Március 15. SepsiszentgyörgyönSzijjártó Péter és Kelemen Hunor is itt ünnepel

2024. március 4., hétfő, Közélet

Két ünnepi hangverseny és sok más esemény színezi az idei március 15-i ünnepséget Sepsiszentgyörgyön. Az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra való főtéri megemlékezésen Antal Árpád polgármester mellett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is beszédet mond.

A rendezvénysorozat március 14-én Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla hangversenyével kezdődik a Tamási Áron Színházban, 15-én pedig a Csíki és Georgius kamarazenekarok és meghívottjuk, Lisztes Jenő cimbalmos fellépésével zárul ugyanott. Illetve korábban is lesznek események a különböző korosztályok és érdeklődési körök számára: március 12-e és 14-e között a Bod Péter Megyei Könyvtár 5–8. osztályos diákok számára szervez tematikus, több feladványból álló kincskereső versenyt, 14-én 17 órától pedig a Fitness Tribe Egyesület az Eprestetőn (az Ady Endre-iskolánál) várja egy 8,5 kilométeres, több 48-as helyszínt érintő emlékfutásra a sportkedvelőket. Akit a történelem érdekel jobban, ugyanabban az órában a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én... Petőfi Erdélyben című dokumentumfilm bemutatóján vehet részt a Művész moziban, a vetítés után Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, Szebeni Zsuzsanna beszélget.

A fiatalokat a március 15-én reggel 9 órától közel tíz órán keresztül tartó SepsiPilvax-programokkal kívánják megszólítani a főtéri Tein Teaházban, a koszorúzások a város ’48-as emlékhelyeinél, szobrainál, sírjainál (összesen 13 helyszínen) 11 órakor kezdődnek az iskolások és cserkészek, illetve a Magyar Férfidalárda műsoraival. Kilyénben 11, Szotyorban 12 órakor lesz koszorúzás, Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban levő ’48-as emlékműnél 15.30 órakor, a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, fellépnek a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium és a Székely Mikó Kollégium diákjai, a Pécsi Református Kollégium Vegyes Kara, a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes. Áldást Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom plébánosa ad az egybegyűltekre.

Ünnepi beszédet Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök mond. A szabadtéri rendezvény a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ér véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2024-03-04: Sport - :

Itthon és idegenben is nyertek (Jégkorong)

A Háromszéki Ágyúsok mindkét hétvégi mérkőzésüket megnyerték a Sapientia U23 ellen a román bajnokságban. A narancs-kék mezes csapat szombaton hazai környezetben kiegyenlített küzdelmet követően 4–3-ra győzött, míg tegnap háromgólos hátrányból fordítva 7–4-re diadalmaskodott az egyetemista együttes vendégeként.
2024-03-05: Nyílttér - Demeter J. Ildikó:

Hogyan fizettem meg a semmit Nagyborosnyó községben

Háromévi szemételhordási díjat vasalt be rajtam Nagyborosnyó önkormányzata anélkül, hogy igénybe vettem volna ezt a szolgáltatást. Ugyanis Sepsiszentgyörgyön lakom, az orbaiszéki községben csak egy (felújításra szoruló) örökölt házzal rendelkezem, amely az év nagyjából 360 napján üresen áll, jóformán csak gyümölcsöt szedni megyünk ki, már amikor van mit.