Felmérések: Listavezető a PSD, második befutó az AUR

2024. január 23., kedd, Belföld

Jelentős eltéréseket mutatnak az idei választási szuperév küszöbén a közvélemény-kutató intézetek által szolgáltatott adatok a választók preferenciáit illetően. Az viszont biztos: a Szociáldemokrata Párt az év eleje óta publikált felmérésekben mintegy 30 százalékkal vezet.

  • Demeter Virág Katalin felvétele
    Demeter Virág Katalin felvétele

Az utóbbi időszakban három közvélemény-kutatás eredményei is megjelentek, ezek mindegyikében a szociáldemokraták tábora a legnagyobb, a második hely tekintetében azonban eltérnek az adatok, annak függvényében, hogy mely közvélemény-kutató végezte a felmérést, illetve ki a szociológiai kutatás megrendelője – hívta fel a figyelmet cikkében az Adevărul.

Egy, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megrendelésére készült felmérés szerint az európai parlamenti választásokon a liberálisok (20 százalék) és a szociáldemokraták (30) a voksok 50 százalékát szerezhetnék meg közösen. Az ezer személy megkérdezésével készült, országos kutatás a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) eredményét 18 százalékra, míg a Mentsétek meg Romániát Szövetségét (USR) 14 százalékra becsüli. Diana Șoșoacă szenátor alakulata 6, míg az RMDSZ a voksok 5 százalékát szerezhetné meg.

Az USR megbízásából is készült egy közvélemény-kutatás, kizárólag a fővárosban. Az eredmények szerint Cătălin Drulă pártja az európai parlamenti választásokon a szavazatok 26,5 százalékát tudhatná magáénak, s ezzel második helyezett lenne a szociáldemokraták után, akik a voksok 33,7 százalékát gyűjtenék be. Az Ipsos által 5400 fős mintán végzett felmérés szerint a PNL 16 százalékkal a harmadik helyezett, míg az AUR eredménye 10 százalék lenne. 

A Sociopol legutóbbi, január 8–17. között, mintegy ezerfős mintán végzett felmérése szerint a PSD 29 százalékot, az AUR 23 százalékot, míg a PNL a voksok 17 százalékát szerezné meg az európai parlamenti választásokon. Az Adevărul kitért arra is, hogy a Sociopol tulajdonosa Mirel Palada, aki a korábbi kormányfő, Victor Ponta szóvivője volt, és aki közel áll az AUR vezetőjéhez, George Simionhoz is. 

George Jiglău elemző álláspontja szerint „a közvélemény-kutatások mindig relevánsak, néhány árnyalattal, amelyeket mindannyiunknak jó szem előtt tartani”. Megjegyezte, figyelembe kell venni, hogy ki készítette azokat, mert olyan cégek közvélemény-kutatásai is napvilágot láttak, amelyek nem elismertek a közvélemény-kutatási piacon. Az elemző arra is rámutatott, hogy a felmérések jelentőségét a közelgő választások fényében kell értelmezni. Megjegyezte, a kutatások nem igazán tudják figyelembe venni a részvételi arányt, és ez elég nagy hatással van a választások kimenetelére. George Jiglău úgy véli, a listavezető PSD után  „a második helyen várhatóan az AUR fog végezni”, ami egyrészt az európai parlamenti választásokon általában alacsonyabb részvételnek, másrészt az európai intézményekkel szemben kritikus pártok erősödésének köszönhető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-01-23: Belföld - :

Valutaalap: További reformokra van szükség

Mintegy négy hónappal előző látogatását követően ismét Romániába érkezik január 29-én a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Jan Kees Martijn vezette küldöttsége. Az IMF-delegáció az elmúlt időszak gazdasági-pénzügyi fejleményeit fogja elemezni és aktualizálja makrogazdasági előrejelzéseit.
2024-01-23: Belföld - :

Továbbra is megoldásra várnak

Csak „ideiglenes fegyverszünetet” eredményeztek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) képviselőivel múlt héten folytatott tárgyalások, a háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok problémáinak megoldása még várat magára – hangsúlyozták tegnap a két szakág képviselői.