Szóvá tesszükSorvadó kisállattenyésztés Sepsiszentgyörgyön

2024. február 23., péntek, Nyílttér

Majd’ negyedszázados hagyomány nyakát szegtük Sepsiszentgyörgyön: kiállítások, megmérettetés híján elcsángálnak a képzett kisállattenyésztők, lassan megszűnik a Háromszéki Kisállat- és Fajbaromfi-tenyésztők Egyesülete.

  • Amikor még volt kisállat-kiállítás Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele
    Amikor még volt kisállat-kiállítás Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele

Miért nem szervezhetnek Sepsiszentgyörgyön kiállítást a kisállattenyésztők, miközben Románia-szerte, mindenütt, ahol létezik egyesületük, minden egyes évben bemutatják szebbnél szebb állataikat a közönségnek? Ilyen lehetőség a sepsiszentgyörgyiek számára rég nem adatott. Legutolsó kiállításunk 2018-ban volt, amikor a Háromszéki Kisállat- és Fajbaromfi-tenyésztők Egyesületének szervezésében négy város – a házigazdák mellett Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely – 81 tenyésztőjének 1130 fajállatát (különleges tyúkokat, nyulakat, galambokat, kacsákat, libákat) tekinthették meg a látogatók, idős emberek, óvodás és iskolás gyermekek, állatszeretők.

Idén a nagyon hosszú – hatéves! – szünet után azt reméltük, végre nem akadályozza meg semmi a kiállítás szervezését, mint ahogy korábban az őrkői disznópestis, a Duna-deltai hattyúpusztulás és a feketehalmi pulykaelhullás tette, habár ezekhez nekünk abszolút semmi közünk nem volt.

Napjainkban is vannak kisállat-kiállítások Székely­udvarhelyen, Csíkszeredában, Brassóban is, gratulálunk nekik azért is, mert ők szerencsésebbek, mint mi, akik az állategészségügyi igazgatóság jóvoltából sorvadozunk. Megjegyzem, hogy egyesületünk 2018-ban még 59 tagot számlált, és ez a szám máig 27-re csökkent, ami az említett okok miatt a szervezet sajnálatos megsemmisülését vetíti előre. Kár.

Bede Albert
nyugdíjas tag

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1621
szavazógép
2024-02-23: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-02-23: Nyílttér - :

Amikor az almafa diót is terem (Mai levelünk)

A filozófia meglehetősen száraz tudományág, amelyben ugyanazt a tényt, esetet, folyamatot sokféleképpen lehet magyarázni, értékelni vagy meghatározni. Ezért, ha valaki meg akar értetni valamit másokkal, filozofálni kezd. Na de nem ezt a tudományágat akarom boncolgatni, hiszen nem vagyok filozófus, csak egy megfigyelésemről szeretnék kicsit elmélkedni.