Jóval kevesebb a sepsiszentgyörgyi újszülött

2024. január 8., hétfő, Közélet

Egyharmadával kevesebb sepsiszentgyörgyi újszülöttet jegyeztek be 2023-ban, mint 2022-ben: tavaly 214, tavaly­előtt pedig 342 sepsiszentgyörgyi lakhelyű kisbabát vettek nyilvántartásba. A megyeszékhelyen született vagy itt anyakönyvezett csecsemők száma azonban húszéves összehasonlításban stagnálni látszik.

  • A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház. Fotó: Albert Levente
    A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház. Fotó: Albert Levente

2023-ban 882 gyermek (476 fiú és 406 lány) született Sepsiszentgyörgyön a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, a legtöbben júniusban, a legkevesebben pedig februárban jöttek világra. Náluk azonban jóval többet, összesen 1318 újszülöttet anyakönyveztek a megyeszékhelyen, habár zömük – 1104 gyermek – szüleinek lakhelye más településen van. Egy évvel korábban, 2022-ben majdnem kétszer annyi – 1568 – születést jegyeztek a kórházban, és 1226 Sepsiszentgyörgyön anyakönyvezett gyermeket, akik közül 342 lakcíme volt helybeli. A máshol bejegyzett, de sepsiszentgyörgyi lakhelyű újszülöttek számáról az önkormányzatnak nincsenek adatai.

Hosszabb összehasonlításban azonban nem fest ilyen rosszul a helyzet: 2003-ban 1347, 2013-ban pedig 1088 születési bizonyítványt állítottak ki Sepsiszentgyörgyön, a tíz éve még működő sepsiszentkirályi magánklinikán pedig további 68-at, a születések száma tehát nagyjából azonos szinten maradt az elmúlt húsz évben. Ez azért is érdekes, mert a házasságkötési kedv csökkenni látszik:  2013-ban 325, 2023-ban pedig alig 207 párt adtak össze Sepsiszentgyörgyön.

A névválasztási szokások is lassan változnak: tavaly és tavalyelőtt is az Anna volt a leggyakoribb keresztnév, a fiúknál pedig szintén második éve tart a Dominik és a Bence népszerűsége, habár idén a Krisztián vezet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-01-08: Közélet - Bodor János:

Hankó Vilmos-emléktúra (Kovászna)

Szombaton Bicskei Zoltán nyugalmazott ásványvízforrás-felügyelő vezetésével számos kovásznai, zabolai és kézdivásárhelyi természetbarátból álló csoport járta végig a megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ által pár hónappal ezelőtt létesített Hankó-Horgász tanösvényt. A gyalogtúra résztvevői dr. Hankó Vilmos emléke előtt is fejet hajtottak a vegyész-tanár, akadémikus halálának 100. évfordulója alkalmából.
2024-01-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás