Hét év moziban

2024. január 22., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Hetedik születésnapját ünnepli a sepsiszentgyörgyi Művész mozi – a magyar kultúra napján bizonyára nem indokolatlan, hogy köszöntsük Sepsiszentgyörgy egyik olyan, immár „iskoláskorúvá” érett intézményét, amelynek jelentőségét viszonylag ritkán tudatosítjuk. Pedig a főtértől mindössze pár lépésnyire álló, színes ceruzákkal ékesített épület mára Sepsiszentgyörgy és a térség egyik megkerülhetetlen művészeti intézményévé nőtte ki magát, mely mind történetében, mind küldetésében egyfajta szintézise mindannak, amit Sepsiszentgyörgyön, Székelyföldön a kulturális élet jelent.

A Művész mozi zaklatott története ma már történelem. Még a filmkedvelők körében is alig sejlenek fel emlékek azokból az időkből, amikor ugyanabban az épületben nem a legújabb és legjobb filmművészeti alkotásokat vetítették értő és érdeklődő közönség előtt, hanem éjszakánként hangosan dübörgött a zene, folyt a sör – a város kétes hírű szórakozóhelye volt. Véget nem érőnek tűnő kiútkeresés a román igazságszolgáltatás kusza és átláthatatlan labirintusában, alvilági arcokkal, sötét klánokkal folytatott többéves küzdelem kellett ahhoz, hogy az ingatlan végül az önkormányzat tulajdonába kerüljön és ismét eredeti rendeltetését töltse be. Csüggedés, majd remény, csalódás, majd nekibuzdulás – a sepsiszentgyörgyi mozi története remekül példázza, mennyi energiába, milyen erőfeszítésbe kerül egy kívülről viszonylag egyszerűnek tűnő probléma megoldása Romániában, ha azt egy székelyföldi magyar önkormányzat kezdeményezi bevallottan azzal a céllal, hogy kulturális intézményt létesítsen és működtessen. Érdemes a mozi történetét felidézni most, amikor egy nemrég történt tűzeset nyomán ismét előtérbe került a romhalmazzá vált Szakszervezetek Művelődési Háza – igen, hosszú évekbe tellett a mozi ügyének rendezése is, rengeteg akadályt kellett legyőzni, de végül mégiscsak sikerült, bizakodjunk, hogy előbb-utóbb a kultúrház sorsa is rendeződhet.

A zaklatott évek után a sepsiszentgyörgyi Művész mozi ma már az egyik leglátogatottabb helyek közé tartozik Sepsiszentgyörgyön. A kortárs kultúra egyik legnépszerűbb, legvonzóbb ága a filmművészet – egyáltalán nem mindegy tehát, hogy van-e egy városnak, egy kistérségnek saját filmszínháza, vagy nincs. Mint ahogy az sem mindegy, hogy a mozit pusztán kereskedelmi megfontolások alapján működtetik-e valamelyik bevásárlóközpontban, plázában, és csak a „menő”, közönségbarát filmeket vetítik, vagy pedig maradandó kulturális élményeket is nyújt. Márpedig a sepsiszentgyörgyi mozi az elmúlt hét év során bebizonyította: a filmnézés pótolhatatlan közösségi élményén kívül egyfajta kulturális erőtérré vált. Mely folyamatosan rajta tartja ujját a kortárs filmművészet pulzusán, alkalomadtán művészfilmeket is műsorra tűz, kiemelt figyelemmel követi és naprakészen mutatja be a kortárs román és magyar alkotásokat, de törekszik arra is, hogy betekintést nyújtson más népek filmművészetébe is. Emellett közönségtalálkozók révén hozza közelebb a nézőkhöz a rendezőket, operatőröket, forgatókönyvírókat, színészeket – hétéves története során a Művész mozi olyan neves meghívottakkal büszkélkedhet, akikkel esetleg rangos nemzetközi fesztiválokon találkozhatna a nagyérdemű! –, soha nem mulasztja el bemutatni a helyi művészek hozzájárulását egy-egy alkotáshoz, fesztiváloknak ad otthont – a női alkotók fesztiválja például Magyarországon, de Romániában is egyedülálló –, tematikus rendezvényekkel kapcsolódik közös ünnepeinkhez.

Hét év alatt életünk részévé vált tehát a sepsiszentgyörgyi Művész mozi, azon helyek közé tartozik, amelyek miatt jó Sepsiszentgyörgyön élni.

 

Borítókép: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1623
szavazógép
2024-01-22: Közélet - Nagy B. Sándor:

Kiemelt arany minősítést kaptak a rétyi fúvósok (A magyar kultúra napja)

A rétyi Kováts András Fúvószenekar immár évtizedek óta hagyományosan megszervezett magyar kultúra napi hangversenye idén az átlagosnál különlegesebb eseménynek ígérkezett, ugyanis ez alkalomból minősítette a zenekart a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség. Amint a helyszíni értékelésben hallhattuk, a zsűri döntése értelmében a rétyi fúvószenekar a C nehézségi fokozatot teljesítve 95 pontot kapott, és ezzel Kiemelt arany minősítést ért el, ez erdélyi viszonylatban is egyedülálló teljesítmény.
2024-01-22: Közélet - Nagy B. Sándor:

Spontán teatrológustalálkozó

Sepsiszentgyörgyre érkezett szerdán a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színháztudomány (teatrológia) szakos hallgatóinak egy csoportja, megnézni a Bocsárdi László által rendezett Iráni konferencia című produkciót. Tanáruk, Boros Kinga kezdeményezésére a diákok előadás előtt közös beszélgetésen vettek részt, ahol a szak egykor végzettjei meséltek munkájuk szépségeiről és nehézségeiről.