Mi, hol, mikor?

2024. március 5., kedd, Mi, hol, mikor?

Tortoma Önképzőkör
A Baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében ma 19 órától Toll a szélben – szenvedélyem a galambászat címmel tevékenységi beszámolóra kerül sor. Meghívottak: Fábián Ilyés, Lázár András, Román János és Veres Tibor, a baróti postagalambászok egyesületének vezetői és tagjai. A találkozón bemutatják Salamon Ferenc A kézdiszéki kisállattartás történetéből című könyvét. A kötetet ismerteti Domokos József, a Columba Kézdivásárhelyi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének elnöke (Ozsdola) és Salamon Ferenc ny. magyartanár (Torja), a könyv szerzője. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház e heti játékrendje: ma, 6-án, szerdán és 15-én, pénteken 19 órától a kamarateremben Kovács Dominik – Kovács Viktor: Jégtorta, rendező: Szilvay Máté, korhatár: 16+, időtartam: 1 óra 30 perc (szünet nélkül). Jegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon kaphatók.
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház ma 10 órától a Vigadó Művelődési Központ nagytermében Szente Béla – Gulyás Levente A kolozsvári bíró című zenés mesejátékát a Rezeda-bérleteseknek, 6-án, szerdán 10 órától a Mákvirág-bérleteseknek játssza. Kovásznán március 11-én, hétfőn 10 és 12 órától a művelődési központban láthatják a mesejátékot.
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház márciusi előadásai a Háromszék Táncstúdióban: 16-án, szombaton 19 órától Echoes of Here, koreográfus: Ermira Goro, időtartam: 45 perc, szünet nélkül; 18-án, hétfőn 19 órától A lecke, rendező-koreográfus: Arcadie Rusu, időtartam: 60 perc, szünet nélkül; 20-án, szerdán 19 órától Pappa mia!, rendező-koreográfus: Fehér Ferenc, időtartam: 40 perc, szünet nélkül; 24-én, vasárnap 19 órától romeo@julia.com, koncepció, koreográfia: Fren_Ák, korhatár: 18+, időtartam: 50 perc, szünet nélkül.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi bábszínház stúdiótermében ma 12 és 14 órától, 6-án, szerdán 18 órától Daróczi Klarissza játssza sSOHA című egyéni előadását (rendező: Hatházi András). Az előadást 14–99 év közötti nézőknek ajánlják. Szervezett csoportoknak bejelentkezni, szabadelőadásokra jegyet foglalni a 0757 047 717-es
(Péter Orsolya) vagy a 0752 540 593-as (Golicza Bernadett) telefonszámon lehet. Jegyár: 10 lej/fő. Szervezett előadások esetében a gyere­keket kísérő pedagógusok számára a belepés díjtalan.

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Az Élni fogunk szabadon című, Petőfi Sándor emlékére készített folklórelőadást Ivácson László rendezésében március 7-én, csütörtökön Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban, 8-án, pénteken Nagyajtán a művelődési házban, 9-én, szombaton Esztelneken a művelődési házban játsszák. Mindhárom előadás 19 órakor kezdődik.

Kiállítás
CSOPORTOS KIÁLLÍTÁS.  Ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Informális gyakorlatok. Az értelmiségi osztály Deák Ferenc portréin keresztül címmel nyílik csoportos kiállítás. Kiállító művészek: Benczédi Sándor, Claudiu Cobilanschi, Deák Ferenc, Erhardt Miklós, Kispál Attila & Kispál Ágnes Evelin, Matei Bejenaru, Miklós Szilárd. A tárlat olyan értelmezések, kommentárok és átfedések sorozatát tárja a látogató elé, amelyeknek egy közismert vagy közhelyes ábrázolási mód – a portré – áll a középpontjában.
VISOR-TÁRLAT KOVÁSZNÁN. Barót után Kovásznára érkezett a Székelyföldi fotóklubok szemléje negyedik kiadásának kiállítása, amely március 4. és április 8. között tekinthető meg a Sétatéren. A 3. Visor – Székelyföldi Fotófesztivál 2023-ban a kortárs női lét feltárását ösztönözte: a fókuszba a nő került, nemcsak a fényképek szereplőiként, alanyaiként, hanem azok szerzőiként is. A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett tárlaton a Hargita, Kovászna és Maros megyei fotóklubok aktív tagjainak egy-egy felvétele látható.
FOTÓKIÁLLÍTÁS. A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Múzeum székhelyén március 7-én, csütörtökön 18 órától megnyitják A természet női szemmel című fotókiállítást. Ez nem csupán egy egyszerű kiállítás, hanem utazás a természet varázslatos világába, amelyet kizárólag női fotóművészek szemével láthatunk.

