A nagy összevonás és a kockázat

2024. február 21., szerda, Máról holnapra
Mózes László

A nagy nap, avagy a szappanopera vége – nézőpont kérdése, miként tekintenek e szerdára a politika iránt érdeklődők. Hosszas és mindeddig eredménytelen tárgyalássorozat után mára ígérik a kormánykoalíciót alkotó szociáldemokraták és liberálisok vezetői, hogy frigyre lépnek az európai parlamenti választásokon, azaz jelöltjeik közös listán indulnak majd.

Ám ez csupán a hab a tortán, valójában a nagy lépést a két választás összevonása jelenti, ami szintén eme érdekházasság hozadéka: a június 9-i európai parlamenti választásokkal egy időben tartanák az önkormányzati választásokat is, utóbbira csak szeptemberben került volna sor. Minden jel szerint, e nagy napon végre megegyeznek a két választás összevonásában. Mely azért is fontos, indokolta tegnap Marcel Ciolacu kormányfő és szociáldemokrata pártelnök, hogy háttérbe szorítsák a szélsőségeseket.

Nem elhanyagolható szempont, ennek ellenére mégsem téved az avatott hírolvasó, aki ezt az egyeztetésfolyamot inkább szappanoperához hasonlítja. Némiképp kilóg ugyanis a lóláb, a két választás összevonása ugyanis főként a liberálisok érdeke, nekik igazából sem húzóemberük, sem markáns arculatuk nincs, Klaus Iohannis árnyékában földközeli állapotban rekedtek, s a folyamatos népszerűségvesztést ezzel az összevonással is ellensúlyozni kívánják, mert az EP-választásokon magát a pártot értékelik a szavazók. Sokáig úgy tűnt, a szociáldemokraták időhúzásra játszanak, támogatottságukkal ezt akár meg is engedhetik maguknak. Ám hogy a mostani közös EP-lista jelent-e közös államfőjelöltet, az egyelőre kérdéses, erről a júniusi választások után döntenek.

És hogy miért éppen szerda? Azért, mert a liberális pártelnök, Nicolae Ciucă hétfőn és kedden Spanyolországban dolgozó románok kegyeit kereste. Persze, Ciolacu ebben is megelőzte, ő már a múlt héten olaszországi honfitársaival találkozott, mindenféle jót ígérve nekik, sőt még bocsánatot is kért tőlük azért, mert a romániai viszonyok miatt vándorbotot kellett ragadniuk. Valójában mindkettejük mediterrán kalandozása politikai célzatú, mind Olaszországban, mind Spanyolországban tekintélyes romániai közösség él és dolgozik, s bizony szavazataikért folyik a harc.

Ma tehát tartanak még egy utolsó egyeztetést a két párt vezetői, majd együtt elzarándokolnak Iohannis hivatalába, hogy adja áldását e frigyre. És végül, ha minden az elképzelések szerint alakul, bejelentik a két párt összefésült politikai programját, mely nyilvánvalóan csak a közös EP-listára vonatkozik. Az önkormányzati tisztségekért külön-külön csatáznak majd, legfennebb néhány közös jelölt állítása várható problémásabb településeken. És noha egy napon zajlik majd a két voksolás, azért jól el kell majd magyarázni, miért is pecsételnek az eddiginél több ívre, s hogy a polgármesterjelöltet véletlenül se tévesszék össze a brüsszelivel. Ez főleg vidéken, kevésbé iskolázott szavazók esetében okozhat fejtörést, ráadásul a halmozott szavazólapok miatt akár növekedhet az értetlenül, összevissza pecsételők száma is. Vagyis a nap végén több lehet az érvénytelen szavazat. Miként az sem elhanyagolandó, hogy a választóknak egyidejűleg két teljesen különböző kérdéskörben kell véleményt nyilvánítaniuk, s az azt megelőző kampány nemcsak rövidebb, hanem összemosottabb is lesz.

Persze mind Ciolacu, mind Ciucă tábora tisztában lehet azzal, hogy kockázat nélkül nincs győzelem, ám e pillanatban annyira fontos számukra a győzelem, hogy kockázati tényezőkkel jóformán nem is törődnek.

 

Borítókép: Marcel Ciolacu és olasz kollégája, Georgia Meloni. Korábban kevesen fogadtak volna a két, teljesen különböző politikai irányultságú politikus kézfogására. Fotó: gov.ro

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1619
szavazógép
2024-02-21: Közélet - Nagy D. István:

Három nagy beruházás zárulhat idén (Megyei kórház)

Noha több tényezőtől is függ, de megvan az esély arra, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban zajló három nagy beruházás (építkezés, korszerűsítés) idén lezáruljon – vélik Kovászna Megye Tanácsának vezetői. Bonyodalmat egyebek mellett az okoz, hogy a beruházásokat külön forrásokból fizetik, az új tüdőkórház építése nem függ a megyei önkormányzattól, a régi kórházépületnél a kormány hajlandósága a meghatározó, míg a sürgősségi osztály új épületénél műszaki gondok miatt megkéstek a munkálatokkal.
2024-02-21: Magazin - :

Hasznos tudnivalók a rotációs kapákról /X/

Ha rendelkezünk az otthon mellett egy szabadtéri területtel, amit kertként használunk, akkor bizony sokféle munkát el kell végeznünk ahhoz, hogy a növényeink a megfelelő módon növekedjenek és egészséges termést hozzanak.