Hírsaláta

2024. január 22., hétfő, Belföld

VEZETŐT VÁLASZTOTTAK. Markó Bálintot választották a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának vezetőjévé a kolozsvári felsőoktatási intézményben zajló általános választáson.

A magyar tagozat rektorhelyettesi tisztségére Markó Bálint, a Biológia és Geológia Kar oktatója, jelenlegi rektorhelyettes és Szász Levente, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar oktatója és dékánhelyettese jelöltette magát. A szokásjog szerint a magyar tagozat két rektorhelyettesi helyet kap a felsőoktatási intézmény vezetésében, egyikük a magyar tagozatért felelős, a másik adminisztratív feladatokat lát el. Az összesen 402 szavazásra jogosult személyből 312-en éltek szavazati jogukkal: Markó 181 szavazatot kapott, így az elkövetkező öt évben ő tölti be a BBTE magyar tagozatának vezetői tisztségét. A voksolók egyértelmű többséggel azt is megerősítették, hogy mellette a magyar tagozat jelöltjeként Szász Levente is részt vegyen az egyetem felső vezetőségében. (MTI)

SZÁGULDÁSTÓL A FELLEBBEZÉSIG. 162 km/órás sebességgel közlekedett bukaresti rendszámú Bentley-jével az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán Lénárd András. A Csíki Sör tulajdonosára gyorshajtásért 3300 lejes büntetést szabtak ki. A Magyar Hang és a Telex írásaira hivatkozva a Transtelex ismertette, hogy Lénárd magyar állampolgárságára, diplomata-útlevelére és arra is hivatkozott, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja, amikor fellebbezést nyújtott be a gyorshajtási bírsággal szemben. A január 7-i eset kapcsán a Magyar Hang rámutatott: a romániai felelősségbiztosítási rendszer (RCA) adatbázisa szerint a bukaresti rendszámú Bentley-n nincs (és január 7-én sem volt) kötelező biztosítás. Rámutattak, Románia engedi a többes állampolgárságot, az viszont általános érvényű nemzetközi szabály mindenhol: ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Ugyanakkor Romániában azok a diplomaták kaphatnak teljes mentességet, akik számára a bukaresti külügyminisztérium diplomata személyi igazolványt állít ki. Lénárd nem rendelkezik ilyennel – állítja a Magyar Hang.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-01-22: Belföld - :

RMDSZ: Jogosak a tiltakozások

Várhatók voltak az országban jelenleg zajló tüntetések, mert a kormány „ostoba döntéseket” hozott, a fuvarozók, gazdák és egészségügyben dolgozók kérései jogosak – nyilatkozta pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Kolozsváron. Sajtóértesülések szerint az önkormányzati dolgozók is munkabeszüntetésre készülnek.
2024-01-22: Belföld - :

Rangos elismerés a kovásznai Bede Kincső fotóművésznek (Erdélyi magyar kortárs kultúráért díjak)

Király László Kossuth-díjas költő, műfordító, Sebestyén Aba rendező, színművész és a kovásznai Bede Kincső fotóművész kapta idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat. A kitüntetéseket Kelemen Hunor adta át pénteken este Kolozsváron.