Ciolacu: Most válik valósággá az egyesülés

2024. január 25., csütörtök, Belföld

Moldva és Havasalföld Alexandru Ioan Cuza fejedelem által 165 éve megálmodott egyesülése a moldvai autópálya révén válik valósággá – hangsúlyozta a miniszterelnök tegnap a román fejedelemségek egyesülésének évfordulója alkalmából kiadott üzenetében.

  • Marcel Ciolacu. Fotó: gov.ro
    Marcel Ciolacu. Fotó: gov.ro

Marcel Ciolacu a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében úgy értékelte: 1859-ben a románok lefektették az egységes és demokratikus román nemzetállam alapjait, ma pedig az ország modernizációjának új szakaszába lépett, amely lehetővé teszi fejlődését és „valódi potenciáljának kibontakoztatását”. Az országrészek igazi egyesülése Ciolacu szerint a fővárost az északkeleti országrésszel összekötni hivatott – immár teljes, háromszáz kilométeres hosszában épülő –, A7 jelzésű autópálya megépítése révén most válik valósággá, hiszen a gyorsforgalmi út szerinte Moldvát is felzárkóztatja majd az ország többi részéhez, és a régió gyors fejlődésnek indul a beruházások növekedése és új, jobban fizetett munkahelyek létrehozása révén.

A román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján Klaus Iohannis államfő és Marcel Ciolacu miniszterelnök Bukarestben az Ismeretlen Katona emlékművénél rendezett megemlékezésen, míg Nicolae Ciucă szenátusi elnök a Moldva „fővárosában”, Jászvásáron megrendezett ünnepségen vett részt. A nemzeti ünnepek alkalmával rendszeresen nagyszabású megmozdulásokat szervező Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) idén is felvonulást rendezett Jászvásáron, ennek útvonala azonban nem érintette a „hivatalos” ünnepség helyszínéül szolgáló Egyesülés teret. A román médiabeszámolók szerint az ellenzéki párt így akarta megelőzni azt, hogy „bűnbakot csináljanak belőle”, ha a hivatalos megemlékezéseket – a tavalyihoz hasonlóan – ismét a „hatalommal elégedetlen polgárok” bekiabálásai zavarnák meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2024-01-25: Belföld - :

Románia nem ad teret a szélsőséges irányzatoknak

Klaus Iohannis szerint az idei romániai és európai parlamenti választások eredményének a román társadalom demokratikus érettségét kell tükröznie, Románia nem fogja megengedni, hogy szabadságon és demokrácián alapuló értékrendjét szélsőséges irányzatok kezdjék ki.
2024-01-25: Világfigyelő - :

Az ukrán hadsereget vádolják (Lezuhant egy orosz katonai repülőgép)

Lezuhant egy orosz Il-76-os katonai szállító repülőgép, a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, valamint hatfőnyi személyzettel és 3 fogolykísérővel az oroszországi Belgorod régióban, az ukrán határtól mintegy 80 kilométerre. Az orosz védelmi minisztérium közölte, az ukrán hadsereg lőtte le a repülőgépet.