Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Motyogó villanyrendőr - Simó Edmund

2009. január 30., péntek, Nyílttér

Napokkal ezelőtt lépett szolgálatba egy fiatal, energikus, vadonatúj egyenruhát viselő villanyrendőr, a 003-as szolgálati számot viselő, akinek helyhez kötött munkahelye ezentúl a Grigore Bălan és az Olt utca kereszteződésénél lesz. Abban a csomópontban, ahol mind az autóforgalom, mind a gyalogos átkelés már-már kaotikus állapotokhoz kezdett hasonlatossá válni az elmúlt időkben. Szinte rémálom volt sokszor megkockáztatni az egyik oldalról a másikra való átjutást, és nem egy koccanás, súlyosabb baleset is történt már ezen a helyen.

Nagyon vártam, vártuk már ennek a „rendőrnek" a beiktatását, sokat drukkoltam a szakiknak, akik előkészítették számára a munkahelyet — aránylag rövid idő alatt —, és gondolatban már alig vártam, hogy tisztelegjek neki.

Most végre megtehettem, mert nem akármilyen rendőr bácsi ez, kérem! Beszélni tud! És nemcsak piros-sárga-zöld szeme van, hanem kamerája is, amellyel minden szabályost és szabálytalant rögzíthet, megőrizhet a memóriájában, akárcsak főfőnökei a telefon- és internetközpontokban! Egyelőre talán csak hat hónapig, de az is lehet: mindörökre.

Beszédkészségével még van egy kis baj, de szerencsére nem dadogós, logopédiai hibáról van szó, ezt majd minden bizonnyal elnövi. Hangja egy kissé érces, fémesen zengő, inkább recsegő, mint a Robot Robié, de ez a kis árnyalat is csiszolható. A grammatikát és az igeragozást valószínűleg éjjel-nappal gyakorolja, mert amikor éjjel álmomból felébredek (a közelében lakom!), hallom, amint szorgalmasan ismételget, magol és motyog.

Meggyőződésem, hogy nagy, fényes jövő, karrier áll előtte. Fogékony a szépre, a jóra, a színekre és a forgalomra. Különösen odafigyel a gyerekekre, a babakocsit tologató anyákra és az idős emberekre.

Magyarul is elkezdett tanulni. Ahogyan munkába állt, nekem már be is mutatkozott, illően, figyelmesen. Egy kissé még motyogva, valahogy így: „Olt(ean) Balán főtörzs vagyok. Moty. Szolgálati számom 003-as. Moty. Most nyitom meg Ön előtt az utat zöld jelzéssel az Olt utca felé. Moty. Merőlegesen tessék haladni, és ne ciglizzen összevissza a szembejövők előtt az úttesten, mert ez nem focipálya! Köszönöm. Moty. Most pirosra váltok. Reccs. Pong. Moty."

Hát nem csodálatos? Művelt, okos, figyelmes és helytálló, nem úgy, mint két lábon járó vagy éppenséggel fekvő kollégái.

Hát ilyen megingathatatlan, megvesztegethetetlen, becsületes, nyelvünkön is szóló hasonmás közegekre van szükségünk gyarapodó és fejlődő városunkban.

Fogadjuk hát őt (be) szeretettel, és tartsuk tiszteletben az utasításait a gördülékenyebb forgalom és saját biztonságunk érdekében…

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1020
szavazógép
2009-01-30: Nyílttér - x:

Még egy lehetőség - Kisgyörgy Benjámin

Idestova nyolc hónapja, hogy átestem a Kínában, Qingdao városban végrehajtott nyaki gerincműtéten és az ezzel párhuzamosan lezajlott őssejtbeültetésen. Ez az időszak nagyon sok pozitív változást, számottevő jobbulást hozott az állapotomban. (Úgy érzem, itt a helye, hogy újra megköszönjem minden támogatómnak a bizalmat és a segítséget.)
2009-01-30: Nyílttér - x:

Egyperces ­karácsonyi mese - Puskás Attila

Volt egyszer — s bizony volt! — egy amolyan se nem kicsi, se nem nagy város, olyanszerű éppen, mint a mienk.