Mi, hol, mikor?

2024. január 17., szerda, Mi, hol, mikor?

A román kultúra napja
Portrébeszélgetésre és könyvbemutatóra kerül sor a román kultúra napja alkalmából ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Az est meghívottja Octavian Soviany költő, író, akinek egyik díjnyertes verskötete Magellán sarka címmel a napokban jelent meg magyar fordításban (Király Zoltán átültetésében) a marosvásárhelyi Lector Kiadónál. Az eseményen a szerző beszélgetőtársa Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus, illetve a kötet fordítója, valamint jelen lesz a Lector Kiadó igazgatója, Gálfalvi Ágnes is. Házigazda: Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője.

A magyar kultúra napja
ZENE. A Tamási Áron Színház nagytermében január 19-én, pénteken 20 órától kerül sor a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar hagyományos koncertjére. A zenekar repertoárja színes: a klasszikus feldolgozásoktól a történelmi indulókon keresztül opera-, operett-, könnyű- és filmzenei feldolgozásokat is játszanak. Vezényel: Maksai József. A koncertre jegyeket 30 lejes áron a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni. * A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében a Heveder Zenekar és Márdirosz Ágnes közös koncertjére kerül sor január 20-án 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. A koncertre jegyeket teljes áron 40, kedvezményesen 20 lejért a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni.  
SZÍNHÁZ. A Tamási Áron Színház nagytermében január 22-én 19 órától látható a Lázadni veletek akartam című, Sebestyén Aba által rendezett marosvásárhelyi színházi előadás. A helyi társulat ugyanezen a napon a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében lép fel a Napraforgó című, Radu Afrim által rendezett produkcióval. * Január 24-én 18 órától Brassóban a Reménység házában bemutatják Nemes Levente és Nagy B. Sándor nemrég megjelent beszélgetőkönyvét.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától a nagyteremben Ivan Viripajev Iráni konferencia című darabját játssza, Bocsárdi László rendezésében. Korhatár: 16+, időtartam: 2 óra 30 perc (egy szünettel). Jegyek a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon válthatók.
KÉZDIVÁSÁRHELY. Január 19-én 19 órától a Kosztándi Jenő-, február 2-án a Boér Géza-bérletes nézőket várják a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermébe a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és az Udvartér Színház közös produkciójára, Georges Feydeau Zsákbamacska című komédiájára. A február 2-i előadásra még kaphatók szabadjegyek 30 lejért.
SZÉKELY GÓBÉK. A csíkszentgyörgyi társulat Se éjjelünk, se nappalunk című előadásával lép fel Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében január 20-án 17 és 20 órától. Jegyek elővételben a Treff utazási irodában kedden, szerdán és csütörtökön 16–17.30 óráig. Jegyár: 35 lej.
HAHOTA SZÍNTÁRSULAT. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat február 5-én hétfőn, 6-án, kedden, 7-én, szerdán és 8-án, csütörtökön 17 és 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében előadja És akkor mi van? című szilveszteri kabaréműsorát. Rendező: Kovács Levente. Jegyek kaphatók az Andrei Mureșanu színház jegypénztárában keddtől csütörtökig 16–18, pénteken 15–18 óráig. További információk a 0724 282 735-ös telefonszámon. Z A társulat február 27-én, kedden 17 és 20 órától a Kovásznai Városi Művelődési Központban is fellép szilveszteri kabaré-előadásával. Jegyek kaphatók a jegypénztárban hétfőtől csütörtökig 8–15, pénteken 8–13.30 óráig. A jegyek ára 65 lej. További információk a 0762 674 516-os telefonszámon.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Az első igazi karácsony románul beszélő és 16.30-tól magyarul beszélő, 18 órától Ferrari (magyarul beszélő), 20.45-től Aquaman és az elveszett királyság (román feliratos). A román filmnapok keretében: 18.15-től Warboy (magyar feliratos román háborús dráma, kalandfilm, 88 perc) – a vetítés után közönségtalálkozó lesz, meghívottak: Marian Crișan rendező és Daniel Băliș színész, 20.30-tól A királylány kastélya (dráma).

