Szónok- és szavalóverseny Kézdivásárhelyen

2024. február 13., kedd, Közélet

A március 15-i kézdivásárhelyi ünnepségen szokás szerint egy diákszónok is beszédet tart, de a Gábor Áron-szobor melletti színpadról elhangzó szavalat hagyományosan szintén egy iskolás versmondó tolmácsolásában szól majd az ünneplő egybegyűltekhez. A két fellépő kiválasztása érdekében hirdették meg idén is a Zúg a március szónok- és a Gábor Áron szavalóversenyt a céhes városban.

  • Tavaly Kertész Blanka, a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium diákja mondott beszédet. A szerző felvétele
    Tavaly Kertész Blanka, a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium diákja mondott beszédet. A szerző felvétele

Az előző évek gyakorlatának megfelelően a szervező az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezete. A Zúg a március versenyre középiskolás diákok jelentkezését várják, akik egy előkészített és segédeszköz nélkül elmondott, az alkalomhoz illő, legtöbb négy perc terjedelmű beszéddel jelentkezhetnek. A legjobb szónoklatokat díjazzák. A versenyre – amelyet március 12-én 15 órakor az Incze László Céhtörténeti Múzeum kiállítótermében tartanak – csak kézdivásárhelyi oktatási intézményben tanuló, középiskolás jelentkezőket fogadnak.

A Gábor Áron Szavalóversenyt Kézdivásárhely önkormányzata és a Vigadó Művelődési Központ szervezi a város V–VIII. osztályos tanulói számára. Erre a versenyre március 11-én 15 órakor a Vigadó Művelődési Központ dísztermében kerül sor, a jelentkezők segédeszköz nélkül elmondott, szabadon választott, de az alkalomhoz illő verssel jelentkezhetnek. A három első helyezett versmondót díjazni fogják, a legjobb szavaló a március 15-i központi rendezvényen is elmondhatja versét. Mindkét esetben a részt vevő diákok névsorát a presskezdi@gmail.com e-mail-címen várják március 8-ig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1679
szavazógép
2024-02-13: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A demokrácia sérülne (Antal Árpád a választások összevonásáról)

Populista érvnek tartja a költségmegtakarításra való hivatkozást a választások összevonásával kapcsolatosan Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Több ellenérvet is felhozott, elsőként azt, hogy az emberek felnőttek, sokkal inkább, mint ahogy azt a politikusok egy része gondolja.
2024-02-14: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Tejszínes-kapros raguleves)

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 50 dkg gomba, 50 dkg borsó, 50 dkg sárgarépa, petrezselyem, 1 konzervkukorica, 1 liter tej, 4 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, olaj ízlés szerint, szerecsendió, kapor, húsleveskocka, 20 dkg csipetke