Kelemen: Nem elég a szavazatok kétharmada

2024. január 22., hétfő, Belföld

Az RMDSZ-nek az erdélyi magyarok leadott szavazatai 90 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy a 2024-es választási év nyertese legyen – jelentette ki Kelemen Hunor pénteken a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén Kolozsváron.

  • Fotó: MTI / Kiss Gábor
    Fotó: MTI / Kiss Gábor

Az RMDSZ elnöke politikai beszámolójában elmondta: kisebbségi létben nem elég a szavazatok kétharmadát megszerezni. „Kétharmaddal még a kanyarban sem vagyunk, (...) nekünk a leadott szavazatok 90 százalékára van szükségünk” – húzta alá. Közölte: két feltételnek kell teljesülnie, hogy az RMDSZ, az erdélyi magyar közösség a négy romániai választás – európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és államelnöki – nyertese legyen. Egyik, hogy az erdélyi magyarok ugyanolyan arányban járuljanak az urnák elé, mint a többségi román közösség, illetve, hogy az RMDSZ a leadott magyar szavazatok 90 százalékát szerezze meg. Hangsúlyozta: ehhez az erdélyi magyar közösségen belüli bizalmat kell erősíteni, ezért az RMDSZ február végéig befejezi az együttműködési tárgyalásokat a két kisebb erdélyi magyar párttal, a Magyar Polgári Erővel (MPE) és az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ).

„Nekünk győznünk kell, az erdélyi magyaroknak győzniük kell” – mondta Kelemen Hunor, aláhúzva, hogy ehhez meg kell érteni, mik a kihívások. Emlékeztetett a világban dúló háborúkra, és ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az átalakuló világban a polgárok biztonságra vágynak, és a politikumnak válaszként tervezhető jövőképet kell felmutatnia. „A döntésünk, a sorsunk nem eleve elrendeltetett, hanem rajtunk múlik” – húzta alá az RMDSZ elnöke, aki szerint a 2024-es sorsdöntő esztendő hosszú évekre meghatározza a közösség sorsát. Hangsúlyozta: a szövetség számára a magyar érdek az első, amely nem ellentétes Románia érdekeivel, ennek érvényesítéséhez pedig mindenkire szükség van. „Ez a mi közös történetünk” – mondta. Rámutatott: az elmúlt több mint száz évben sokan és sokszor „eltemették” az erdélyi magyarságot, de az 1989-es változás lehetővé tette, hogy ismét talpra álljon, eredményeket érjen el. „Nemcsak őriztük és őrizzük a múltat, mert az kevés lenne, hanem a jövő formálását is kezünkbe vettük” – mondta Kelemen Hunor, aki szerint ahhoz, hogy az erdélyi magyarság „történetének” ne legyen vége, mindenkire szükség van.
 

Harcolni kell a kisebbségvédelemért

A június 9-i európai parlamenti választásokról szólva emlékeztetett: a közvélemény-kutatások szerint az erdélyi magyar közösségben is sokan EU-szkeptikussá váltak, azonban nem EU-ellenesek. Mint mondta, „egy globális versenyben kell lokálisan helytállni”, és az uniót egy házhoz hasonlította, melyet lehet javítani, bővíteni, átfesteni, de „nem szabad lebontani”. Kifejtette: az erdélyi magyarságnak olyan Európai Parlamentre van szüksége, ahol meg fogják hallani a hangját, amely az általa vallott értékrendet képviseli és megvédi polgárait. A jövőben tovább kell harcolni az uniós kisebbségvédelem szabályozásáért – mondta –, mivel az ukrajnai háború árnyékában az EU megfeledkezni látszik a kisebbségi jogokról. A további támogatásokra is szükség van a gazdaságok fennmaradásához, a régiós felzárkózáshoz, a családtámogatási rendszer kidolgozásához – tette hozzá.
 

Visszakerülni a kormányba

A parlamenti választások fő tétjének nevezte, hogy az RMDSZ-nek vissza kell kerülnie a kormányba, hiszen már bebizonyította, hogy jól tud kormányozni, megvan hozzá a tapasztalata, bátorsága és „józan esze”. „Vissza kell kerülnünk a kormányba, az olyan eszköz, amellyel a magyarokért és az ország minden polgáráért dolgozni tudunk” – húzta alá. Arra is kitért, hogy a kormányzati részvétel a szélsőséges román pártok miatt is fontos. „Ha mi kormányon vagyunk, akkor nincsenek kormányon a magyarellenes, szélsőséges erők” – mondta elsősorban a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) utalva.

Az államelnöki választás célja, hogy Romániának jobb elnöke legyen, aki tiszteli a magyarokat, és felismeri, hogy az itt élő népek érdekei nem ellentétesek – közölte Kelemen Hunor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2024-01-22: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-01-22: Belföld - :

RMDSZ: Jogosak a tiltakozások

Várhatók voltak az országban jelenleg zajló tüntetések, mert a kormány „ostoba döntéseket” hozott, a fuvarozók, gazdák és egészségügyben dolgozók kérései jogosak – nyilatkozta pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Kolozsváron. Sajtóértesülések szerint az önkormányzati dolgozók is munkabeszüntetésre készülnek.