Békési levelekKötelék

2024. március 5., kedd, Jegyzet
Pálmai Tamás

Ha ezt a szót hallom, nekem elsőnek annak pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt, társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.

A száraz meghatározás szerint a kötelék erős fonat, melyet tárgyak, élőlények rögzítésére használnak. Átvitt értelemben kapcsolat két ember vagy akár a társadalom tagjai között. A két ember közötti lehet vérségi (rokoni), társadalmi vagy lelki összeköttetés. A házasság például utóbbi kettőnek egyben felel meg, hiszen a gyengéd szerelmi (lelki, majd testi) kapcsolat a kimondott igenekkel társadalmi tényezővé is válik. De épp ilyen fontos a nemzetek, népek, országok, állományok (pl. cégek, katonaság) közötti kötelék is. Sőt, hajók, repülők is haladhatnak köteléknek hívott, védelmet jelentő alakzatban.

Most azonban a nemrég lejárt házasság hete kapcsán ejtsünk néhány szót erről a nagyszerű „intézményről”.

Magyarországon 26 éve ünneplik meg keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. Nekünk, hívő embereknek, amint a Magyar Kurír írta: „a házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül”. Igen, nem tökéletes társon. Mint ahogy mi sem vagyunk messze tökéletesek. És éppen ettől gyönyörű és mélységesen emberi az egész.

Ha belegondolunk saját életünkbe, egy szépséges folyamatot idézhetünk fel attól a kis érzelemcsírától kezdve, amikor először döbbenünk rá arra, hogy az a lány, akit talán eddig már számtalanszor láttunk – vagy éppen csak akkor pillantunk meg először –, valami mást, valami varázslatosat jelent számunkra.

Aztán ebből a magocskából bimbózik ki a szerelem csodálatos virága, amikor úgy érezzük, hogy minden a nagy Ő nélkül töltött pillanat üressé válik és óriási hiányérzetet kelt.

Ezt az űrt tölti be értelemmel és örökkön tartó, de mégis folyamatosan átalakuló, érő, emberesedő érzelmekkel a házasság, a kimondott két igen, az egy egész életre szóló társ megtalálásának és el nem engedésének grandiózus élménye. Mely a holtomiglan, holtodiglan tartó érzés selyemszálaiból fonatott eltéphetetlen isteni kötelék.

 

Borítókép: Pixabay

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2024-03-05: Nyílttér - Demeter J. Ildikó:

Hogyan fizettem meg a semmit Nagyborosnyó községben

Háromévi szemételhordási díjat vasalt be rajtam Nagyborosnyó önkormányzata anélkül, hogy igénybe vettem volna ezt a szolgáltatást. Ugyanis Sepsiszentgyörgyön lakom, az orbaiszéki községben csak egy (felújításra szoruló) örökölt házzal rendelkezem, amely az év nagyjából 360 napján üresen áll, jóformán csak gyümölcsöt szedni megyünk ki, már amikor van mit.
2024-03-05: Szabadidő - :

Mit fözzünk ma? (Fokhagymakrémleves sajtos pirítóssal)

Hozzávalók: a kenyérhez: 50 g arany lenmagliszt, 100 g kölesliszt, 135 g hajdinaliszt, 20 g őrölt útifűmaghéj, 5 g napraforgó-lecitin (elhagyható), 25 g bambuszrostliszt, 15 g tápiókakeményítő, 1,5 tk. só, 3 tojásfehérje, 15 g 100 százalékos citromlé, ¼ kk. szódabikarbóna, 400 g víz (az élesztőhöz is ebből a vízből használunk), ¼ élesztő langyos vízben felfuttatva 20 g inulinnal; a leveshez: 3 nagy fej hagyma, 1 fej fokhagyma, hidegen sajtolt olaj, 1 kanál ételízesítő, ½ kávéskanál kurkuma, só, bors, 2 kanál tápiókakeményítő, 3–4 dl kókusztej.