Hírsaláta

2024. január 29., hétfő, Belföld

FOGARASIG LESZERZŐDVE AZ AUTÓPÁLYA. Február 26-án kezdődik a Nagyszebent Fogarassal összekötő A13-as autópálya 1-es és 2-es szakaszának tervezése – jelentette be a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezérigazgatója pénteken.

  • Fotó: Facebook / Irinel Ionel Scriosteanu
    Fotó: Facebook / Irinel Ionel Scriosteanu

Cristian Pistol emlékeztetett: a 3. szakasz tervezése 2023. október 16-án, a 4. szakaszé 2024. január 15-én vette kezdetét. A négy szakaszra osztott Nagyszeben–Fogaras sztrádát teljes egészében ugyanaz a török cég építheti meg, amely 6,4 milliárd lejért vállalta a munkát. Tervezésre 12, kivitelezésre 36 hónapja van, tehát ha minden a papírforma szerint halad, Sepsiszentgyörgy 2028. február végén kerül 100 kilométeren belüli távolságra egy autópályától. (Maszol)

TENYÉRJÓSLÁSOS TANÁCSADÁS. 2500 eurót fizetett a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség egy olyan készülékért, amely tenyér beolvasása alapján adott volna pályaválasztási tanácsokat fiataloknak. A kézrátételes szerkentyűt maga a főtanfelügyelő próbálta ki az újságírók előtt, és úgy nyilatkozott, hogy remekül felmérte, milyen karrierre lenne alkalmas. A berendezést – ami pszichológiai profilt rajzol a kezet ért elektromos impulzusok által kiváltott agyműködés alapján – egy Dumitru Grigore nevű „kutató” készítette el, aki meg van győződve arról, hogy megalkotta „a legerősebb programot az emberi DNS-en lévő pszichológiai profil letapogatására”. (Grigore egyébként az Egyesült Trákia látnok csapatának a tagja. A csoport hivatalos honlapján így fogalmazza meg hitvallását: „Mi vagyunk azok, akik magunkra vállaltuk, hogy megvalósítjuk az Új Föld vízióját, összekötve a világ legragyogóbb elméit.”) A tenyérjóslásos kütyü bemutatásán a BBTE pszichológia karának dékánja, Adrian Opre is részt vett, és dicsérte az eszközt, ám az általános felzúdulás és a BBTE rektorának, Daniel Davidnak (aki egyben a Romániai Pszichológusok Szövetségének elnöke is) határozott elutasítására visszakozott. Két nap után a tanfelügyelőség közölte, hogy leállítja a kísérleti programot, végül pedig az oktatási minisztérium tudatta, hogy a projektet törölték. (Transtelex)

BETEGET BÁNTALMAZTAK. Vizsgálatot indított a Vaslui megyei rendőrség és a bârladi Elena Beldiman Sürgősségi Kórház vezetősége, miután nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen egy beteg látható, akit a sürgősségi osztály személyzete fizikailag és verbálisan bántalmazott. A felvétel tanúsága szerint egy betegszállító és egy ápoló brutálisan rángatott és közben trágár módon szidalmazott egy idős pácienst. A két alkalmazottat magyarázatra szólították fel, és fegyelmi eljárást indítottak ellenük – közölte a kórház vezetősége, hangsúlyozva, hogy nem tolerálják az ilyen viselkedést, és a vizsgálat befejezése után megfelelő jogi lépéseket tesznek. (Krónika)

GYERMEKEKTŐL LOPOTT EGY POLGÁRMESTER. Sikkasztással és minősített lopásban való bűnrészességgel vizsgálják a Buzău megyei Gura Teghii község polgármesterét, miután kiderült, hogy utasítására valakik besétáltak a községi óvodába, felkaptak két bölcsőt és pár jópofa ajtót, és átvitték Gheorghe Micleru polgármester panziójába. Mert ott is szükség van rájuk, értse meg a világ. (Főtér)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1619
szavazógép
2024-01-29: Belföld - :

Marcel Ciolacu: Erdély román föld, különböző etnikumú románok lakják

Normalizálni kell az Erdélyről szóló közbeszédet – jelentette ki Marcel Ciolacu kormányfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei szervezetének péntek esti értekezletén, ahol azt is elmondta, hogy a párt meg akarja szerezni Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget. Jelenleg mindkettőt RMDSZ-es politikus tölti be.
2024-01-29: Sport - Miska Brigitta:

Hosszabbításban maradtak alul a bronzmérkőzésen (Jégkorong, Román Kupa)

A Háromszéki Ágyúsok hatalmasat küzdöttek a Román Kupa végletekig kiélezett kisdöntőjében, amelyet végül elvesztettek, a Bukaresti Steaua a hosszabbításban, emberelőnyben szerzett aranygóllal 5–4-re győzött. A Kertész Zoltán, Todor Krisztián és Bács Lóránt irányította együttes kétgólos hátrányból fordítva az utolsó harmadban átvette a vezetést, ám 80 másodperccel a rendes játékidő vége előtt a bukaresti gárda ráadásra mentette a találkozót.