PróbavizsgaGyengén teljesítettek a nyolcadikosok

2024. február 27., kedd, Közélet

Román nyelv és irodalomból jóval az országos átlag (73,98 százalék) alatt teljesítettek a háromszéki nyolcadikos diákok (46,05 százalék) a február elején tartott próbavizsgán. Matematikából is jócskán lemaradtak, egyedül a magyar nyelv és irodalom írásbeli eredményei haladják meg egy kevéssel az országos és a tavalyi megyei teljesítményt. A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség sajtóosztálya által szombaton közzétett eredmények szerint az általános iskolát végző háromszéki tanulók 45 százaléka megbukott a próbavizsgán.

  • Próbavizsga előtt.  Albert Levente felvétele
    Próbavizsga előtt. Albert Levente felvétele

A valós vizsgakörülményekhez igazodva a próbafelmérőn is digitálisan  javították ki a dolgozatokat. Háromszékről nyolcvankilenc tanár vett részt az értékelésben, és összesen közel 15 500 feladatlapot javítottak ki, amelyek a vonatkozó számítógépes program szerint véletlenszerűen kerültek hozzájuk a különböző megyékből. A háromszéki dolgozatok is az adott elosztási program szerint vándoroltak, egyedül a magyar nyelv és irodalom esetében volt kötött a szabály, hogy a feladatlapok magyar anyanyelven tanító magyar szakos pedagógushoz jussanak.  

A tanév elején nyilvántartott 1854 háromszéki nyolcadikosból 1666-an vettek részt a próbafelmérésen, közülük 925-nek (55,52 százaléknak) sikerült elérnie mindenből az ötös átmenőt, tízes jegyet egyetlen tanuló szerzett, ezt magyar nyelv és irodalomból érte el. A matematikateljesítmény tekintetében nem csak a bukási százalék aggasztó, a jegyek is igen alacsonyak: az átmenő 592 (35,15 százalék) diákból csupán ötvenhatan kaptak nyolcasnál nagyobb jegyet, közel háromszázan éppen csak átbukdácsoltak az ötösön. Román nyelv és irodalomból az 1685 próbavizsgázóból 776-an (46,05 százalék) érték el az ötöst, magyar nyelv és irodalomból ellenben javítottak: a tavalyi 79,41 százalékos sikerhez viszonyítva 84,62 százalékra.

Az elért eredményeket osztályonként és egyénenként értékelik, a szülőket is bevonják a további fejlesztési terv kialakításába, hogy minél inkább azon a területen segítsenek a hiányosságok pótlásában, ahol arra szükség van. A próbavizsga jegyeit csak a diák, illetve a szülő kérésére írják be a naplóba, ezek a pontszámok arra szolgálnak, hogy a tanulók felmérjék saját felkészültségük szintjét, tanáraik pedig érzékeljék, értékeljék, kinek miben van még szüksége erősítésre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Kire szavaz a sepsiszentgyörgyi polgármester-választáson?
eredmények
szavazatok száma 801
szavazógép
2024-02-27: Közélet - Iochom István:

Wass Albert-felolvasóest Kézdivásárhelyen

Wass Albert tiszteletére a magyarlakta területeken immár tizenhetedik éve – 2004. február 20-án indítottak útjára Magyarországon – egy időben olvasnak fel az író műveiből. Erdélyből Kézdivásárhely és Székelyudvarhely csatlakozott a világszerte több helyszínen is megrendezésre került Wass Albert-felolvasások hétvégéjéhez.
2024-02-27: Közélet - Bartos Lóránt:

Átadják a bölcsődét (Kézdivásárhely)

Végéhez ért a kézdivásárhelyi új bölcsőde építése, február 27-én meglesz a technikai átadás, majd március első felében, még a 15-i ünnepség előtt az ünnepélyes szalagvágást is megejtik. A bölcsőde a Manócska Napközi Otthon pénzügyi alárendeltségébe kerül.