Filmvetítés és előadás
Január 18-án, csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Művész moziban (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám) a Magyar Filmnapok megnyitójaként különleges vetítést rendez a Ma­thias Corvinus Collegium a sepsiszentgyörgyi Művész mozival partnerségben: a Blokád című film vetítése után Köbli Norbert forgatókönyvíró részvételével tartanak közönségtalálkozót. A Blokád az 1990-es budapesti taxisblokád négy napját mutatja be és a kor valóságos szereplőit is felsorakoztatva idézi fel a rendszerváltást követő esztendő küzdelmeit. A filmet Tősér Ádám rendezte ifj. Vidnyánszky Attila és Seress Zoltán főszereplésével, az alkotást 2022-ben Magyarország Oscar-díjra terjesztette fel. A vetítést követően Köbli Norbert forgatókönyvíróval, az MCC Story Lab vezetőjével találkozhatnak a résztvevők. Az eseményen a forgatókönyv­íróval Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező, a sepsiszentgyörgyi Művész mozi programfelelőse beszélget.

Zene
OPERETT. Január 19-én, pénteken 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében Huszka Jenő Lili bárónő című kétfelvonásos operettjét mutatja be az Operettissimo társulat, az előadásra minden jegy elkelt. Az operett-előadást február 23-án 19 órától ugyanott megismétlik. Jegyárusítás január 23-á­tól a Treff utazási irodában keddtől csütörtökig 16–17.30-ig. Jegyvásárlással kapcsolatos egyéb információk a 0745 589 214-es vagy a 0746 208 811-es telefonon. A helyek száma korlatozott.

Hitvilág
ELŐADÁS. Megváltoztatható-e az ember? címmel Reisinger János irodalomtörténész tart előadást ma 17 órai kezdettel Sepsiszentgyörgyön az Írisz Házban. A részvétel ingyenes.
ÖKUMENIKUS IMAHÉT. Január 19–28. között, naponta 18 órától szervezik meg Sepsiszentgyörgyön az ökumenikus imahetet a következő program szerint: 19-én a Gyöngyvirág utcai református templomban Hajdú János római katolikus plébános, főesperes; 20-án a Szent József római katolikus templomban Zelenák József evangélikus lelkész, esperes; 21-én az unitárius templomban Ilyés Zsolt római katolikus plébános; 22-én az evangélikus templomban Bancea Gábor református lelkész; 23-án a Szent Benedek római katolikus templomban Pap Attila református lelkész; 24-én a Vártemplomban Takács Dezső római katolikus plébános, szentszéki tanácsos; 25-én a Szent Gellért római katolikus templomban Müller Loránd Bálint református lelkész; 26-án a szemerjai református templomban Takó István római katolikus plébános; 27-én a Krisztus Király római katolikus templomban Dénes Katinka református lelkész; 28-án a belvárosi református templomban Péterfi Ágnes unitárius lelkész hirdet igét.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től ima a hivatásokért, 8 órától szentmise Kőröstarjánból, 8.50-től A hét plébániája, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariaradio.ro.

Röviden
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Helpnet gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 802 977). Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár a szolgálatos.

Ingyenes ügyintézés Zabolán
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Zabolán a polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2024-01-17: Közélet - Nagy D. István:

Huszáros válasz a geopolitikai zűrvarra (Orbán Balázs könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön)

Hatalmas érdeklődés kísérte Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban Orbán Balázs jogász, politológus, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumának elnöke Huszárvágás – A konnektivitás magyar stratégiája című könyvének bemutatóját. A komoly kutatómunkát követően összeállított, számos magyar és nemzetközi szakember és közszereplő által méltatott könyvben foglaltakra alapuló, de azon túlmutató beszélgetés során a központi téma mellett – a stratégia és annak fő lépései – előtérbe kerültek az erdélyi magyarságot érintő kérdések is. A szerzővel Farcádi Botond, lapunk főszerkesztője, valamint Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója beszélgetett.
2024-01-17: Közélet - Bartos Lóránt:

A háromszéki gazdák kérései

Negyvenkét pontban fogalmazták meg a háromszéki gazdálkodók Könczei Csaba parlamenti képviselő segítségével, hogy milyen elvárásaik vannak a kormánnyal szemben. Az egy hete zajló országos megmozdulásnak egyhamar vélhetően nem lesz vége, ugyanis a gazdák és a kormány közötti tárgyalások legjobb esetben is csak részeredményekhez vezettek. A gazdák által elvárt intézkedések közül a legfontosabbakat témánként csoportosítva szemlézzük az alábbiakban.