Háttérbe szorítani a szélsőségeseket

2024. január 31., szerda, Máról holnapra
Mózes László

Napnál világosabb, az elkövetkező időszak egyik jeligéje: mindent a választók kegyeiért. Pontosabban, a voksaiért. Azért a meggyőződésből, kényszerűségből, indulatból, avagy utolsó esélyként odabiggyesztett pecsétért, amely a romániai választók politikai opcióját jelzi majd az idei választási „szuperévben”, négy alkalommal is. A napokban még folynak az egyeztetések az európai parlamenti és az önkormányzati választások esetleges összevonásáról – nem túlzottan valószínű forgatókönyv, s nem is előnyös az erdélyi magyarok számára –, de hamarosan erre a vitára is pontot kell tenni, s következnek majd az újabb és újabb közvélemény-kutatások, amelyek egészen a választási eredmények ismeretéig lázban tartanak majd érdeklődőt s politikust egyaránt. Joggal egyébként, mert legyenek bármennyire is fásultak a választópolgárok, azért az mégis meghatározó jelentőségű, hogy négyévente beleszólhatnak – lelkiismeretük és elképzelésük szerint, nem irányítottan, avagy kényszerítve – a politikai erővonalak alakításába.

A közvélemény-kutatások közül máris megjelent egy új: az INSCOP közvélemény-kutató intézet legfrissebb, tegnap közzétett felmérése. A pártpreferenciákat is vizsgálták, vagyis azt, hogy amennyiben a következő hétvégén rendeznék meg az EP-választást, miként oszlanának el a szavazatok. Nem is számít már újdonságnak, hogy az adatsor szerint az RMDSZ a maga 4,8 százalékával – 5 százalékos bejutási küszöb mellett – akár európai parlamenti képviselet nélkül is maradhat, az érdekvédelmi szövetség esetében a felmérések zöme ugyanis öt százalék alatti eredményt vetít előre. A mért számok persze ettől még nem tekinthetők megnyugtatónak, sőt, az a szerencsésebb változat, ha az RMDSZ politikusai inkább mozgósítási kényszert látnak e mutatókban. Az RMDSZ-nek talán minden eddiginél nehezebb lesz voksolási részvételre bírnia a magyar közösség tagjait, főként az EP-választásokon, éppen ezért erre az első fordulóra kell a legkomolyabban készülni, hiszen a brüsszeli folyamatok nem lehetnek közömbösek az erdélyi magyarság számára. 

Az INSCOP szerint a szociáldemokraták a voksok 29,5 százalékát szereznék meg, míg a kormánykoalíciót alkotó liberálisok a szavazatok 18,8 százalékára számíthatnak, ez sem tekinthető újdonságnak. Miként az sem meglepő immár, hogy a szélsőséges tömb a pódium harmadik helyezettje, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 18,4 százalékon, míg Diana Șoșoacă S.O.S. Románia nevű pártja 6,5 százalékon áll. Egy­előre nagy kérdés, megállítható-e a nacionalista előretörés, de szintén nehezen borítékolható, hogy miként alakul majd az Egyesült Jobboldal Szövetségének jelenlegi, 12,9 százalékos támogatottsága.

A felmérés arra is kitér, hogy az ország lakosságának több mint kétharmada (69,7 százaléka) borúlátóbb a jövőt illetően, köztük is legnagyobb arányban a szélsőségesek támogatói. Ez máris azt jelenti, hogy ezt az irányt mérsékelendő, még több populista kormányzati intézkedésre számíthatunk, ami sem rövid, sem középtávon nem szerencsés. Eközben pillanatnyilag a szélsőséges, nacionalista erők a voksok mintegy negyedét érezhetik a magukénak, nagyon jó esetben ez 20 százalék alá tolható, ám ez a választásokon magas részvételi arányt feltételez, ami viszont kevésbé kedvező az RMDSZ-nek. Éppen ezért fontos, hogy a magyar ajkúak minél nagyobb számban éljenek majd szavazati jogukkal, már az EP-választásokon is, s ezzel nemcsak közösségi célok elérését támogathatják, hanem részt vállalhatnak a szélsőségesek háttérbe szorításában is.

 

Borítókép: Az Európai Parlament az első idei választási célpont. Fotó: www.europarl.europa.eu

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2024-01-31: Közélet - :

Élő ház (Környezetünkért)

Vályog (agyag és homok), földdel töltött zsák, szalma, kender, kő, fa, gyapjú, perlit és a szeretettel végzett közös munka – többek között ezek egy egészséges, otthonos ház alapanyagai. A sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Iroda effAct kezdeményezésének eseményeként a helyi Erdélyi Művelődési Központban tartott hétfői telt házas rendezvényen a résztvevők Németh János környezetkímélő építész többévi tapasztalatát hallgatták meg, a beszélgetés során kiderült, milyen sok embert érdekel a téma és milyen sokrétű az élő ház megteremtése. 
2024-01-31: Sport - Tibodi Ferenc:

Emelt fővel zárták első Euroliga-idényüket (Női kosárlabda)

Elmaradt az újabb meglepetésgyőzelem a Lyon ellen, miután az újonc megyeszékhelyi Sepsi-SIC kedden egy végig izgalmas mérkőzésen 94–77-re kapott ki a francia LDLC ASVEL Féminin vendégeként a női kosárlabda Euroliga aktuális kiírásának alapszakaszbeli utolsó, 14. fordulójában. A házigazdák az első negyedben alapozták meg sikerüket és annak ellenére, hogy lányaink hősiesen küzdöttek nem tudták már megfordítani a találkozó végkimenetelét, ám így is emelt fővel fejezték be az első főtáblás idényüket.