Wass Albert-felolvasóest Kézdivásárhelyen

2024. február 27., kedd, Közélet

Wass Albert tiszteletére a magyarlakta területeken immár tizenhetedik éve – 2004. február 20-án indítottak útjára Magyarországon – egy időben olvasnak fel az író műveiből. Erdélyből Kézdivásárhely és Székelyudvarhely csatlakozott a világszerte több helyszínen is megrendezésre került Wass Albert-felolvasások hétvégéjéhez.

  • Biró Attila felvétele
    Biró Attila felvétele

Ballai Imre, az Összefogás a Kárpát-medencéért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alapítójának összesítése szerint 58 anyaországi, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, őrségi és amerikai egyesült államokbeli közösség csatlakozott a Wass Albert-felolvasáshoz. A Háromszéki Népfőiskola Egyesület szombaton délután az Erzsébet Teremben tartotta felolvasóestjét az író műveiből. Indításként Bíró Erika, a Népfőiskola elnöke ismertette a felolvasás kezdeményezője, Hegedűs Gergely András országos köszöntőjét Virágot a Hargitáról hozzatok! címmel, majd a Meister Éva szín- és előadóművész által küldött hangfelvétel hangzott el, melyben a résztvevők részleteket hallhattak az író önéletrajzából, valamint a Patkányok honfoglalása című művéből.

A megjelentek Wass Albert műveiből olvastak fel mese-, regény- vagy novellarészletet, illetve verset és életrajzi vallomást. Mintha a résztvevők összebeszéltek volna, egységes egésszé kapcsolódtak össze az elhangzott részletek és alkotások. Lenyűgöző erővel hatott a Wass Albert-i prózapoézis szépsége, különös, felemelő hangulatot teremtett a művek által közvetített természetáhítat és istenkeresés. Elhangzottak a magyar mitológia megtartó üzenetei (Vérben és viharban), megelevenítődtek az erdők, mezők, hegyek, völgyek, fenyvesek, folyók és sziklabércek (Aranymadár, Mese az erdőről, Egy öregember imája), megszólalt a szülőföld megtartóereje (Üzenet haza), az Isten-megtalálás szépsége (Te és az Isten), elvarázsolt az Angyalok tisztásának mágikus sodrása, felkavaróak voltak a gondo­latok A viharról, ami jön és elmegy. 

Bíró Erika szörcsei református lelkipásztor, egyesületi elnök így foglalta össze a kézdivásárhelyi est lényegét: „Wass Albert üzenete óriási erővel kapcsolta össze a felolvasott részlet-láncszemeket összefüggő nyak­ékké.” A felolvasások hangulatát emelték Albu Erika énekművész alkalomhoz illő dalai. Az esemény végén a résztvevők közösen énekelték el Ó, én édes jó Istenem kezdetű ősi magyar himnuszunkat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1591
szavazógép
2024-02-27: Közélet - Iochom István:

Engesztelő és emlékező gyászmise Kézdisárfalván (A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja)

Február 25., a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja előtt egy nappal, szombat délután a kézdisárfalvi Nagyboldogasszony római katolikus kápolnában  a helybeli Szabó Ottó hagyományőrző kezdeményezésére Boros Vilmos nyujtódi plébános, beszolgáló lelkész engesztelő és emlékező gyászmisét celebrált Pusztai Ferenc, Dézsi Dénes és Máthé György (Jeges) emlékére.
2024-02-27: Közélet - Fekete Réka:

Gyengén teljesítettek a nyolcadikosok (Próbavizsga)

Román nyelv és irodalomból jóval az országos átlag (73,98 százalék) alatt teljesítettek a háromszéki nyolcadikos diákok (46,05 százalék) a február elején tartott próbavizsgán. Matematikából is jócskán lemaradtak, egyedül a magyar nyelv és irodalom írásbeli eredményei haladják meg egy kevéssel az országos és a tavalyi megyei teljesítményt. A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség sajtóosztálya által szombaton közzétett eredmények szerint az általános iskolát végző háromszéki tanulók 45 százaléka megbukott a próbavizsgán.