Korlátoznák az antibiotikum-fogyasztást

2024. január 26., péntek, Belföld

Az antibiotikumok túlzott fogyasztásának csökkentését célzó rendelet mellékletében szereplő 82 készítmény közül csak azt a 20-at lehet majd sürgős esetekre 48 órás kezeléshez szükséges mennyiségben kiadni a gyógyszertárakban, amelyek valószínűleg nem fokozzák a baktériumok ellenálló képességét – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Adriana Pistol egészségügyi minisztériumi államtitkár.

  • Fotó: Demeter Virág Katalin
    Fotó: Demeter Virág Katalin

A szakember kifejtette, azért kell korlátozni a hazai anti­biotikum-fogyasztást, mert az elmúlt tíz évben Románia az élen járt ezen a téren az Európai Unióban, tavalyelőtt Görögország után a második helyet foglalta el a tagállamok rangsorában.

Az államtitkár elmondta, hogy az adatok szerint Romániában ezer lakosra számítva 26 adag antibiotikum fogy el naponta, miközben az uniós átlag 16 adag. Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az úgynevezett első vonalbeli antimikrobiális szereknek kellene túlsúlyban lenniük az antibiotikumok használatában. Ezek azok a készítmények, amelyek a legkevésbé vezetnek rezisztencia kialakulásához. Ezzel szemben Romániában a rezisztencia kialakulását nagyon könnyen előidéző gyógyszerek fogyasztása nőtt az első vonalbeli készítmények rovására – magyarázta Pistol. Az államtitkár az antibiotikum-rezisztenciát jelentős közegészségügyi problémának nevezte. Hozzátette: számos szakértő szerint, ha nem kezelik, „ez fogja okozni a következő világjárványt”.

Pistol megemlítette azt is, hogy a patikák csak azoknak a betegeknek adnak ki 48 órás kezeléshez szükséges mennyiségű, első vonalbeli antibiotikumot, akik felelősségvállalási nyilatkozatot írnak alá arról, hogy nem kértek más gyógyszertárban sürgősségi adagot.

Az egészségügyi minisztérium múlt héten kibocsátott rendelete előírja, hogy a gyógyszertáraknak naponta jelenteniük kell a kiadott antibiotikumokat és gombaölő készítményeket. Ezeket az orvosságokat – az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek kivételével – csak recept alapján adhatják ki a patikák a betegeknek vagy hozzátartozóiknak. A recept a gyógyszertárban marad, és a felírt készítményt szükség esetén részletekben is kiadhatja ugyanaz a patika, az előírt mennyiség túllépése nélkül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2024-01-26: Belföld - :

Támogatás fuvarozóknak és gazdáknak

Az állattenyésztők és fuvarozók vállalkozásait segítő ágazati támogatásokról döntött tegnapi ülésén a kormány, miután a múlt héten már elfogadott egy első intézkedéscsomagot, amellyel a január 10-e óta tüntető gazdák és fuvarozók követeléseire reagált
2024-01-26: Jegyzet - Kuti János:

Mégsem csapott az asztalra (Kármentő)

A farmerek, gazdák Európa-szerte tüntetnek, most Brüsszelbe tiltakozásra hívták a mezőgazdászokat az unió „ellenük zajló háborúja” miatt.