Az utca hangja

2009. január 30., péntek, Nyílttér

SZŐKE ANDRÁS, Sepsiszentgyörgy. A gázszámlára szeretném felhívni a figyelmet: az új számítási módszerrel többet kell fizetnünk, mint tavaly, és nem tudjuk, hogy mire. Mert az óra köbmétert mér, de a számlát fűtőérték szerint, változó együttható szerint állítják ki, amit mi, fogyasztók nem tudunk ellenőrizni.

Például ná­lunk 2007. december 4. és 2008. január 3. között elfogyott 124 köbméter, ebből 10,481-es együtthatóval kijött 134,87 lej fizetnivaló. Egy év elteltével, 2008. december 5. és 2009. január 7. között fogyasztásunk 119 köbméter volt, az együttható 10,459, a számla 155,07 lej. Vagyis kevesebb fogyasztásra, gyengébb minőségű gázra (ez egyébként látszik a láng színén is, amikor a kék fénybe sárga keveredik, akkor több levegő van benne) többet fizettünk! Ha már fűtőérték szerint számláznak, akkor szereljenek fel olyan órákat, amelyeken ellenőrizhetjük és szükség esetén szabályozhatjuk saját fogyasztásunkat, mert így, hogy egyet mérünk s mást fizetünk, nem átlátható a szolgáltatás!

N. N., Kovászna. December 30-án veszítettem el férjemet egy olyan fertőzés miatt, mely elkerülhető lett volna. Valami kedélyes szomszédoláskor ugyanis egy pohárból ivott C típusú sárgasággal fertőzött személyekkel — legalábbis az orvossal sem tudtuk semmi más eredetét kinyomozni e gyógyíthatatlan betegségnek. Szomorú történetünket azért hozom nyilvánosságra, hogy másoknak intő példa legyen az elemi higiéniai szabályok betartása, mert sohasem lehet tudni, honnan üt be a baj.

KOVÁCS GYULA, Sepsiszentgyörgy. Szilveszter éjszakáján döbbenten hallgattam Traian Băsescu államfő optimizmussal telített beszédét: azzal zárta ugyanis, hogy a román zászlót lobogtatva boldog új évet kívánt a románoknak. Nem a román állampolgároknak. Mintha ebben az országban nem élne másfél millió magyar és több százezer más nemzetiségű polgár. Történt mindez Brassóban, ahol azért a múlt megkívánta volna akár a háromnyelvű köszöntést is. Az államfő többször találkozott már magyarokkal, dicsérte a Nyikó menti székelyek szorgalmát, kifejtve, hogy az esztendőfordulón beszédet mondhatott, a magyaroknak is köszönheti, akik a leváltására kezdeményezett népszavazáson mellette álltak ki. Valószínűleg az idei elnökválasztáshoz és a félelnöki rendszer bevezetéséhez fűzött remények is hozzájárultak a nacionalista hangok felerősödéséhez, és az is lehet, hogy ez az államfő is a francia mintát követné, ahol nincs nemzetiség, csak állampolgárság.

BOLDIZSÁR BÉLA, Bé­lafalva. Szeretném megköszönni a kézdivásárhelyi önkormányzatnak és református egyháznak a hozzájárulását egy hirtelen elhunyt hajléktalan asszony méltó végtisztességének megadásához.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2009-01-30: Közélet - x:

A korrupció ellen

Spanyol szakemberek javaslatára az országos korrupcióellenes igazgatóság olyan iktatót nyitott, amelyből lehetetlen a feljelentés eltüntetése, hamisítása. A sorszámozott, önmásoló papírra készült formanyomtatványok megérkeztek a megyei korrupcióellenes hivatalba, a prefektúra épületében és a megyei rendőrségen levő irodában tehető feljelentés bármely, a közigazgatási és belügyminisztérium kötelékébe tartozó hivatalnok ellen.
2009-01-30: Nyílttér - x:

Búcsú Lakos Bélától

Megrendülten értesültünk arról, hogy örökre eltávozott közülünk Lakos Béla nyugalmazott magyartanár, aki közel negyedszázadig volt a nagybaconi Benedek Elek-iskola igazgatója.