Akiket a tánc megszédített

2024. február 16., péntek, Kultúra

Telt ház előtt, nótaszóval fűszerezett családias hangulatban mutatták be a sepsiszentgyörgyi evangélikus templom tanácskozótermében az elmúlt hétvégén Péter Sándor nyugalmazott magyarnyelv- és irodalomtanár, újságíró, író, szerkesztő Táncöröm (Tíz esztendő Kézdivásárhely néptáncos múltjából) című könyvét. A szerző beszélgetőtársa Mihálycsa Szilveszter nyugalmazott kémiatanár, a vargavárost fellépéseivel és sikereivel egykor lázba hozó, Kézdiszék egészét megmozgató néptánccsoport összekovácsolója, oktatója és vezetője volt.

  • Péter Sándor, Zelenák József és Mihálycsa Szilveszter. A szerző felvétele
    Péter Sándor, Zelenák József és Mihálycsa Szilveszter. A szerző felvétele

A szép számban megjelent közönséget házigazdaként köszöntő Zelenák József evangélikus lelkész-esperes ez alkalomból elhangzott véleménye szerint, a Proserved Cathedra Könyvkiadónál 2023-ban megjelent kötetet elolvasva részeseivé válunk annak az örömnek, amellyel az immár legendássá vált tánckar 1965 és 1975 között megajándékozta a közönséget.     

Péter Sándor elárulta, hogy megtiszteltetésként érte a könyv megírására való felkérés, amelynek igyekezett legjobb tudása szerint eleget tenni. Nyilván, nem véletlenül esett rá Mihálycsa Szilveszter választása, hiszen több évtizedes ismeretség fűzi őket egymáshoz. A vele és az egykori táncosokkal folytatott beszélgetésekből, visszaemlékezésekből, újságcikkekből, tudósításokból és fényképekből született meg másfél esztendő munkája nyomán a kézdivásárhelyi tánccsoportról szóló kötet. Egy olyan csapat, együttes, csoport krónikája, amelynek Felső-Háromszéken magatartás- és közösségformáló, öntudaterősítő, nemzetszeretetet gerjesztő ereje volt.

Megtudtuk továbbá, hogy Mihálycsa Szilveszter Felső-Lemhény­ben látta meg a napvilágot 1942 január 1-jén. Az otthoni általános és kézdivásárhelyi középiskola elvégzése után a marosvásárhelyi főiskolán, majd a kolozsvári egyetemen képezte tovább magát és szerzett kémia szakos tanári oklevelet. Előbb Bereckben, majd Kézdivásárhelyen tanított és kötelezte el magát a néptáncmozgalommal. Egymás után születtek meg „tüneményes táncballadái”, a néptáncról szóló tanulmányai, a tánckar szereplése pedig széles körben ismertté és elismertté tette. „A tánc megszédített mindannyiunkat, s ebben a szédületben jártuk be az országot, hódítottunk el díjakat, kötöttünk barátságokat és házasságokat is” – vallja a könyvben.

Áldásos tevékenységük az 1968-ban elindult Bálványosi népdal- és néptáncfesztiválra alkotott, azt 1969-től éveken át megnyitó, több mint negyven alkalommal bemutatott és számukra országos hírnevet, valamint elismerést hozó Bálványosi legenda című tánckölteményben csúcsosodott ki. Alig töltöttem be a tizedik életévemet, amikor a tánccsoport tagjaként fellépő testvérem meghívására, a szüleimmel együtt első alkalommal gyönyörködhettem benne. A várat megjelenítő kőszínpadon, panyókára vetett vitézkötéses posztómentében délcegen bokázó legények és székely szoknyában pörgő lányok látványa egy életre belém ivódott és velem együtt az ott jelenlévők ezreibe is.

Mihálycsa Szilveszter a rá jellemző szerénységgel saját szerepét háttérbe tolva, a sikerek titkaként a színpadi munkások, kellékesek, zenészek, énekesek, táncosok, a csapat köré csoportosulók összehangolt és lelkes munkáját emelte ki. Kimagasló eredményeket értek el együtt, a szereplésüket két országos első díjjal is jutalmazták. A legnagyobb élmények között azokat tartja számon, hogy szereplésükkel román vidékeken is felállásra és perceken át tartó vastapsra késztették a közönséget.

Az est sikeréhez Préda Barna néprajzkutató szívhez szóló hegedűjátéka, Sonka Lóránt harmonikakísérete, valamint Incze Melinda lélekmelengető szavalata is hozzájárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-02-16: Közélet - :

Sepsiszentgyörgy mindennapi hőseit ünnepeltük (Önkormányzati szemle)

Vörös szőnyeg és fényoszlopok: sziporkázó és elegáns hangulatú eseményen vették át a díjakat Sepsiszentgyörgy mindennapi hősei február 10-én a Legek gáláján a Tamási Áron Színházban. Az örömkönnyekkel és nevetéssel, őszinte és megható pillanatokkal átszőtt gálán 45 döntős lépett színpadra átvenni az elismerő oklevelet, virágcsokrot és emlékérmét. Kilenc ezüst színű boríték rejtette azoknak a nevét, akik a saját kategóriájukban a legtöbb közönségszavazatot kapták, ők a Best of Sepsi-trófeát vehették át az est folyamán: Cristina Dumitrescu (a Szent György pince munkatársa – eladók, vendéglátásban dolgozók kategóriája), Rozsondai András (futár – szolgáltatásokat nyújtó személyek), dr. Mild Edit (bőrgyógyász – egészségügyben dolgozók), Benkő Éva (hagyományőrző, a Guzsalyas Alapítvány alapítója – művészek és kreatív, kommunikációs szakemberek), Szőts Dániel Ernő (zenetanár – oktatók és nevelők), Préda Csaba (karateedző – sportolók és edzők), Péterfi Ágnes (unitárius lelkész – egyházi elöljárók, egyházközség aktív tagjai), Buna Hunor (mentős – a város biztonságáért dolgozók, vészhelyzetkezelők) és Igyártó Nándor (állatmentő – aktivisták, önkéntesek, szociális munkások).
2024-02-16: Vélemény - :

Putyin történelemórája (Geopolitikai jegyzetek)

Hatalmas várakozás előzte meg Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiség Putyin elnökkel Moszkvában készült interjúját. Mivel a nagyon hosszú, kétórás interjút a hírlapra jellemző terjedelmi kötöttségek mellett teljes egészében lehetetlen közölni, azt ajánlom mindenkinek, nézze meg az interjút és vonja le magának a következtetéseket belőle. Én ebben a jegyzetben a számomra érdekes részletekre fogok kitérni, és elsősorban arra keresem a választ, hogy vajon miért tartott Putyin hosszú és sokak számára szinte követhetetlen történelemórát az interjú során.