Mai levelünkAmikor az almafa diót is terem

2024. február 23., péntek, Nyílttér

A filozófia meglehetősen száraz tudományág, amelyben ugyanazt a tényt, esetet, folyamatot sokféleképpen lehet magyarázni, értékelni vagy meghatározni. Ezért, ha valaki meg akar értetni valamit másokkal, filozofálni kezd. Na de nem ezt a tudományágat akarom boncolgatni, hiszen nem vagyok filozófus, csak egy megfigyelésemről szeretnék kicsit elmélkedni.

  • Fotó: Farcádi Botond
    Fotó: Farcádi Botond

33 évvel ezelőtt elültettem egy almafacsemetét a kertemben; korai fajtának mondta, akitől vettem. Szépen fejlődött, hároméves korában meghozta első termését: szép, piros csíkos, zamatos, árpára érő (árpány) gyümölcs volt. Újabb három-négy év után azonban hihetetlen dolog történt: a fiatal almafa egy évben kétszer is virágzott, és minden nagyobb ágán más-más színű és formájú virágokat bontott. Nagy volt a meglepetésem, de nem szóltam senkinek, csak vártam a termést. Az is egészen elképesztő volt: a korai almától kezdve júliusban, augusztusban, szeptemberben, sőt, még októberben is hullatta a termést. Almát, körtét, szilvát és diót adott ugyanaz a fa ugyanabban az évben. Nem tudtam hova tenni ezt a biológiai tüneményt, de még mindig nem szóltam róla senkinek. Mivel azonban a fa minden évben ugyanúgy termett, elkezdtem keresgélni, hogy megértsem az okát. Sokat gondolkodtam, filozofáltam, fantáziáltam, és mit ad Isten, 2024 januárjában nem várt helyről ugrott elő a csoda megfejtése.

Erdély román föld, különböző etnikumú románok lakják – olvasom az újságban Marcel Ciolacu kormányfő és szociáldemokrata pártelnök szatmári beszédét. Ezek szerint a székely-magyarok magyarul beszélő románok, de akkor ilyenek a szászok, cigányok, ukránok, lipovánok, oroszok stb., mind a 17 parlamenti képviselettel bíró nemzeti kisebbség.

Így értettem meg én is az almafám többféle termését, és bár van egy olyan érzésem, hogy összekeveri az állampolgárságot a nemzetiséggel, a magam részéről egy újonnan alapított díjjal jutalmaznám Marcel Ciolacut ezért a beszédért, amellyel megújította a gondolkodást Romániában.

N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-02-23: Nyílttér - :

Sorvadó kisállattenyésztés Sepsiszentgyörgyön (Szóvá tesszük)

Majd’ negyedszázados hagyomány nyakát szegtük Sepsiszentgyörgyön: kiállítások, megmérettetés híján elcsángálnak a képzett kisállattenyésztők, lassan megszűnik a Háromszéki Kisállat- és Fajbaromfi-tenyésztők Egyesülete.
2024-02-23: Nyílttér - :

Az utca hangja

K. S., Sepsiszentgyörgy. Gratulálok a városvezetésnek, hogy annyi év után az állomási szobor mögötti lerobbant járdák felújítását is tervbe vette.