Nem lesz itt semmilyen Eldorádó

2024. február 28., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Olyan ország, ahol kétezer euró az átlagfizetés, amely a kontinens gazdasági nagyhatalma, Lengyelországot is megelőzi a gyors felzárkózással, olyan állam, ahol az államigazgatást digitalizálták, ahol több tucat kórház épül, és amely Európa energetikai Eldorádója. Gondolhatnánk e leírás alapján több államra, de vélhetően igen keveseknek jutna eszébe éppen Románia. Márpedig Marcel Ciolacu kormányfő az AmCham CEO Business Forum nevű gazdasági konferencián elhangzott beszédében tegnap azt fejtegette, négy-öt éven belül mindez igaz lehet Romániára.

Érdemes kicsit elidőzni a miniszterelnök beszédénél – sok minden kiderül belőle a mindenkori román politikus archetípusáról. Kezdjük mindenek­előtt a pozitívumokkal: az mindenképpen üdvözlendő, hogy egy miniszterelnök képes arra, hogy bár négy-öt éves távlatokban értelmes jövőképet rajzoljon meg, ha valahol felszólal. Bukaresti politikusok ekkora távlatban már nemigen szoktak gondolkodni – a Romániában oly gyakori kormányválságok közepette nem is igazán érdemes, de akkor sincs szükség ilyesmire, ha az ember a rövid távú politikai haszonszerzést lesi, mint az errefelé annyira megszokott. Stratégiai gondolkodásra vall továbbá Ciolacu beszédében az is, amit Románia energetikai potenciáljáról mond: helyesen azonosítja be azokat a természeti forrásokat, amelyek kitörési lehetőséget jelentenek az ország számára.

A lehetőségektől a valóságig (és főleg az Eldorádóig) azonban nagyon hosszú az út – és a román politikai osztály mind ez idáig nem bizonyította, hogy képes lenne ezen végigmenni. Románia ugyanis nem mától és nem is tegnaptól számít igen gazdag országnak természeti erőforrásokban: óriási kő­olaj- és földgázkészletekkel bír, földrajzi adottságai nyomán nap-, szél-, vízenergia-termelésben is élen járhatna, de nukleáris erőmű is segíti az energetikai függetlenség programját – mindezek ellenére az ország évek óta inkább importálja az energiát, semhogy a fekete-tengeri gázkitermelést elkezdje. Hasonló a helyzet a turisztikai potenciállal is: a hegyekkel, tengerrel, épített és kulturális örökséggel bíró ország nemzeti össztermékéhez arányaiban sokkal csekélyebb mértékben járul hozzá a vendégforgalom, mint más, látnivalókban, földrajzi adottságokban korántsem ily gazdag államokban.

Álomfizetésekről is beszél Ciolacu, kétezer eurós átlagbért, 1200 eurós minimálbért emleget, miközben mélyen hallgat a munka romániai túladózásáról, arról, hogy a hazai munkavállalók bruttó keresetének felét veszi el az állam. És arról sem ejt szót, hogy az átlagbér a legtöbb romániai alkalmazott számára álom csupán, a dolgozók mindössze 15 százaléka keres ennyit, a középarányost a rendkívül magas – nem ritkán éppen az állami ágazatban kifizetett – juttatások húzzák fel ennyire. Ami pedig Ciolacunak a kórházépítésekről szóló kijelentéseit illeti, azok komolyságáról sokat elárul, hogy több mint nyolc évvel a Colectiv-tragédia után, az akkori fogadkozások ellenére Romániában azóta sem épült meg egyetlen olyan kórház sem, ahol súlyos égési sérüléseket szenvedett betegeket el lehetne látni.

Mindezeket figyelembe véve Ciolacu beszéde kapcsán talán nem alaptalanul fogalmazódhat meg sokakban –  a szociáldemokrata pártvezér hétvégi, Székelyfölddel kapcsolatos kijelentéseit parafrazálva –, hogy nem lesz itt semmilyen Eldorádó!

 

Borítókép: gov.ro

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2024-02-28: Közélet - Hecser László:

Sokféleképpen fejlesztenék a kórházat (Barót)

Barót tanácsának legutóbbi ülésén többször is szóba került a kórház fejlesztése. Új járóbeteg-rendelőt építenének és rendbe tennék az udvart, kétmillió lej értékben fejlesztenék az orvosi eszköztárat, és az intézmény energiaiellátása érdekében napelemparkra is pályáznak.
2024-02-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Azonosították a támadót, eljárás indult (Szurkolói incidens Sepsiszentgyörgyön)

Jelentkezett Antal Árpád polgármesternél az a személy, akit vasárnap délután a Sepsi OSKKolozsvári Universitatea labdarúgó-mérkőzés előtt vendégszurkolók bántalmaztak Sepsiszentgyörgyön, a rendőrség pedig azonosította az elkövetőt, és büntetőeljárást indított testi sértés és rongálás miatt.