Erdélyi magyar kortárs kultúráért díjakRangos elismerés a kovásznai Bede Kincső fotóművésznek

2024. január 22., hétfő, Belföld

Király László Kossuth-díjas költő, műfordító, Sebestyén Aba rendező, színművész és a kovásznai Bede Kincső fotóművész kapta idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat. A kitüntetéseket Kelemen Hunor adta át pénteken este Kolozsváron.

  • Király László, Sebestyén Aba és Bede Kincső, az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj kitüntetettjei. Fotó: MTI / Kiss Gábor
    Király László, Sebestyén Aba és Bede Kincső, az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj kitüntetettjei. Fotó: MTI / Kiss Gábor

Az RMDSZ 12. alkalommal díjazta az irodalom, előadó-művészet és vizuális művészetek kategóriában jelentőset alkotó erdélyi magyar kortárs művészeket, a díjátadó gálát a sétatéri Kaszinóban tartották.

Karácsonyi Zsolt költő, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke köszöntőjében a magyar kultúra napjára utalva kifejtette: ha a Himnuszról és a díjazottakról egyazon gondolatsor által akar szólni, a tánc „fegyelmezett szabadsága”, ritmusa jut eszébe. „Éppen a ritmus az, ami a különböző műalkotásokat összeköti a mélyrétegekben (...), ami az emlékezést elindítja” – mondta. „Király László, Sebestyén Aba és Bede Kincső alkotásaiban ez a közös vonás, hogy kimondva, kimondatlanul a múlt felidézése, a jövő eltervezése és az erőgyűjtés pillanata is jelenvaló műveikben, ez ad erőt mindazoknak, akik alkotásaikra tekintenek” – fogalmazott.

Brendus Réka, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője beszédében a kortárs magyar kultúrát egy vírushoz hasonlította, „mely itt tombol körülöttünk, megfertőz, hatással van ránk, beivódik sejtjeinkbe”. Gazdag és minőségi a magyar kultúra, és ebben az erdélyi magyar kortárs kultúra élen jár – mondta.

A díjazottakról elmondta: Király László „hatalmas eddigi életműve átível két antagonisztikus államrendet”, kevés kultúrafogyasztó ember van, aki ne látott volna Sebestyén Aba-rendezést, míg Bede Kincső olyasmit keres, amire a társadalomtudósok sem tudnak mélységében választ adni.

A Király Lászlót méltató Papp Attila Zsolt költő, szerkesztő laudációjában rámutatott: a 80 éves költőnek „nem kell egyetlen mondatáért sem szégyenkeznie”, hatvan­éves alkotói pályája alatt olyan mondatokat írt és ír le, „melyek kiállnak, jótállnak magukért”. Ez a pálya meglehetősen egyenes, Király László „ugyanazt csinálja, írja, mondja, mint indulása éveiben”. A második Forrás-nemzedék tagjaként hisz abban, hogy „a kimondott költői szónak súlya van, hogy a vers egzisztenciális és morális téttel bír” nemcsak a szerzője, hanem a közösségi sorsvállalás szempontjából is – mondta.

A Sebestyén Abát laudáló Kovács Levente rendező a díjazott értékteremtő színészi, rendezői és oktatói tevékenységét méltatta. Kijelentette: már első találkozásukkor érezte, hogy „tehetséges, elkötelezett ifjú”, azt tanácsolta, mutassa meg bátran önmagát, amit meg is tett. Emlékeztetett a díjazott által alapított Yorick Stúdió sikereire, melyeket Gianina Cărbunariu román, Elise Wilk szász-román és Székely Csaba marosvásárhelyi magyar szerző darabjaival ért el.

A kovásznai születésű Bede Kincső fotóművészről Győrfi Kata költő elmondta: fiatalkora ellenére hosszú az életrajza, nemrég egyszerre állított ki Párizsban és Los Angelesben. Generációja egyik legtehetségesebb, legsikeresebb alkotója, az olyan alkotók egyike, „akik együtt lélegeznek a munkáikkal, akik nem az ötleteiket valósítják meg, hanem a sorsukat teljesítik be”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2024-01-22: Belföld - :

Hírsaláta

VEZETŐT VÁLASZTOTTAK. Markó Bálintot választották a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának vezetőjévé a kolozsvári felsőoktatási intézményben zajló általános választáson.
2024-01-22: Belföld - :

Megrohamozták a Brâncuși-kiállítást

Megrohamozták a látogatók a világhírű román szobrászművész, Constatin Brâncuși munkáiból nyílt kiállítást Temesváron egy héttel a zárás előtt, sokuknak nem sikerült bejutniuk a kiállítóterekbe.