Mi, hol, mikor?

2024. január 19., péntek, Mi, hol, mikor?

A magyar kultúra napja
ZENE. A Tamási Áron Színház nagytermében ma 20 órától kerül sor a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar hagyományos koncertjére. A zenekar repertoárja színes: klasszikus dallamok, történelmi indulók mellett opera-, operett-, könnyű- és filmzenei feldolgozásokat is játszanak. Vezényel: Maksai József. A koncertre jegyeket 30 lejes áron a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni. * A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében a Heveder zenekar és Márdirosz Ágnes közös koncertjére kerül sor január 20-án 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. A koncertre jegyeket teljes áron 40, kedvezményesen 20 lejért a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni.

SZÍNHÁZ. A Tamási Áron Színház nagytermében január 22-én, hétfőn 19 órától látható a Lázadni veletek akartam című, Sebestyén Aba által rendezett marosvásárhelyi színházi előadás. A helyi társulat ugyanezen a napon a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében lép fel a Napraforgó című, Radu Afrim rendezte előadásával. V Január 24-én 18 órától Brassóban a Reménység Házában bemutatják Nemes Levente és Nagy B. Sándor nemrég megjelent beszélgetőkönyvét.
KIÁLLÍTÁS. A magyar kultúra napja alkalmából az Erdélyi Művészeti Központ KOMA – KOrtárs MAgyar Képzőművészeti pályázatot hirdetett romániai magyar középiskolások számára. A pályázatra beküldött, a kiírásnak megfelelően egy kortárs erdélyi magyar író szabadon választott szövegére reflektáló és a szakmai zsűri által válogatott műalkotásokból január 22-én 17 órától nyílik tárlat az EMŰK földszinti kiállítóterében és ugyanekkor kerül sor a legkiválóbb műalkotások díjazására is. A 12 erdélyi városból beérkezett több mint 150 műalkotás legjobbjai átfogó képet nyújtanak a képzőművészeti oktatás aktuális helyzetéről.
ÜNNEPI MŰSOR. Kovászna Megye Tanácsa, a Székely Nemzeti Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Kovászna Megyei Művelődési Központ a magyar kultúra napján, január 22-én, hétfőn 18 órától ünnepi műsort szervez a múzeum Bartók Béla-termében. Sor kerül a Háromszék kultúrájáért díj átadására, melyet idén tizenötödik alkalommal adnak át olyan személyiségeknek, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét, akiknek tevékenysége túlmutat a szakmájukon, hivatástudatukkal, kitartó munkájukkal egész közösségüket szolgálták. A díjátadót követően megnyílik a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás, amelynek katalógusát is bemutatják. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával megvalósított és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet által szervezett tárlat Bánffy Miklós születésének 150., Kós Károly születésének 140. évfordulójára készült 2023-ban. A kiállítás a két jelentős alkotó pályájának közös pontjait eleveníti fel, emellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok, valamint Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitráliumok láthatók majd. A kiállítás újdonsága a Kós-hagyaték részét képező, Kós Károly faragta sakkfigurák, valamint a Könyv a lovakrul című kötet eredeti példánya. Az ünnepi eseményen Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője tart igény szerint kurátori tárlatvezetést. Köszöntőbeszédet mond: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiállítás március 28-ig lá­togatható.

Színház
KÉZDIVÁSÁRHELY. Ma 19 órától a Kosztándi Jenő-, február 2-án a Boér Géza-bérletes nézőket várják a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermébe a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és az Udvartér Színház közös produkciójára, Georges Feydeau Zsákbamacska című komédiájára. A február 2-i előadásra még kaphatók szabadjegyek 30 lejért.
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház 20-án, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Echoes of Here című elő­adását játssza, koreográfus: Ermira Goro. Időtartam: 45 perc (szünet nélkül). Jegyek a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon válthatók.
SZÉKELY GÓBÉK. A csíkszentgyörgyi társulat Se éjjelünk, se nappalunk című előadásával lép fel Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében január 20-án 17 és 20 órától. Jegyek elővételben a Treff utazási irodában kedden, szerdán és csütörtökön 16–17.30 óráig. Jegyár: 35 lej.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Január 21-én, vasárnap 18 órától bemutatót tart a sepsiszentgyörgyi társulat. Önarckép Bábbal címmel Pánczél Kata egyéni előadása látható a Cimborák stúdiótermében. Rendező: Palocsay Kisó Kata. Ajánlott életkor: 14+. Az előadásról érdeklődni, helyeket foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet (Csüdöm Eszter). Jegyár: 10 lej.

