Mi, hol, mikor?

2024. január 10., szerda, Mi, hol, mikor?

Színház
KOVÁSZNA. Ma 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió Bódi Attila: Lázadni veletek akartam című (fotó) közös előadására kerül sor a Kovászna Városi Művelődési Központban. Az előadás a kovásznai színházbérlet harmadik darabja. Jegyek szabadeladásban is kaphatók 30 lejes áron. Helyfoglalás, további információ munkaidőben a jegypénztárban vagy a 0762 674 516-os telefonszámon.

ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház januári játékrendje: ma és 24-én Teodor Mazilu: Bútor és fájdalom (Mobilă și durere), rendező: Cristian Ban; 16-án Sarah Kane: Blasted, rendező: Bobi Pricop; 27-én Yann Ver­burgh: La Ronde, rendező: Eugen Jebeleanu; 31-én Doru Vatavului: Sakura Sand­wich, rendező: Irisz Kovács. Minden előadás 19 órakor kezdődik.
HAHOTA SZÍNTÁRSULAT. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat február 5-én hétfőn, 6-án, kedden, 7-én, szerdán és 8-án, csütörtökön 17 és 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében előadja És akkor mi van? című szilveszteri kabaréműsorát. Rendező: Kovács Levente. Jegyek kaphatók az Andrei Mureșanu színház jegypénztárában keddtől csütörtökig 16–18, pénteken 15–18 óráig. További információk a 0724 282 735-ös telefonszámon.

Kibeszélő Vincze Loránttal
Kibeszélő – Szólj bele az EU-ba! címmel Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője olyan rendezvénysorozatot szervez, amelynek célja, hogy meghallgassa a véleményeket, panaszokat, kérdéseket az Európai Unióval és döntéseivel kapcsolatban, és lehetőség szerint válaszoljon ezekre a felvetésekre. Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely és Kolozsvár után a rendezvénysorozat januárban Háromszéken folytatódik. Január 11-én, csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, január 12-én, pénteken 17 órától a kézdivásárhelyi Pajta by Jazzben Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere lesz az EP-képviselő beszélgetőtársa.

Könyvbemutató
*Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban január 13-án, szombaton 17 órától bemutatják Orbán Balázs Huszárvágás – A konnektivitás magyar straté­giája című könyvét. Orbán Balázs jogász, politológus, országgyűlési képviselő, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója. Korábban a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója és a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára volt. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumának, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tanácsadó Testületének az elnöke, továbbá a Magyar Külügyi Intézet munkájának kormányzati felügyeletét is ellátja. Első önálló könyve, A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye magyarul több kiadást megélt, emellett angolul, németül, franciául, olaszul és lengyelül is megjelent. Az eseményen a szerzővel Farcádi Botond, lapunk főszerkesztője beszélget. A részvételi szándékot az MCC Facebook-oldalán elérhető űrlap kitöltésével kell jelezni.
* Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény épületében, a Bedő Albert-teremben kerül sor január 13-án, szombaton 15 órakor az Élő fáklyák a szovjet blokkban. A politikai indíttatású öngyújtogatások esetei az 1966–1989-es években című könyv bemutatójára. A szerző Petr Blažek, a prágai Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet történésze. A könyvet Helliana Ianculescu fordította román nyelvre és 2023-ban jelent meg a Memoria Kulturális Alapítvány Kiadó gondozásában, Cosmin Budeancă, a Memoria folyóirat főszerkesztőjének szerkesztésében. A könyvbemutatón és az ezt követő beszélgetésen részt vesz Petr Blažek író és Cosmin Budeancă szerkesztő, Benkő Levente, Nicolae Pepene és Alexandru Groza történészek, valamint Török József, a Kovászna Megyei Volt Politikai Foglyok Szövetségének elnöke.

