Nem biztos, hogy jut Barótnak

2024. február 8., csütörtök, Közélet

Kotecz Attila (RMDSZ) baróti tanácstag a testület legutóbbi ülésén arra kérte Benedek-Huszár János polgármestert, az idei költségvetést úgy állítsa össze, hogy elkülönítve legyen pénz a megyei tanács által középületek felújítására meghirdetett pályázatokra is. A városvezető válaszában úgy fogalmazott, változtak a kiírás feltételei, már nem csak a helyi tanácstól függ, mire pályázhatnak.

  • Augusztusi kaláka. A szerző archív felvétele
    Augusztusi kaláka. A szerző archív felvétele

Kotecz Attila szerint a felsőrákosi kultúrház felújítására kellene nagyobb gondot fordítania az önkormányzatnak: évek óta mondják a falut képviselők, szükség van a felújításra, mert állapota folyamatosan romlik.

Benedek-Huszár János a tanácstag felvetésére azt válaszolta, mind a megyei tanács, mind a helyi önkormányzatok költségvetése kisebb lesz, mint tavaly – előbbié egyenesen 1,3 millió lejjel. Mivel kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, a középületek felújítására vonatkozó pályázati kiírások is változtak. Nem az lesz, hogy minden önkormányzat pályázhat egy-egy kultúrház, játszótér vagy orvosi rendelő felújítására, hanem csak kistérségenként egyet-egyet támogat a megyei tanács. Erdővidéken hat önkormányzati vezetőnek kell megegyeznie, hogy a tizenkilenc településen hol a legsürgősebb az ilyen jellegű beruházás. Példaként említette: a bardoci önkormányzat már jelezte, ők iskolafelújításra költenék a pénzt. Ilyen körülmények közt kérdéses, hogy idén jut-e valami Barót számára – mondotta a városi elöljáró.

A felsőrákosiak nemcsak kérni tudnak. Tavaly tavasszal előbb László Tibor, az Építőmesterek Kft. vezetője irányította oda csapatát, hogy megújítsák a kultúrház konyháját. Augusztusban ötvenen kalákáztak, a kultúrház fásszínét és a padlástért rendezték. A baróti önkormányzat által biztosított alapanyag felhasználásával többek közt lebetonozták a fásszín alját, falait lefestették, csatornát szereltek és kicserélték a cserepet, a kultúrház padlásáról lehordták az évek alatt felgyűlt, mennyezetet terhelő hulladékot és takarítottak. Tavalyelőtt az általános iskola érdekében fogtak össze a felsőrá­kosiak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2024-02-08: Közélet - Fekete Réka:

Tarol a kanyaró és az influenza (Sok a vírusos megbetegedés)

Az esztendő elejétől tegnapig a kétszáztíz kanyarógyanúval kórházba utalt beteg közül csupán két esetben nem igazolták a vírus jelenlétét – tudtuk meg a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványtani osztályán. Esetszám szerint az országos listán Bukarestet kivéve Háromszék az első öt között szerepel, a százezer lakosra eső megbetegedések arányát tekintve a fővárost is jóval megelőzi – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet legutóbbi, keddi jelentéséből.
2024-02-08: Közélet - :

Kiskorú okozta a tüzet (Szakszervezetek Művelődési Háza)

Egy 14 éves fiú okozta a romos állapotban lévő sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában keletkezett tüzet tavaly október 27-éről 28-ra virradó éjjel.