Összevonósdi az országprojekt?

2024. február 14., szerda, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Eredménytelenül végződtek a tárgyalások, dugába dőltek a koalíció tervei, kudarcot vallott az egyeztetés, nem sikerült közös nevezőre jutni – ilyen és hasonló címek folynak a román tévé- és rádiócsatornákon, az online és a nyomtatott sajtóban is a PSD és a PNL vezetőinek hétfői találkozója után. Mintha egy világra-, de legalábbis országra szóló jelentőségű kérdésről lenne szó, ami súlyos nehézségeket okozna, ha megoldatlanul marad.

Holott csak a választások összevonásáról beszélnek, ami kizárólag a pártokat foglalkoztatja, de azokat nagyon: hetek, sőt, hónapok óta erre pazarolják az idejüket, energiájukat, gyakorlatilag többet foglalkoztak ezzel a témával, mint a nyugdíjtörvénnyel vagy az idei költségvetéssel. Ezen mindenkit – időseket, gyermekes családokat, munkavállalókat, vállalkozókat és önkormányzatokat is – érintő jogszabályokat sebbel-lobbal dolgozta ki és nyomta át a parlamenten a kormánykoalíció (illetve inkább a Szociáldemokrata Párt, mert a liberálisok leginkább csak néztek, mint a moziban, s ha olykor prüszköltek is, lenyeltek minden békát a hatalmon maradásért, habár így valószínűleg jó sok jobboldali szavazatot veszítenek), az idei választások megszervezésével azonban sehogy sem tud zöld ágra vergődni. Amikor már úgy tűnt, hogy az önkormányzati és az EP-választások összeházasítása egyenesben van, épp akkor szakadt le ez az ág a PSD súlya alatt.

A szociáldemokraták ugyanis végre – húsz év „szünet” után – saját emberüket akarják az államfői székben látni, és bár Marcel Ciolacu kormányfő mögött nem a liberális pártvezér, Nicolae Ciucă nyugalmazott tábornok következik a legutóbbi felmérésekben, hanem a szélsőséges Diana Șoșoacă, a baloldal már többször ráfázott az elbizakodottságára, és ezúttal nem akar kockáztatni. Ezért próbálja különféle módszerekkel kiiktatni a jobboldali elnökjelöltet. Az önkormányzati és EP-választások összevonása a PNL-nek a legfontosabb, így hát ezt kötik feltételekhez. Próbálnak közös jelöltet lenyomni a kisebbik kormánypárt torkán (aki nyilván PSD-s lenne, habár a lakosság 55 százaléka egy független indulót támogatna), akár egy ötéves „rotáció” mézesmadzagjával is, ami azonban mérgezett: mert ha a PNL lemond az elnökjelöltjéről a kormányfői tisztségért, akkor jövőtől az elmúlt évek rossz döntéseinek következményei mind rázúdulnak, és egyáltalán nem biztos, hogy öt év múlva revansot vehet. Mert attól, hogy ez a két párt az idők végezetéig szeretné magát bebetonozni a hatalomba, még érheti őket meglepetés, főként, ha így folytatják. Mert eddig senki nem állt elő semmiféle programmal, sem karizmatikus vezetőkkel.

Ezekkel a játszadozásokkal pedig csak még jobban felbőszítik az embereket, akik tisztességes, hozzáértő, felelős kormányzást várnak, jobb megélhetést a dolgozóknak és a nyugdíjasoknak, jobb egészségügyi ellátást, jobb közlekedési viszonyokat, jobb iskolákat, jobb kilátásokat – egyszóval egy valódi országprojektet. Nem ezt a végeérhetetlen összevonósdit, amivel leginkább az elégedetlenség, illetve a szélsőségesek vitorláit dagasztják.

 

Borítókép: A kormánykoalíció vezetői. Fotó: Facebook / Guvernul României

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1619
szavazógép
2024-02-14: Belföld - :

Hírsaláta

NAPONTA 6000 LEJ VADKÁR. A mezőgazdaságban okozott vadkárok becsült értéke a múlt évben 2 156 208 lej volt Hargita megyében, azaz átlag 5907 lej naponta – számolt be hétfőn a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség.
2024-02-14: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Farsangi mulatság esketéssel, temetéssel

Vesszen el a hideg, tűnjön el a tél! – kiáltották húshagyókedd délutánján Sepsiszentgyörgy főterén mindazok, akik a Guzsalyas Alapítvány felhívására bekapcsolódtak a farsangfarki zenés, maskarás mulatságba.