III. Károly király daganatos beteg

2024. február 7., szerda, Világfigyelő

Daganatos betegséget diagnosztizáltak a brit uralkodónál. III. Károly király kezelése már hétfőn megkezdődött. A 75 esztendős Károlyt a múlt hónapban prosztatamegnagyobbodással kezelték, és e kezelés közben fedezték fel a rákos elváltozást.

  • III. Károly király. Fotó: Facebook / The Royal Family
    III. Károly király. Fotó: Facebook / The Royal Family

A Buckingham-palota – a királyi család londoni hivatala – tájékoztatása szerint nem prosztatarákról van szó, a palota ugyanakkor nem közölte, hogy a betegség a király mely szervét támadta meg. Az orvosok a jóindulatú prosztataelváltozás kórházi kezelése közben figyeltek fel „egy más jellegű aggasztó problémára”, és az ezután elvégzett diagnosztikai tesztek során „a rák egy formáját azonosították” – fogalmaz a közlemény, mely szerint III. Károly „teljesen pozitív módon áll hozzá” a kezeléshez, és a lehető leghamarabb szeretne visszatérni közfeladatainak maradéktalan ellátásához.

Orvosai azt javasolták, hogy kezelésének időtartamára halassza el nyilvános programjait, de az uralkodó ebben az időszakban is ellátja állami teendőit és az ezzel járó hivatalos dokumentációs tevékenységeket. Ez utóbbi közlésnek különösen nagy az alkotmányossági jelentősége, mivel kiderül belőle, hogy a király nem vált cselekvésképtelenné, így nincs szükség arra, hogy államfői feladatait régensi minőségben a közvetlen hozzátartozóiból álló államtanácsosi testület vegye át.

III. Károly király maga döntött a diagnózis nyilvánosságra hozásáról a találgatások megelőzése végett. Az udvar már az uralkodó prosztataelváltozásáról szóló korábbi diagnózis ismertetésével is szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján korábban a szükséges minimumon túl nem közöltek részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről. Udvari illetékesek szerint a prosztataelváltozás diagnózisának nyilvánosságra hozása is Károly kifejezett kívánsága volt, azzal a céllal, hogy felhívja a közfigyelmet az időbeni kivizsgálások, szűrések fontosságára.

A király ellátja államfői teendőit és megkapja az ehhez szükséges hivatalos kormányzati papírokat, de orvosai azt javasolták, hogy nyilvános programjait a kezelés idejére halassza el. Kedden a király húga, Anna hercegnő adott át Károly nevében kitüntetéseket a windsori kastélyban, utána Közép-Angliába utazott, ahol olyan nyilvános eseményeken vesz részt, amelyekre eredetileg az uralkodó volt hivatalos.

Udvari illetékesek tájékoztatása szerint szerdától Károly elsőszülött fia, Vilmos trónörökös is újból munkába áll. A walesi herceg az utóbbi hetekben visszavonult a nyilvános szereplésektől, miután feleségén, Katalin hercegnőn – az udvar által nem részletezett okokból – hasi műtétet végeztek a London Clinic nevű londoni magánkórházban, ugyanott, ahol a királyt is kezelik. Katalin, aki csaknem két hetet töltött a kórházban, jelenleg otthonában lábadozik, és az udvar tájékoztatása szerint nem valószínű, hogy húsvét előtt visszatér közfeladatainak ellátásához.

Kedden Londonba érkezett Harry herceg, III. Károly király Kaliforniában élő másodszülött fia, hogy meglátogassa édesapját. Udvari illetékeseket idéző keddi sajtóbeszámolók szerint Harryt a király személyesen hívta fel, amikor a diagnózist közölték vele, és a herceg azonnal repülőgépre ült.

Harry – aki az ötödik a brit trónutódlási sorban – négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött. A sussexi herceg viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt bátyjával, Vilmos trónörökössel, és a helyzeten csak rontott a Harry által tavaly megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

Harry részt vett Károly tavaly májusi koronázási ceremóniáján a londoni Westminster apátságban, ám nem látogatott haza édesapja 75. születésnapjára, amely november 14-én volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-02-07: Világfigyelő - :

Ursula von der Leyen: Európa minden lépésnél Ukrajna mellett fog állni

Ma is ugyanaz a meggyőződésem, mint két évvel ezelőtt: Ukrajna győzni fog, és Európa minden lépésnél mellette fog állni – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.
2024-02-07: Közélet - Bartos Lóránt:

Nem állnak sorban az adófizetők (Kézdivásárhely)

A korábbi évekhez képest nincs pezsgés a kézdivásárhelyi városháza helyiadó- és illetékirodájában. Megnőtt viszont azoknak a száma, akik a ghiseul.ro oldalt veszik igénybe, és egyre többen fizetnek készpénz helyett bankkártyával.