Farsangi operett- és nótaest
Január 20-án 19 órától a gelencei kultúrotthonban fellép Mocanu Erika, Hajlák Attila István, Vass Annamária, Lukács Mihály és a Gyergyómedencei Magyarnóta Társulat zenekara. Belépő: 25 lej. *

Megemlékezés
Az Erdélyi Vitézi Rend január 12-én, pénteken 16 órakor a sepsiszentgyörgyi Hősök temetőjében rövid megemlékezést tart a doni tragédia 81. évfordulója alkalmából. Imát mond v. Bucsi Zsolt Tamás vártemplomi lelkész. Minden rendtársat és érdeklődőt szeretettel elvárnak.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő elődásai: 6.10-től reggeli ima, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádió­val!, 7.05-től ima a hivatásokért, 8 órától szentmise Nagyváradról az olaszi templomból, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Az első igazi karácsony (románul beszélő), 16.30-tól Katicabogár és Fekete Macska kalandjai (magyarul beszélő), 18.15-től Tati part-time (román vígjáték), 18.30-tól Elfogy a levegő (magyar filmdráma), 20.15-től Ferrari (román fel­iratos), 20.30-tól Imádlak utálni (román feliratos).

Sofőriskola hátrányos helyzetű fiataloknak
A kilencedik alkalommal meghirdetett Jogosítvány a jövőhöz pályázati lehetőség olyan hátrányos helyzetű fiataloknak szól, akiknek a munkavállalásnál feltétel vagy előny a gépjárművezetői engedély, illetve hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában vagy kiterjesztésében azoknak, akik már dolgoznak. Pályázhatnak 18–25 év közötti, hátrányos körülmények között élő fiatalok, akik B, C vagy D kategóriájú gépjárművezetői engedélyt szeretnének szerezni, beleértve a traktorra, trolibuszra és villamosra érvényes hajtási engedélyt is. A támogatás magában foglalja a sofőriskolai tandíjat és a járulékos költségeket. A pályázatokat január 24-ig lehet beküldeni interneten vagy postán a Közösségért Alapítvány honlapján – pentrucomunitate.ro/hu/jogositvany – található űrlap és tájékoztató szerint.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 313 513). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden
CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 16 órától a Cserebereklub, 18 órától az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket.
MEGHALLGATÁS. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa január 11-én, csütörtökön 12 órától meghallgatást tart a baróti polgármesteri hivatalban. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni.
TUDÁSTÁR. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermében január 11-én, csütörtökön 18 órától Hadnagy Jolán Életigenlés a magyar kultúrában címmel tart előadást.
HIBAIGAZÍTÁS. A január 8-i, hétfői lapszámban a Lakossági fórum Baróton című cikkben pontatlanul jelent meg Benedek-Huszár János baróti polgármester állítása, miszerint a baróti iskola átadása az építő hanyagsága miatt késne. A valóságban ilyen nem hangzott el a fórumon, mindössze az, hogy az átadás „a nem megfelelő munkavégzési ütem miatt késik”. Az érintettek elnézését kérem. Böjte Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2024-01-10: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Orbaiszék múltja és jelene

Az egykori Háromszék területe nem mindenütt esett egybe a mai Kovászna megye határaival, mert már a legrégebbi időkben eredetileg három nagy nemzetség foglalta el, akiket királyi parancsra telepítettek ide az országhatárok őrzése céljából. E három csoport neve ideiglenes letelepedési helyeikhez kötődött – az erdélyi Szászsebes (Terra Sebus), Szászkézd és Szász­orbó nevéhez kapcsolódtak –, tartják a történészek. Viszont az már bizonyított tény – a történetírás szerint ugyan kevésbé, ám régészeti szempontból lényegesebben –, hogy a XIV. századi telepítés előtt, bár szórványosan, már a X–XI. században éltek elődeink a mai Háromszék, sőt, Székelyföld területén is, nyughelyeiket, sírmellékleteiket feltárták, s feltételezik, hogy eleink Háromszék északi-északkeleti szorosain jöhettek be erre a vidékre.
2024-01-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás