VisszajelzésAzt kapták, ami járt

2024. február 23., péntek, Nyílttér

Viharos közbirtokossági közgyűlések, aláírásgyűjtések, feljelentések, jogviták és pereskedések előzték meg 19–20 évvel ezelőtt a zágoni Bota Közbirtokosság 1038 hektár erdőtulajdonának zűrzavaros eladását, amelyről anno lapunk is több cikkben, riportban részletesen beszámolt. A zágoni Mikes Magánerdészet megalakulásának 20. évfordulója alkalmából február 3-án tartott ünnepi rendezvényen ismét szó esett az eladásról.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az eseményről február 7-i lapszámunkban közöltünk beszámolót. Ezzel kapcsolatosan keresett meg Varga Gusztáv mérnök, aki a Bota eladásakor a közbirtokosság elnöke volt. Mint mondta, nem azt kifogásolja, hogy ennyi év után is egyesek még mindig a közbirtokosság eladását fájlalják, hanem azt, hogy a közbirtokosság visszaszerzett erdőtulajdonával kapcsolatosan valótlan dolgokat állítanak. Ugyanis elmondása szerint a földosztó bizottság a közbirtokosságnak nem 3000 hektár erdőt igazolt, amiből édesapja, néhai Varga József mérnök, az Avicola egykori igazgatója „ténykedéseinek köszönhetően a prefektúra 2000 hektárt elvágott”, hanem 1038 hektárt, amit a nagyapjától örökölt, a közbirtokosság régi iratai/regiszterei bemutatásával támasztotta alá.

„Az akták úgy őrződtek meg, hogy a kommunista rendszer előtti utolsó közbirtokossági elnök – 1945-ig – az én nagytatám, Pőre Gusztáv volt. Előtte, a harmincas években egy Albu József nevezetű volt az elnök. Nagytatám – abban az időben, mikor beköszöntött a kommunizmus – a közbirtokossággal kapcsolatos összes aktát elrejtette a padláson egy nagy faládába, és ráírta, hogy »féltett akták«. A kilencvenes évek után, amikor lehetett a visszaszolgáltatásról beszélni, apám felnyitotta azt a ládát és megkapta regisztereket. Tudni kell, hogy a mi családunknak 9 százalék tulajdonrésze volt a közbirtokosság 7800 holdas összterületéből. Amellett, hogy nekünk volt a legnagyobb részünk, és hogy 50 évig mi őriztük az aktákat, nekünk volt a legnagyobb érdekünk, hogy maradéktalanul vissza is kapjuk az erdőt. Tehát az egy nagy baromság, hogy édesapám, Varga József ártott volna a legtöbbet a Bóta Közbirtokosságnak. Nem akarok senkit támadni, nem is az a célom, csak elhunyt édesapám iránti tiszteletből kötelességemnek éreztem az őt ért rágalmakra reagálni” – mondta Varga Gusztáv.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2024-02-23: Nyílttér - :

Az utca hangja

K. S., Sepsiszentgyörgy. Gratulálok a városvezetésnek, hogy annyi év után az állomási szobor mögötti lerobbant járdák felújítását is tervbe vette.
2024-02-23: Világfigyelő - :

Sulyok Tamás lehet az új elnök

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap Balatonalmádiban, a Fidesz–KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón.