Áttörhető a közöny fala?

2024. február 20., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Teljesen mindegy, mikor lesznek a választások, összevonják-e vagy sem a helyhatóságit az európai parlamentivel, az RMDSZ fel van készülve arra, hogy azokon sikerrel vegyen részt – jelentette ki Tamás Sándor, a szövetség háromszéki területi szervezetének elnöke a napokban.

Nincs különösebb okunk kételkedni az elnök szavaiban, az elmúlt három évtizedben láthattuk, hogy a szövetség apait-anyait beleadott minden választás alkalmával, és még a vészterhesebb időkben is képes volt legalább elfogadható eredményt hozni. Lassan már elcsépelt közhelynek számít, hogy az idei szuperválasztási év a külső és belső tényezőkkel (háború, gazdasági és politikai válság) együtt újra egy ilyen időszak. És mint minden alkalommal, előkerül a bűvös, a parlamenti bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöb ügye – mely fenyegető, mintegy mumusként integető rém –, és adódik a természetes kérdés: ez alkalommal sikerül-e azt elérni? Elkerülendő, hogy az erdélyi magyarságnak is a többi nemzeti kisebbségnek biztosított, valójában jelképes képviselet jusson osztályrészül.

Semmi új a nap alatt, mondhatnánk, ám a mostani választás több szempontból mégiscsak más. Ennek egyik fő oka, hogy rég nem volt ennyire zavaros a politikai helyzet Romániában. A hagyományosnak számító román alakulatok elképesztően rosszul lavíroznak, hibára hibát halmoznak, kaotikus az országirányítás, bizonytalanság kíséri minden tevékenységüket, és ezzel tálcán kínálják fel a lehetőséget – a már említett külső tényezőkkel együtt – a szélsőséges pártoknak a térnyerésre. És nem is akármilyenre, hiszen a George Simion-féle AUR, illetve a Diana Șoșoacă vezette SOS Románia Párt együtt a legborúlátóbb előrejelzések szerint is 27 százalék körüli támogatást tudhatnak magukénak. Ráadásul, ahogy az már több alkalommal elhangzott, mindkettő olyanokat is az urnák elé képes vonzani, akik egyébként még a szavazóhelyiség közelébe sem mennének.

Ilyen körülmények között az öt százalék kérdése is más megvilágításba kerül. Igaz ugyan, hogy a politika nem matematika, bőven volt rá példa, hogy a biztosnak tűnő számítások a voks napján kártyavárként omlottak össze, amint arra is, hogy kisebbségben is lehet nagy győzelmet aratni, de jelen esetben nem lehet csak ezekre alapozni.

Nem számít titoknak, hogy az elmúlt 15 évben, ha nem is drasztikusan, de lejtmenetbe került a szavazási kedv a magyarság körében, a legutóbbi két választáskor tető alá hozott összefogás ellenére is. Ezen pedig változtatni kell, a részvételnek mindenképp növekednie kell, különben az öt százalék megszerzése tényleg veszélybe kerülhet. Adja magát a kérdés: ilyen körülmények között van még tartalék egyrészt a magyar részvétel növelésére, illetve a szélsőséges térnyerés valamelyes ellentételezésére? Ha hitelt adunk Tamás Sándornak, Erdélyben még bőven kerülnek olyanok, akik eddig távol maradtak, egyáltalán nem szavaztak – őket kell megszólítani, meggyőzni. Abban biztosak lehetünk, hogy pénz, paripa, fegyver adott, a tudás is, de vajon vannak-e elég erős érvek a kiábrándultság, az érdektelenség, a közöny falának áttörésére?

 

Borítókép: Tamás Sándor, a szövetség háromszéki területi szervezetének elnöke. Fotó: Facebook / Tamás Sándor

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2024-02-20: Közélet - Farkas Réka:

Növekszik az RMDSZ támogatottsága (Közvéleménykutatás Háromszéken)

Jelentősen növekedett az RMDSZ támogatottsága Háromszéken az elmúlt 15 esztendőben és egyre magasabb azok aránya, akik elégedettek településük fejlődési irányával – ez derül ki a SoDiSo Research közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet tavaly ősszel végeztek megyénkben 1877 fős reprezentatív mintán. Az eredményeket Barna Gergő szociológus és Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke ismertette.
2024-02-20: Közélet - :

Rendőrségi akció Kézdiszéken

A Kovászna megyei rendőrség tegnap közölte, közrendészeti, forgalmi, bűnügyi, gazdasági osztályának, továbbá a kézdivásárhelyi rendőrség, a csendőrség Kovászna megyei és brassói mobil csoportjának munkatársai nagyszabású ellenőrzéseket végeztek pénteken Bereck, Gelence és Kézdiszentlélek községben.