Még boldogabbak leszünk?

2023. december 15., péntek, Kármentő
Kuti János

Nem is gondoltam volna, hogy ennyi boldog ember között élek. Ha az emberek egy országban boldognak érzik magukat, magát az országot is boldog országnak lehet tekinteni. Az Eurostat (az Európai Unió statisztikai hivatala) tanulmányt készített arról, hogy mit nyilatkoznak Európában a megkérdezettek saját életük minőségével kapcsolatban. A teljesen elégedetleneknek nulla, az abszolút elégedetteknek tíz pontot számítottak fel. Eszerint az Unió 27 tagországa közül a legboldogabb Ausztria, míg Románia, Lengyelországgal és Finnországgal együtt a második helyen áll. Érdekes, hogy Finnország éveken keresztül világelső volt a boldogságlistán, de úgy látszik, mára már megboldogtalanodtak a finnek is. Izrael is a negyedik helyen állt, de már ott sem nagy öröm lakni. Különben egy korábbi kutatás szerint a legboldogtalanabb országok a világon: Zimbabwe, Libanon és Afganisztán.

Most látva, hogy mi milyen előrelépést tettünk boldogulás terén, én is röpködhetek a boldogságtól szabadon, főleg ha felvesznek a légi schengeni övezetbe, amit megígért Ausztria. Különben a nullától tízig terjedő skálán Ausztria 7,9-cel és Románia 7,7-tel szerepel. El tudom képzelni, hogy ha Ausztria egyetértene szárazföldi schengeni csatlakozásunkkal is, nem csak a légből (vagy a légben) kapottal, akkor simán megelőznénk Ausztriát a boldogságban és a romániaiak lennének a legboldogabbak, vezető politikusainkkal az élen.

Bolgár szomszédaink a legboldogtalanabbak, és egyetlenek Európában, akik még a 6-os osztályzatot sem érték el, csak az 5,6-ost.

Az eredményekből azt a következtetést vonták le, hogy úgy néz ki: az anyagiak nem boldogítanak, mert sok országban ahol sokkal nagyobbak a jövedelmek mint nálunk vagy Lengyelországban, az emberek mégis boldogtalanabbak.

Ezek után vezéreink mondhatják azt, hogy nem emelik a fizetéseket és nyugdíjakat sem, mert lám, a mérések szerint a pénz nem boldogít. Így például Németország az utolsó előtti helyre került, és a korábbi, 2021-ben mért 7-es osztályzat után most már csak 6,5-tel szerepel.

Legtöbb országban a 16 és 29 év közöttiek elégedettebbek életükkel, mint a 65 év felettiek, csak Dániában, Svédországban, Hollandiában, Luxemburgban és Finnországban van ez fordítva. Biztosan azért, mivel ott nagy a várható élettartam, sokan vannak idősek, akik boldogok, mert szép kort értek meg, és ez billenti fel a statisztikát. Nálunk 65 év felett már nagyon sokan vannak a föld alatt, és így nem tudnak nyilatkozni helyzetükről, ahogy arról sem, hogy boldognak érzik-e ott magukat vagy sem. 

Érdekes módon az Eurostat úgy találta, hogy a megelégedettség foka nő az oktatás szintjével minden államban. Ezt nem nagyon értem, mert akkor miért megy el tőlünk annyi diplomás, ha boldognak érzi itt magát? Aztán érdekes módon egy sereg országban a vidéken élők érzik magukat boldogabbnak, de nálunk inkább azok, akik városon laknak. Biztosan azért, mert városokban inkább van víz, kanalizálás, és az iskolákban a budi nem az udvar sarkában található, mint sok helyen vidéken.  

Azok, akik olyan lakásban élnek, ahol gyerekek is vannak, boldogabbak, mint akik egyedül vannak. A nemek közti különbség aránylag kicsi, de a férfiak kissé elégedettebbek, mint a nők, lehet azért, mert a nők még mindig nem nyerték el egyenjogúságukat a házi munkák végzésének tekintetében. Például a férfiak nyugodtan nézik a futballmérkőzéseket, amíg felségük mosogat. Az Európa nyugati és északi tájain élők boldogabbaknak érzik magukat, mint a balti államokban lakók. Érdekes módon a mediterrán vidéken és a Kelet-Európában élők általában boldogtalanabbak. (Úgy látszik mi kivételek vagyunk.)

Aztán a jövő még jobb lesz, mint a jelen, mert Rareş Bogdan EU-s parlamenti képviselő megmondta, hogy 12–15 év múlva jobban fogunk élni, mint az európai országok 70 százalékában. Garantálta, hogy 10 év alatt itt jobb lesz élni, mint Portugáliában, Belgiumban vagy Lengyelországban. Románia Európa tigrisévé válik, és népének az lesz a sorsa, mint a Közép-Keleten élőknek a gáz, az energia és az élemiszertermelés következtében, ami nagy kihívást fog jelenteni globális szinten a következő ötven évben. 

Csak azt búsulom, hogy ha majd tényleg mi is meggazdagodunk, és mint már említettem előbb, bebizonyítódott, hogy a pénz nem boldogít, ezért aztán boldogtalanabbak lehetünk, mint most.

 

Borítókép: Képünk illusztráció – sepsiszentgyörgyi idősek. A 65 év felettiek kevésbé elégedettek a felmérés szerint. Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 322
szavazógép
2023-12-15: Világfigyelő - :

Az EU elkezdi a csatlakozási tárgyalást Ukrajnával és Moldovával

Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – írta tegnap esti közlemé­nyében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Orbán Viktor miniszterelnök nem vétózott, hanem a szavazás előtt kivonult a teremből.
2023-12-15: Közélet - Iochom István:

Karácsonyváró ünnepi est a tanítóképzőben (Kézdivásárhely)

Rendhagyó eseményt tartottak szerda délután az idősgondozói posztliceális osztály diákjai és tanárai, melyet a nyugdíjas pedagógusok és a város szépkorú érdeklődői számára szervezett a Bod Péter Tanítóképző.