Mi, hol, mikor?

2024. január 4., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Színház
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház ma 19 órától a Vigadó Művelődési Központ nagytermében Molnár Ferenc A testőr című kétfelvonásos vígjátékát játssza Kányádi Szilárd rendezésében. Jegyár: 20 lej.

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház 5-én, pénteken, 7-én, vasárnap és 8-án, hétfőn a nagyteremben Kander–Ebb–Fosse: Chicago című musicaljét játssza Puskás Zoltán rendezésében. Időtartam: 2 óra 30 perc (egy szünettel). Korhatár: 15+.
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház 6-án, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban romeo@julia.com című elő­adását játssza. Koncepció, koreográfia: Fren_Ák; korhatár: 18+; időtartam: 50 perc (szünet nélkül).
JEGYEK a sepsiszentgyörgyi színház és az M Studio elő­adásaira a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon válthatók.

Madéfalvi megemlékezés Marosvásárhelyen
Január 7-én 18 órától a Kultúrpalota nagytermében emlékeznek a madéfalvi veszedelemre a Székely Nemzeti Tanács és Maros Művészegyüttes közös szervezésében. 1764. január 7-én a császári katonák Madéfalvára szegezett ágyúi jelentették a veszedelmet, ma egy közigazgatási átszervezés fenyegetése jelenti ugyanezt. 260 évvel ezelőtt az volt a kérdés, sikerül-e megtörni a székelység két éve tartó nemzeti ellenállását, ma pedig az, sikerül-e szétrombolni a székely közösség létezésének maradék közigazgatási kereteit. Az esemény díszvendége Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A rendezvényen fellép a Maros Művészegyüttes Valaki jár a fák hegyén... című előadásával, valamint Kilyén Ilka színművész.

Bíbszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi bábszínház január 6-án, szombaton 11 órától Tamási Áron Szüntelen király című bábelőadását játssza 8 év fölötti nézőknek. Rendező: Nagy Lázár József.  Érdeklődni, jegyet foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél lehet. A jegy kiváltható fél órával a kezdési időpont előtt a helyszínen, a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Egy jegy ára 10 lej felnőttnek, gyermeknek egyaránt.

Zene
JÓTÉKONYSÁGI KONCERTEK. A Last Minute Zenekar az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylettel és a Magyar Unitárius Egyházzal partnerségben jótékonysági koncerteket szervez. Az összegyűlt adományokat Fekete Levente nagyajtai unitárius lelkész kezelésére ajánlják fel. Január 5-én, pénteken 18 órától a Baróti Unitárius Egyházközség templomában és 6-án, szombaton 15 órától a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség templomában tartanak koncertet.
VÍZKERESZTI ÜNNEPI KONCERT. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban január 6-án, szombaton a 18 órakor kezdődő szentmise után, 19 órától vízkereszti ünnepi koncertet tartanak. Fellép a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Gyermekkara, a Laudate Kamarakórus és a Szerenád
Kamarazenekar. Vezényel: Lőfi Gellért.

Operett
Január 19-én, pénteken 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében Huszka Jenő Lili bárónő című kétfelvonásos operettjét mutatja be az Operettissimo társulat. Jegyek elővételben a Treff utazási irodában kaphatók keddtől csütörtökig 16–17.30 óráig. Jegyvásárlással kapcsolatos egyéb információk a 0745 589 214-es vagy a 0746 208 811-es telefonon.

Hitvilág
SZENTSÉGIMÁDÁS. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban ma a 18 órától kezdődő szentmise után szentségimádás és rózsafüzér-ima lesz a Medjugorjei imacsoport szervezésében.
APA-LÁNYA NAP SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Családpásztor Evangelizációs Szolgálat és a Szent Gellért Alapítvány apa-lánya lelki napot szervez január 13-án, melynek ez alkalommal a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia ad otthont. A mottó, amely köré a lelki nap eseményei szerveződnek: Konfliktusaink feloldása a megbocsátás által. Hogyan írjuk újra a múltat?  További információk és regisztráció a csaladpasztor.com/apa-lanya-lelkinap-1címen.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 11 órától Az első igazi karácsony (magyarul beszélő), 11.15-től Kívánság (románul beszélő), 16.15-től Katicabogár és Fekete Macska kalandjai (románul beszélő), 16.30-tól Aquaman és az elveszett királyság (román feliratos), 18.30-tól Wonka (román feliratos), 19 órától Imádlak utálni (román feliratos), 20.45-től Álmaid hőse (román feliratos), 21 órától 30 nap maximum (magyarul beszélő).

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Kálnoky Boris: Őseim földje – A Kálnoky család története című könyvének bemutatója a Kálnoky-kastélyban; 20.01 Ünnepi örömök Vargyason; 20.10 Keser­édes – Vargyasi Levente és T. Bányai Péter dokumentumfilmje; 21.38 Kérdőjelek a cukorrépa-termesztés és -feldolgozás körül. Termelők és szakemberek párbeszéde a dokumentumfilm kapcsán; 22.02 Advent negyedik vasárnapja Baróton; 22.18 Tanácsülések. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán.

Megjelent
December végén megjelent a Garabontziás folyóirat 13. száma. A Marosvásárhelyen kiadott irodalmi-néprajzi lapot a Garabontzia Kiadó jelentette meg hosszú szünet után újra. Verset közöl Ambrus József, Bihari Enikő, Józsa Attila, Medek Tamás, Steigerwald Tibor, Szente B. Levente, Tamás Abigél Annamária, Kondra Katalin, R. O. Bálint, Myrol Agard. Néprajzi témában olvashatunk írást Sinkó Kalló Katalintól, Préda Barnától, G. Szabó Ferenctől. B. Tomos Hajnal Seiko Tanizaki néprajzkutatóval készített interjút. Medek Tamás, Mihályi Ákos, Szász Rozi, Szabó Szidónia, Bogár Gábor és Melitta Napsugár hitbeli témákat feszeget. A friss lapszám megvásárolható a LibriM
Könyvudvarban.

Főtéri korcsolyapálya Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön a főtéri korcsolyapálya kétórás turnusokban tart nyitva: naponta 10–12, 13–15, 16–18, illetve 19–21 óráig lehet korcsolyázni. A belépőjegy felnőttek számára 21 lej, kedvezményes áron (18 év alattiak és 60 év felettiek, illetve fogyatékkal élők számára) 15 lej, ez az összeg a Sepsi kártyával rendelkezők esetében megfeleződik; a nagycsaládos kártyával rendelkezők 75 százalékos kedvezményben részesülnek. A nemzeti és olimpiai kerettagok számára a belépés ingyenes. A főtéri korcsolyapályát magáncélra is le lehet foglalni előzetes egyeztetés után, ezért egy órára 200 lejt kell fizetni.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Medicom gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 352 659). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2024-01-03: Közélet - :

Megkéselte férjét, fogdába került

Kétszer is megszúrta férjét egy késsel egy 42 éves asszony Zágon községben, az óév utolsó napján, estefelé, fél hat és hat óra között.
2024-01-04: Történelmünk - :

Az erdélyi határőrség szervezése

260 évvel ezelőtt, 1764. január 7-én volt a történelembe madéfalvi veszedelem, székelyöldöklés, latinul siculicidium néven beíródott vérengzés. Mária Terézia német-római császárné, magyar királynő (1740–1780) a Habsburg Birodalom törököktől való fenyegetettségének védelmére délvidéki mintára 1761–62 során elrendelte, hogy Erdélyben is szervezzenek határőrséget. A székelyek régi szabadságjogaikra hivatkozva lázongtak a sorozás ellen. 1764. január elején Madéfalván gyülekeztek.