RMDSZ: Jogosak a tiltakozások

2024. január 22., hétfő, Belföld

Várhatók voltak az országban jelenleg zajló tüntetések, mert a kormány „ostoba döntéseket” hozott, a fuvarozók, gazdák és egészségügyben dolgozók kérései jogosak – nyilatkozta pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Kolozsváron. Sajtóértesülések szerint az önkormányzati dolgozók is munkabeszüntetésre készülnek.

  • Fotó: Facebook / Info Trafic 24
    Fotó: Facebook / Info Trafic 24

A politikus emlékeztetett, hogy a kormány tavaly ősszel átalakította a teljes adórendszert, és olyan döntéseket hozott, melyekre várható volt egy ilyen reakció, a fuvarozók, gazdák és egészségügyben dolgozók tiltakozása. „Attól tartok, hogy ez a sor még folytatódni fog” – mondta a szövetségi elnök. Hangsúlyozta: a kormánynak az a felelőssége, hogy megoldásokat találjon, és „ne magyarázatot és magyarázkodást halljunk tőle”. Hozzátette: az RMDSZ szolidáris az egészségügyben dolgozókkal és a gazdákkal, mert a kéréseik jogosak.

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen közölte: a bukaresti kormánynak rendelkeznie kellene jövőképpel, amikor tavaly meghozta a költségcsökkentő intézkedéseit, ezeknek a hatásaival is számolnia kellett volna. Meglátása szerint a kormány káoszba taszította az országot, hiszen az önkormányzatok és a gazdasági szereplők is nagyon elégedetlenek. Kijelentette: a pénzügyminisztérium „állam lett az államban”, és ez elfogadhatatlan.

A Maszol arról számolt be, hogy a fuvarozók, gazdák, orvosok után a vidéki polgármesteri hivatalok alkalmazottai is tiltakozásra készülnek: 800 önkormányzat több mint 11 ezer alkalmazottja követel fizetésemelést. A napokban várhatóan a fővárosba utaznak, hogy előkészítsék a megmozdulásukat, illetve január 25-én benyújtják a kormánynak a tervek szerint február 5-én kezdődő általános sztrájkra vonatkozó értesítésüket.
 

Elhatárolódnak a politikumtól

Elhatárolódtak a gazdák és a fuvarozók a parlament elé meghirdetett háromnapos demonstrációtól, miután kiderült, hogy arra a Diana Șo­șoacă szenátor által alapított SOS Románia Párt ügyvédje kért és kapott engedélyt. A bukaresti Alkotmány térre 100 traktort, 100 nyerges vontatót, illetve ötezer embert vártak, ehelyett tegnap reggel egyetlen teherautó jelent meg, vontatóplatformján egy traktorral. Az Afumați térségében demonstrálók választott szószólója, Andruș Dănuț tegnap azt mondta: semmi keresnivalójuk egy politikai párt által bejelentett demonstráción. Szerinte a gazdák és fuvarozók nem „hirdetnek” tüntetéseket, mindenki ott ad hangot elégedetlenségének, ahol tud. Hozzátette: az ország minden tájáról Afumați-on összegyűlt gazdák megmozdulása is spontánul alakult ki, a helyszínen szerveződtek munkacsoportokba, de meggyőződése, hogy az ország megyéiben tüntető gazdák támogatását is élvezik, amikor követeléseikről a kormánnyal tárgyalnak. Úgy vélte, a kormány eddigi intézkedései tele vannak „átveréssel”, ezért a megmozdulások csak akkor érnek véget, amikor az azonnal teljesíthető követeléseikről sürgősségi kormányrendeletek születnek, a többi probléma megoldásáról pedig írásban vállalt határidőkkel menet­rendet fogad el a kormány.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2024-01-22: Belföld - :

Kelemen: Nem elég a szavazatok kétharmada

Az RMDSZ-nek az erdélyi magyarok leadott szavazatai 90 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy a 2024-es választási év nyertese legyen – jelentette ki Kelemen Hunor pénteken a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén Kolozsváron.
2024-01-22: Belföld - :

Hírsaláta

VEZETŐT VÁLASZTOTTAK. Markó Bálintot választották a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának vezetőjévé a kolozsvári felsőoktatási intézményben zajló általános választáson.