Mi, hol, mikor?

2024. január 3., szerda, Mi, hol, mikor?

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház januári játékrendje: ma 19 órától, továbbá 5-én, pénteken; 7-én, vasárnap és 8-án, hétfőn a nagyteremben Kander–Ebb–Fosse: Chicago című musicalje Puskás Zoltán rendezésében. Időtartam: 2 óra 30 perc (egy szünettel).

Korhatár: 15+. * 12-én, pénteken  és 13-án, szombaton 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtér) Pintér Béla–Darvas Benedek: Gyévuska, rendező: Hegymegi Máté; korhatár: 14+, időtartam: 1 óra 30 perc (szünet nélkül). * 16-án, kedden és 17-én, szerdán 19 órától a nagyteremben Ivan Viripajev: Iráni konferencia, rendező: Bocsárdi László; korhatár: 16+, időtartam: 2 óra 30 perc (egy szünettel). * 22-én, hétfőn, a magyar kultúra napján 19 órától a nagyteremben Bódi Attila: Lázadni veletek akartam, rendező: Sebestyén Aba; korhatár: 12+; időtartam: 2 óra (szünet nélkül). * 26-án, pénteken és 27-én, szombaton 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtér) Pass Andrea: Napraforgó, rendező: Radu Afrim; időtartam: 2 óra 45 perc (egy szünettel).
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház januári elő­adásai: 6-án, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstú­dióban romeo@julia.com, koncepció, koreográfia: Fren_Ák; korhatár: 18+; időtartam: 50 perc (szünet nélkül). * 14-én, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban A lecke, rendező-koreográfus: Arcadie Rusu; időtartam: 60 perc (szünet nélkül). * 20-án, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Echoes of Here, koreográfus: Ermira Goro; időtartam: 45 perc (szünet nélkül).
JEGYEK a sepsiszentgyörgyi színház és az M Studio előadásaira a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon válthatók.
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház január 4-én, csütörtökön 19 órától a Vigadó Művelődési Központ nagytermében Molnár Ferenc A testőr című kétfelvonásos vígjátékát játssza. Produkciós vezető:
Lung László Zsolt. Jegyár: 20 lej.
SZÉKELY GÓBÉK. A csíkszentgyörgyi társulat Se éjjelünk, se nappalunk című előadásával lép fel Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében január 20-án 17 és 20 órától. Jegyek elővételben január 9-től a Treff utazási irodában kedden, szerdán és csütörtökön 16–17.30 óráig. Jegyár: 35 lej.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi bábszínház január 6-án, szombaton 11 órától Tamási Áron Szüntelen király című bábelőadását játssza 8 év fölötti nézőknek. Rendező: Nagy Lázár József.  Érdeklődni, jegyet foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél. A jegy kiváltható fél órával a kezdési időpont előtt a helyszínen, a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Egy jegy ára 10 lej felnőttnek, gyermeknek egyaránt.

Zene
VÍZKERESZTI ÜNNEPI KONCERT. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban január 6-án, szombaton a 18 órakor kezdődő szentmise után, 19 órától vízkereszti ünnepi koncertet tartanak. Fellépnek: a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Gyermekkara, a Laudate Kamarakórus és a Szerenád Kamarazenekar. Vezényel: Lőfi Gellért.

Operett
Január 19-én, pénteken 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében Huszka Jenő Lili bárónő című két felvonásos operettjét mutatja be az Operettissimo társulat. Jegyek elővételben a Treff utazási irodában, keddtől csütörtökig 16–17.30-ig. Jegyvásárlással kapcsolatos egyéb információk a 0745 589 214-es vagy a 0746 208 811-es telefonon.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: ma 11 órától Kívánság (magyarul beszélő), 11.15-től Az első igazi karácsony (románul beszélő), 16 órától A fiú és a szürke gém (román feliratos), 17 órától Aquaman és az elveszett királyság (román feliratos), 18.15-től Cicaverzum (magyar vígjáték), 19.30-tól Hulló levelek (román feliratos), 20.15-től Napóleon (román feliratos), 21 órától Van valami a pajtában (román feliratos), csütörtökön: 11 órától Az első igazi karácsony (magyarul beszélő), 11.15-től Kívánság (románul beszélő), 16.15-től Katicabogár és Fekete Macska kalandjai (románul beszélő), 16.30-tól Aquaman és az elveszett királyság (román feliratos), 18.30-tól Wonka (román feliratos), 19 órától Imádlak utálni (román feliratos), 20.45-től Álmaid hőse (román feliratos), 21 órától 30 nap maximum (magyarul beszélő).