Kiállítás
CSOMA 240. Január 21-én, vasárnap 13 órakor kezdődik a Csoma 240 – tárlat visszatekintő kiállítás megnyitója a kovásznai Kádár László Képtárban. Az évek során rendezett Csoma-tárlatokra beküldött, az intézménynek adományozott alkotásokból rendezett kiállítással a magyar kultúra napja alkalmából tisztelegnek a nagy Kelet-kutató, Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulója alkalmából. Megnyitóbeszédet mond: Gazda József művészeti író. Fellépnek: Demes Judit és Somodi Ágota diákok (felkészítő tanár: Gyerő Katalin).

Táncház
SZÖRCSE. A kultúrotthonban ma 18 órától a Gyökértől a gyümölcsökig című rendezvénysorozat harmadik állomásán a Finom zenekar kíséretével élő zenés táncház lesz kicsiknek és nagyoknak. Oktatók: Fákó Árpád és Zsófia.
SEPSISZENTGYÖRGY. A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány évnyitó táncháza ma 20 órától kezdődik a Háromszék Táncstúdió előcsarnokában, később pedig a Tamási Áron Színház előcsarnokában folytatódik. Lesz tánc- és énekoktatás Erőss Judittal és Kovács Sárával, muzsikál a Heveder Banda és a Folker együttes. A belépés ingyenes.

Hitvilág
MÁRIA ÁHÍTAT lesz a kovásznai katolikus templomban szombaton, amely 17 órától szentségimádással kezdődik. 18 órától a szentmise szónoka ft. Obermájer Ervin István plébános, dr. Macalik Győző és vértanútársai szentté avatási eljárásának posztulátora és Márton Áron püspök szentté avatásának viceposztulátora. A szentmise után rózsafüzér imádság majd körmenettel zárul a rendezvény. A zenei szolgálatot a Kikapcs-olsz zenekar biztosítja. A szentmisét élőben közvetíti a Mária rádió, követhető a plébánia Facebook-oldaláról is.

Útlezárás a Historic Winter Rally miatt
Péntektől vasárnapig Kommandó és környéke ad otthont a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő romániai Historic Winter Rally nevet viselő autós versenynek. A rali ideje alatt a következő útvonalakon lesz érvényben útlezárás: * ma: Kommandó–Benedek–Harboca 14.30–20 óra között; Papolc–Kommandó 14.30–18 óra között * szombat, január 20.: Kommandó–Mica Siriu–Kommandó 11–18 óra között; Kommandó–Papolc 8.30–12 óra között; Kovászna–Kommandó 8–13 óra között * vasárnap, január 21.: Kommandó–Mica Siriu 8.30–16.30 óra között; Kommandó–Papolc 13–16.30 óra; Kovászna–Kommandó 8–11 óra között. További információk az autocrono.ro internetes portálon. (t)

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR
. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Catena gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 804 709). Szombaton és vasárnap napközben a bevásárlóközpontokban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089), hétfőtől az Állomás utcai Help Net (0267 360 520, 0737 899 825; Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár a szolgálatos.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma 14–19 és szombaton 9–14 óráig a Sport utca 9/5D alatti Dental Centrum fogászaton telefonos egyeztetés alapján (telefon: 0743 455 556); szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-01-19: Közélet - :

Utazzunk elektromos autóbuszokkal Sepsiszentgyörgyön - a tömegközlekedési hálózat bővítésén dolgozik az önkormányzat (Önkormányzati szemle)

Egyre több új, kényelmes, tiszta, csendes, gyors és környezetbarát elektromos buszon utazhatunk Sepsiszentgyörgyön. Tavaly decemberben elindultak az első elektromos autóbuszok városunkban, a visszajelzések szerint máris nagyon népszerűek. Egyelőre öt új jármű szállítja az utasokat a város utcáin, beleértve Kilyént, Szotyort és Szépmezőt is. A káros kipufogógázokat kibocsátó autóbuszok helyét fokozatosan új, kényelmes és maguk után tiszta levegőt hagyó járművek veszik át, hiszen hamarosan forgalomba kerül a fenntartható mobilitási terv részeként vásárolt 12 buszból álló állomány összes darabja, így egyre többen utazhatnak ezeken.
2024-01-19: Kultúra - :

Ilkei Ferenc és családja levelezése, 1915–1918

1997-ben részt vettem egy pályázati kiíráson, melynek felhívó szövege így szólt: Trianon hajszál- és mellékgyökerei, melyben I. világháborús családi történeteket vártak az ifjú pályázóktól. Vállalkoztam, hogy benevezek, hiszen tudtam, hogy családom évtizeden át őrzött egy több száz levelet számláló gyűjteményt az első világháborúból. Az 1915 és 1918 között írt levelek sokasága mögött egy család, egy rokoni, baráti, szomszédi kör, mondhatni egy falu háború alatt megélt története aludta álmát.