Zene
ÜVEGHANG AKADÉMIA. „Több húron pendül” a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet Üveghang Akadémia elnevezésű zenei oktatási programjának következő előadása, melyre március 7-én, csütörtökön 18 órai kezdettel kerül sor Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központban (Olt utca 6. sz.) Népzene a klasszikában címmel. Meghívott előadók: Csurkulya József cimbalom- és Gárdos Éva zongoraművész. A belépő ára felnőtteknek 20 lej, gyerekeknek ingyenes.
PORTUGÁL FADO KONCERT. Különleges zenei és koncert­élményre hívja a sepsiszentgyörgyi közönséget a MoniAcustique – Opra Monica és zenekara: Kertész János (billentyűk), Kertész Huba (gitár), Gyergyai Szabolcs (basszus ukulele) és Éltes Áron (klarinét, szaxofon) –, és meghívottjaik, Ricardo Caria portugál énekes és Paul Edeleni gitáros március 9-én, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomba. A portugál fado zene ritmusai a zenei műfaj egyedülálló világát hűen megidéző díszlet között csendülnek fel. Jegyeket a bilet.ro oldalon, az Andrei Mureșanu Színház jegypénztárában (hétfőtől csütörtökig 16–18, pén­teken 15–18 óráig) és az előadás előtt lehet vásárolni.

Hitvilág
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében.
ÉLET A LÉLEKBEN. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián ma 18.45–21 óráig, a Krisztus Király-plébánián szerdán 19–21 óráig tartják az Élet a Lélekben plébániai imacsoportok találkozóját, melyet élőben közvetítenek az eletalalekben.ro honlap Élő adás menüpontjában, ugyanott a hangfelvétel vissza is hallgatható.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Emma és a fekete ja­guár (magyarul beszélő) és A pillangó meséje (románul beszélő), 18 órától F*cking Bornholm (román feliratos, a Lengyel Filmnapok keretében), 20 órától Semmelweis (magyar életrajzi film­dráma), 21 órától Elfogy a levegő (magyar filmdráma).

Nyílt nap a Székely Mikó Kollégiumban
Nyílt napra várják a 2024–2025-ös tanévben induló előkészítő osztályok iránt érdeklődő szülőket és gyerekeket március 12-én, kedden 15.30-tól és március 13-án, szerdán 10 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium elemi iskolájában (Kós Károly-épület, Gábor Áron utca 18. szám). Kérik a szülőket, részvételi szándékukat jelezzék március 8-ig az iskola titkárságán munkanapokon 9 és 15.30 óra között. Telefon: 0267 312 793.

Röviden
DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermében ma 18 órától tartják a Tegyünk Kézdiszékért díját­adó ünnepségét.
SZORGOS KEZEK. A sepsi­szentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör.
AUTÓBUSZOK MAROSVÁSÁRHELYRE. A Székely Nemzeti Tanács térítésmentesen autóbuszokat indít március 10-én, a székely szabadság napján Marosvásárhelyre. Jelentkezni március 6-án, szerdán 20 óráig Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Tanács székházában munkanapokon 9–13 óráig (Konsza Samu utca 21. szám, telefon: 0744 834 617), Kézdivásárhelyen Kónya Zitánál (0722 773 589) vagy Bakk Lászlónál (0746 777 981), Kovásznán Ferencz Botondnál (0726 187 753), Gidófalván Szabó Ferencnél (0752 523 963), Uzonban Ambrus Lászlónál (0752 208 117).
TUDÁSTÁR. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermében március 6-án, szerdán 18 órától Gergely Orsolya Kik az influenszerek és miért akar az unokám is az lenni? címmel tart előadást.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai Dr. Max gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 315 136). Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár a szolgálatos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-03-05: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-03-05: Máról holnapra - Mózes László:

Nem engedünk a negyvennyolcból!

Állóháborúvá alakult a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalakításáért folytatott, több esztendeje tartó küzdelem: az ellentábor mindent megtesz, hogy megakadályozza az egyházi tanoda újjászületését, a magyar közösségnek pedig nincs más lehetősége, folytatnia kell a harcot.