Valutaalap: További reformokra van szükség

2024. január 23., kedd, Belföld

Mintegy négy hónappal előző látogatását követően ismét Romániába érkezik január 29-én a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Jan Kees Martijn vezette küldöttsége. Az IMF-delegáció az elmúlt időszak gazdasági-pénzügyi fejleményeit fogja elemezni és aktualizálja makrogazdasági előrejelzéseit.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Jan Kees Martijn vezette IMF-küldöttség legutóbb szeptember 25. és október 4. között tartózkodott Romániában a szokásos éves gazdaságértékelés céljából. Akkori sajtótájékoztatóján Kees Martijn azt mondta, a kormány tavaly ősszel elfogadott deficitcsökkentő csomagja „jó irányba tett lépés”, de további reformokra van szükség.

Az IMF szakértője szerint főként adóreformokra van szükség a költségvetési bevételek növelése és a méltányos és hatékony adóztatás érdekében. Kees Martijn úgy értékelte, hogy a következő két évben a román államnak a deficitcsökkentő csomagban előirányzottnál két százalékkal nagyobb bevételekre lenne szüksége.

A román hatóságokkal tartott konzultációk után kiadott közleményében az IMF azt javasolta a bukaresti kormánynak, hogy törölje el az adókedvezményeket, tegye hatékonyabbá az áfabegyűjtést, vezessen be egy „megreformált” ingatlanadót és fiskális intézkedésekkel ösztönözze a hatékony energiafelhasználást.

A nemzetközi pénzintézet szerint a kormány deficitcsökkentő csomagjának hatására 2024-ben 5 százalékra mérséklődik a költségvetési hiány, de további lépésekre van szükség ahhoz, hogy 3 százalék alá csökkenjen.

Az IMF megfelelőnek tartotta a deficitcsökkentő csomagban foglalt intézkedések többségét. Közleménye szerint a mikrovállalkozások adójának megemelése növeli a költségvetési bevételeket, de még jobban kellene csökkenteni azt a jövedelemhatárt, ameddig egy cég mikrovállalkozásnak minősül. Ugyanakkor megállapította: a nagyvállalatokra és a bankokra kivetett árbevétel-arányos adó igazságtalan terhet ró az alacsony árrést alkalmazó cégekre.

A nemzetközi pénzintézet akkor úgy becsülte, hogy az infláció 7 százalékról 4 százalékra csökken Romániában 2024 végére, de meg fogja haladni a Román Nemzeti Bank inflációs célját. Ami pedig a gazdasági növekedést illeti: az IMF úgy vélte, hogy az üteme középtávon elérheti az évi 3–3,25 százalékot, ha jelentős marad a fogyasztás és megtörténnek az EU helyreállítási alapjából finanszírozott beruházások.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2024-01-23: Kultúra - Puskás Attila:

Gulliver utazásai (Egykori olvasmányaim)

Jonathan Swift (Dublin, 1667 – Dublin, 1745) mesés, négy utazást leíró könyve, bár nem tartozik a fantázia világát valóságba hozó gyermekmeséskönyvek örök besorolásába, mégis akként olvastam annak idején. Mindmáig emlékszem a könyv rajzos részleteire, ahogy megkötözik a törpék országában (Lilliputban), amikor hajótöröttként, fáradtan érkezve mélyen alszik.
2024-01-23: Belföld - :

Felmérések: Listavezető a PSD, második befutó az AUR

Jelentős eltéréseket mutatnak az idei választási szuperév küszöbén a közvélemény-kutató intézetek által szolgáltatott adatok a választók preferenciáit illetően. Az viszont biztos: a Szociáldemokrata Párt az év eleje óta publikált felmérésekben mintegy 30 százalékkal vezet.