshez szükséges dokumentumok sora megtalálható az ügynökség honlapján: www.afir.ro, a Finanțare tárhelyen, az Exploatații agricole altárhelyen, a DR20-as elnevezés alatt. A pályázást elég magas pontszámmal indítják, december 20. és január 31. között a letevéshez szükséges minimális pontszám a szarvasmarháknál, sertéseknél és egyéb állatoknál, illetve méheknél 85 pont, a juhoknál 70, a tojótyúkoknál 80 pont. A február 1. és február 29. közötti időszakban a kötelező pontszám esik, a szarvasmarháknál és sertéseknél 60, az egyéb állatoknál és méheknél 55, a juhoknál és kecskéknél 52 pont lesz, és március 1-től tovább csökken.

A pontszerzési lehetőségek állattenyésztési ágazatonként változnak, a végleges pályázati tájékoztató füzet az ideigleneshez képest eltéréseket is tartalmaz. Mivel a vidékfejlesztési szakemberek tapasztalatai szerint Háromszéken főképp a szarvasmarhát tartók pályáznak, először ezeket a végleges pontszerzési lehetőségeket ismertetjük.

A szarvasmarhás pályázatoknál 10 pont jár abban az esetben, ha a pályázó szövetkezet vagy termelői csoport, de egy tag gazdaságának az értéke SO-ban kifejezve nem haladja meg a tagok gazdaságai összesített SO-jának a 30 százalékát.

20 pont szerezhető, ha a pályázó közepes nagyságú gazdaság, az értéke 12 ezer és 250 ezer euró SO közötti.

5 pont jár abban az esetben, ha a pályázó ökogazdálkodást folytat.

A precíziós állattartásra, valamint az automatizálásokra és digitalizálásra 15 pont jár. Ide tartozik: az állatok egészségi állapotának számítógép-programos követése, farmvezetési számítógépes programok használata, robotizálás (pl. fejőrobotok vásárlása), a fejési adatok számítógépes ellenőrzése és regisztrálása, az állomány etetésének automatizálása és egyebek. A 15 pont megszerzéséhez feltétel, hogy ezeknek a beruházásoknak az értéke a pályázat elszámolható értékének legalább 5 százalékát jelentse.

5 pont jár a körforgásos gazdálkodást megcélzó beruházások megvalósítására. Olyan pályázatok kaphatják meg a pontokat, melyeknél a beruházás a minimálisra csökkenti a farmon keletkező hulladékokat, újrahasznosítva azokat. Például a trágya és növényi maradványok komposztálása speciális bioreaktor rendszerrel, biogáz előállítása saját használatra.

5 pontot kap, aki megújuló energiaforrásokat használ fel (napelemek, szélturbina stb.), ha ezek értéke meghaladja a pályázat teljes elszámolható értékének a 2 százalékát.

A pályázónak 10 pont jár, ha a támogatás segítségével termékelőkésztést (kondicio­nálást) valósít meg vagy a saját termékeit farmszinten feldolgozza. Termék-előkészítésnek számít tejhűtők, a tej szállítására alkalmas vezetékek, tejminőség-ellenőrző berendezések vásárlása. A húsnál kondicionálásnak számít a farmszinten történő vágás, darabolás, hűtőkamra létesítése.

5 pont jár abban az esetben, ha a pályázó a termékeit a saját farmján vagy a termés legalább 30 százalékát 200 kilométeres körzetben vagy a szomszédos megyékben értékesíti.

Ha a pályázó állatai be vannak biztosítva, azzal 10 pont szerezhető. Feltétel, hogy a biztosítás meg legyen kötve a beruházás megvalósításának éveire (2–3 év) és az ötéves követési időszakra is.

20 pontot kap az a pályázó, akinek az aktív régisége a mezőgazdaságban legalább 3 év. Ezt egy mérlegképes könyvelőnek saját felelősségre tett nyilatkozattal kell igazolnia, és a mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem a cég összjövedelmének legalább a felét kell hogy kitegye.
*
A szintén december 20-ától április végéig pályázható DR 22 – Beruházások a mezőgazdasági termékek és gyümölcsök kondicionálásában, raktározásában és feldolgozásában intézkedéssel kapcsolatos tudnivalókat a következő Gazdakör oldalban olvashatnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2023-12-12: Kultúra - :

Sepsiszentgyörgyön turnézott az Unfold Motion

Teljes programcsomaggal érkezett Sepsiszentgyörgyre a temesvári Unfold Motion független társulat, melynek tagjai két kortárs táncelő­adással, performance-installációval és hangkeverő műhelyfoglalkozással várták a szentgyörgyi érdeklődőket pénteken és szombaton.
2023-12-12: Gazdakör - Incze Péter:

Elfogyott a pénz a hegyvidéki fiataloknál (Vidékfejlesztési pályázatok)

A hegyvidéken megtelepedni óhajtó fiataloktól az AFIR számítógépes rendszere már nem fogad el pályázatokat, a nem hegyvidéken gazdálkodók előtt viszont még nyitva áll a lehetőség, hogy megkapják a 70 ezer eurós támogatást.