Az ígéretek elolvadtak, mint a tavaszi hó - Simó Erzsébet

2009. január 30., péntek, Máról holnapra

Nem tud megbirkózni a folyó évi költségvetési tervvel a kormány, naponta újabb és újabb időpontokra tolja ki annak nyilvánosságra hozatalát. Szemmel látható, sok külső tényező zavarja munkájában.

Legfontosabb talán a két párt tervezése közti különbség, míg egyik a gazdaságot pörgetné fel, másik a szociális háló lyukait tömögetné, ráadásul az államfő a legváratlanabb pillanatokban kavar be. Míg szombaton Foksányban még arról szónokolt az őt, illetve a fejedelemségek egyesülését ünneplő tömegnek, hogy minket a válság csak kis mértékben sújt, még hétfőn is minden nyugodtnak, csendesnek látszott. Maga Băsescu is viszonylag kiegyensúlyozottan nyilatkozott a közszolgálati televízió esti műsorában, két-három százalékos gazdasági növekedésről beszélt, s kifejtette, a fizetéseket, főképp a pegadógusbéreket, bizonyos mértékig a nyugdíjakat is emelni kell. Kedden reggel ellenben becsapott a ménkő, s egy rádióinterjújában az államfő már a fizetések és nyugdíjak hat hónapos befagyasztását tartotta a válságellenes küzdelem legfontosabb elemének. Ezt követően körberohanta Bukarestet, gatyába rázta Emil Bocot, a pénzügyminisztert, a munkáltatókat és a szakszervezeteket, mint utóbb kiderült, egy, Európai Uniótól kapott válságprognózis hatására, mely rossz időket jósolt nemcsak Európa régi demokráciáinak, de a közép-keleti régiónak is. Nincs pénz, nem lesz bevétel, 1,2 százalékra csökken a gazdaság növekedése, annyi lesz a munkanélküli, mint fán a levél — jósolta, megszorítások kellenek, bérbefagyasztás — különben összeomlik az ország — hallottuk, s a költségvetési terven dolgozó pénzügyminiszter és miniszterelnök csak kínosan vigyorgott, sem cáfolni, sem megerősíteni nem merte az államfő állításait. Igaz, mint kiderült, a kormánypalotában tartózkodott az IMF-küldöttség is, s tudjuk már, két héten át mérik fel az ország általános helyzetét.

Tegnap estefelé aztán előállt Emil Boc a költségvetési terv alapelveivel, válságkezelő elképzeléseivel és sarokszámaival. A fizetési alapot és a nyugdíjakat két szakaszban öt százalékkal, valójában csak az inflációs rátával, emelik, a tanügy megkapja a törvény szavatolta hat százalékot, de a pedagógusbérek rendezését a reform bevezetésétől teszik függővé. S mint decemberben tette, most is megismételte: az állami intézményekben szigorú takarékossági intézkedéseket vezetnek be.

A választási ígéretek, mint a kora tavaszi hó, elolvadtak. Ma már a hatalom birtokosai csak válságról, munkanélküliségről, szegénységről, megszorításokról beszélnek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2009-01-29: Világfigyelő - x:

Röviden - Mózes László

Nem oszlatják fel a parlamentet
A mai rendkívüli ülésen várhatóan nem kerül napirendre a Fidesznek és a KDNP-nek a parlament feloszlatásáról szóló javaslata, mivel a sürgős tárgyalást sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatja, ugyanakkor a tavaszi ülésszak első napján megkezdődhet az indítvány vitája ― így summázható a tegnapi, soron kívüli házbizottsági ülés utáni nyilatkozatok tartalma.
2009-01-30: Közélet - x:

Sepsiszentgyörgy ­elfogadta az autonómia-népszavazást - Váry O. Péter

Másodszor tűzte napirendjére tegnapi ülésén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Kovászna megye közigazgatási területének módosítására vonatkozó népszavazás kiírásáról szóló határozattervezetet, a testület ezúttal — némi módosítással az MPP által beterjesztett változathoz képest, és a román képviselők együttes ellenkezésével — jóváhagyta azt, hogy a megyeszékhely lakossága március 15-én kinyilváníthassa véleményét az autonóm Székelyföld létrehozásával és az ahhoz való csatlakozással kapcsolatban.