Támogatás fuvarozóknak és gazdáknak

2024. január 26., péntek, Belföld

Az állattenyésztők és fuvarozók vállalkozásait segítő ágazati támogatásokról döntött tegnapi ülésén a kormány, miután a múlt héten már elfogadott egy első intézkedéscsomagot, amellyel a január 10-e óta tüntető gazdák és fuvarozók követeléseire reagált

  • Fotó: gov.ro
    Fotó: gov.ro

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején bejelentette: miután a múlt héten hektáronként 100 eurós támogatást hagytak jóvá az ukrajnai háború következményei által sújtott gazdák számára, ezúttal állatonként 100 eurós támogatásban részesítik a szarvasmarha-tenyésztőket, a sertéseket, illetve szárnyasokat nevelő gazdák pedig „arányos” támogatást kapnak megnövekedett költségeik ellensúlyozására. Az állattenyésztőknek juttatandó támogatás összértéke 72 millió euró – tette hozzá.

A kormányfő azt ígérte: idén a „lehető legmagasabbra”, literenként 2 lejre emelik a mezőgazdasági felhasználású gázolaj szubvencióját, vagyis a mezőgazdasági munkáknál felhasznált üzemanyag árának 25 százalékát megtérítik a gazdáknak. Az erről szóló – a mezőgazdasági felhasználású gázolaj jövedéki adóját csökkentő – határozat tervezetét tegnap első olvasatban tárgyalta a kormány.

Ami a fuvarozókat illeti, a kabinet tegnap „megoldást fogadott el arra”, hogy ne bírságolják meg a határ­átkelőknél azokat, akiknek a várakozás alatt jár le úthasználati matricájuk érvényessége. Hamarosan a fuvarozók egy másik követelését is megoldják, vagyis külön forgalmi sávokat hoznak létre a határátkelőkön és a konstancai kikötőben az ukrán gabonaszállítmányok számára – mondta a kormányfő.

Marcel Ciolacu szerint „működőképesnek bizonyult” a fuvarozók és az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) között született megállapodás is, hiszen az utóbbi napokban már több mint 700 olyan kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötöttek, amelyek ára nem haladja meg a hatóság által múlt héten referenciaárként meghatározott 9000 lejt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2024-01-26: Belföld - :

Béremelési ígéret az egészségügynek

A munkaügyi minisztérium elé szervezett „sztrájkőrséggel” folytatta bérkövetelő tüntetéssorozatát tegnap a Sanitas egészségügyi szakszervezet, amely az ágazati általános sztrájk kirobbantását is kilátásba helyezve követel 20 százalékos béremelést az egészségügyi dolgozók számára. A kormány a tegnapi tárgyalásokat követően a béralap 15 százalékos megemelését helyezte kilátásba, a szakszervezetek magasabb arányról számoltak be.
2024-01-26: Belföld - :

Korlátoznák az antibiotikum-fogyasztást

Az antibiotikumok túlzott fogyasztásának csökkentését célzó rendelet mellékletében szereplő 82 készítmény közül csak azt a 20-at lehet majd sürgős esetekre 48 órás kezeléshez szükséges mennyiségben kiadni a gyógyszertárakban, amelyek valószínűleg nem fokozzák a baktériumok ellenálló képességét – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Adriana Pistol egészségügyi minisztériumi államtitkár.