Jön a hét sovány esztendő?

2024. február 22., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Aki úgy gondolja, hogy az elmúlt évek voltak nehezek, amikor a koronavírus-járvány, az energiaválság, az ukrajnai, majd pedig az izraeli háború által hozott gondok halmozódása rontotta az életszínvonalat, az téved: a hét sovány esztendő még csak ezután következik Romániában. Ezt maga Marcel Boloș pénzügyminiszter állítja: szerinte legkevesebb hét év kell ahhoz, hogy az EU-ban elfogadott 3 százalék alá szorítsuk a költségvetési hiányt. Hozzátette: választási évben ez különösen érzékeny kérdés. Azaz az idén még viszonylag jó dolgunk lesz.

És amikor nincsenek választások? Mert legutóbb négy éve voltak, de az idén lesz a hatodik esztendeje, hogy túllépjük a hiánycélt. Ezalatt a legtöbbet a liberális politikusok intézték a pénzügyeket. Lássuk csak: Ludovic Orban 2019 novemberében vette át a kormányzást az elnökválasztáson Iohannisszal szemben alulmaradt Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnöktől, így hát az év végi 4,4 százalékos deficitből kevés írható a terhére. 2020-ban azonban 9,2 százalékos hiánnyal zárja az évet, amit utódja, a rekorddeficitért felelős előző évi pénzügyminiszter, Florin Cîțu 2021-ben 6,73 százalékra tud letornászni. 2022-ben már a PNL-be Iohannis javaslatára beejtőernyőzött Nicolae Ciucă nyugalmazott tábornok a kormányfő, pénzügyminisztere a szociáldemokrata Adrian Câciu, az államháztartási hiány pedig 5,68 százalék. 2023-ban ismét változik a kormány összetétele, a PSD-s pártvezér Marcel Ciolacu veszi át a miniszterelnökséget, és a liberális Marcel Boloș a pénzügyeket; igaz, hogy júniusban lépnek tisztségbe, de a költségvetést együtt tervezték a koalíciót alkotó pártok, mint kiderült, jócskán túlbecsülve a bevételeket és alulbecsülve a kiadásokat. Az eredmény: 4,4 százalék helyett 5,68 százalékos deficit, az is különböző megszorítások, adóemelések és más bűvészkedések (köztük a tartalékalap bevetése) árán. Az idén 5 százalékot terveznek, de nem biztos, hogy meg is tudják valósítani.

Nem azért, mert választások lesznek, és „a demokrácia sokba kerül”: ezeket a kiadásokat bele kellett foglalni a költségvetési törvénybe. A baj az, hogy ez a törvény éppen olyan hamis számokra alapoz, mint a tavalyi, amit csak úgy tudtak 6 százalék alatti hiánnyal zárni, hogy jó néhány költséget áttoltak az idénre, amikor a választók kegyeiért versengő politikusok a szokásosnál is jobban szórják a pénzt. De már csak hitelből tudnak bőkezűek lenni, és Románia az elszabadult költségvetési hiány és államadósság miatt egyre magasabb kamatokkal jut kölcsönhöz. A járvánnyal és egyéb csapásokkal nem lehet takarózni, inkább az a gond, hogy az ország vezetői rosszul gazdálkodnak.

A korábban sokat, az utóbbi időben keveset szereplő Marcel Boloș nyilatkozata elsősorban azt vetíti előre, hogy jövőtől érkezik a hatéves állami dőzsölés számlája is. És ha a még tíz évre tervező koalíció eddigi teljesítményéből ítélünk, akkor ez nem azt jelenti, hogy vége a pazarlásnak, kezdődik a mértéktartás, hanem azt, hogy újabb adóemelésekre és terhekre számíthatunk, amelyek alól legfeljebb a választási években szusszanhatunk fel.

 

Borítókép: Marcel Boloș pénzügyminiszter. Fotó: Facebook / Marcel Boloș

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1739
szavazógép
2024-02-22: Közélet - Nagy D. István:

Idén mindenképp lebontanák a Bodok Szállót

Ha valami komolyabb akadály nem merül fel, idén végre lebontanák a Sepsiszentgyörgy városközpontját rondító egykori Bodok Szállodát, illetve a körülötte található pár épületet. A városi képviselő-testület nemrég rábólintott a bontási iratcsomóra, következhet a közbeszerzési eljárás a munkálatot elvégző vállalat kiválasztására. Antal Árpád polgármester közlése szerint a bontással párhuzamosan az önkormányzat elindítja a valamikori szállodaépület helyén kialakítandó kulturális központra vonatkozó nemzetközi tervpályázatot.
2024-02-22: Közélet - Nagy D. István:

Márciusban lehet meg a tervező (Brassó–Bákó autópálya)

Több mint öt hónapos késésben van a közúti infrastruktúraért felelős országos társaság (CNAIR) a Brassót Bákóval összekötő majdani A13-as autópálya megvalósíthatósági tanulmánya elkészítésére kiírt versenytárgyalás nyertesének kijelölésében. A társaság közlése szerint március 13-ra halasztották az eredményhirdetést. Ez már a harmadik halasztás. A jelentkezők több mint nyolc hónapja benyújtották az ajánlataikat, melyek kiértékelése még múlt év augusztusában megtörtént. A nyertesnek két év alatt kell elkészítenie a tanulmányt.