Hitvilág
ÖRÖKÖS SZENTSÉGIMÁDÁSI NAP. A gyulafehérvári főegyházmegyében Sepsiszentgyörgyön a Szeretet Misszionáriusai nővérek kápolnájában január 4-én, csütörtökön örökös szent­ségimádási napot tartanak.
LELKI FELTÖLTŐDÉS ANYÁKNAK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia nagytermében január 8-án, hétfőn 18 órától az év első meghívottja Bajcsi Tibor, aki Babonaság és valóság címmel tart előadást. Napjainkban a kisbabáknál elég sokan használják a piros karszalagot vagy bármit, ami piros, igézés ellen. Meg is köpdösik. De mi ez pontosan? Mit jelent a mindennapi életben? Szükséges vagy ártalmas az életünkben? Ezekre és hasonló kérdésekre ad választ az előadás, amelyre a belépés ingyenes.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 7 órától szentmise Nagyváradról az olaszi templomból, 7.50-től A hét plébániája, 8 órától Ébredjen a Mária Rádióval!, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Örvendetes rózsafüzér. Honlap: mariaradio.ro.

Megjelent
Megjelent az Erdélyi Gyopár 2023. évi utolsó száma. Az esztendő ékes hozományáról szól a vezércikk, mely mellett olvashatnak az egyesületi élet főbb eseményeiről. Csak néhány cím: Akinek nincs hegye, épít magának!; Partiumi utazás a Szamostól a Marosig; Nemesek nyomában: a radnóti fejedelmi várkastély; Honismereti kirándulás a Kis- és a Nagy-Homoród völgyében; A téli madáretetés rejtelmei; Kosborok – egy rejtélyes szellem nyomában; Életadó vidék 2. – Ünnepre is ismerős ízek; Egy elveszett világban jártunk; Az én El Caminóm… A legnagyobb erdélyi turistaszervezet hosszú távra tervez, ez derül ki az Újévkezdés Pilinszkyvel című írásból. A folyóirat az EKE tagszervezeteinél vásárolható meg vagy előfizethető az elofizetes@eke.ro e-mail-címen. A folyóirat megjelenését idén támogatta a Bethlen Gábor Alap, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Communitas Alapítvány és az RMDSZ.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Medicom gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 352 659). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Röviden
megemlékezés. A Sepsiszéki Székely Tanács autóbuszt indít január 7-én Madéfalvára, majd onnan tovább Marosvásárhelyre a Kultúrpalotához a Siculicidiumra emlékező rendezvényeire. Jelentkezni lehet ma 19 óráig a 0770 997 156-os és a 0744 834 617-es telefonszámon.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket.
VÍZÓRACSERE. A Közüzemek Rt. felhívja azon sepsiszentgyörgyi fogyasztók figyelmét, akiknél vízórát cseréltek az elmúlt hetekben, hogy ha a munkálatok után bármilyen problémát észlelnek, jelezzék a 0744 326 104-es telefonszámon a diszpécsernek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2024-01-03: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-01-03: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Újjászületés villámcsapás által (A másokért szívből mondott ima ereje)

Kézdivásárhely és Csíkszereda után Sepsiszentgyörgyön is bemutatták a Krisztus Király-altemplomban Sepsiszéki Nagy Balázs és felesége, Erika Újjászületés villámcsapás által című, a Szent Gellért Kiadó és Nyomda által adventben megjelentetett új könyvet. A sepsiszentgyörgyi Háló közösség által szervezett könyvbemutatót telt házas érdeklődés kísérte, hiszen Sepsiszéki Nagy Balázs háromgyermekes édesapát, néprajzkutatót, írót, a Vándorbölcső-program elindítóját, a méhészt és a gazdálkodót nagyon sokan ismerik szülővárosában. Élettörténete nem mindennapi, egy villámcsapás által okozott emlékezetkihagyásból épült fel a Szűzanya közbenjárására egy érte indított imalánc által.