Szemét árasztja el Zabola községet

2024. március 5., kedd, Közélet

A törvénysértő szemetelés nagyon magas szintre emelkedett Zabolán. A helyi önkormányzat alkalmazottjai szociális munkásokkal, valamint bírósági határozattal a közösség javára végzendő közmunkára kötelezett személyekkel február 8-án mintegy 300 zsák (4–5 köbméter) szemetet gyűjtöttek össze a község területéről. Rá egy hétre azonban egyes kitakarított helyeken újabb szemétkupacok jelentek meg.

  • Az Érárka takarítás után egy héttel. Fotó: Zabola Polgármesteri Hivatala
    Az Érárka takarítás után egy héttel. Fotó: Zabola Polgármesteri Hivatala

Zabola község polgármesteri hivatala közösségi oldalán közölte: hamarosan kamerákat szerelnek az illegális szemetelők által legtöbbet látogatott helyekre, hogy nyomon tudják követni a szemetelőket, akik a törvény értelmében több tízezer lejes bírságra számíthatnak. Hozzáteszik, egy sürgősségi kormányrendelet szerint a törvénytelen szemetelésért vagy a hulladék nem megfelelő helyre való kidobásáért nemcsak pénzbírság, hanem akár 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Amint Szigyártó Nimród alpolgármestertől megtudtuk, a település határában lévő erdők, patakok medrei és az útszéli sáncok azok a kritikus helyek, ahová a szemét nagy része kerül. Ebben sok műanyag, fém, üveg és veszélyes hulladék is található, amelyekből káros anyagok jutnak a talajba és a vízbe.

Az alpolgármester elmondta: néha olyan elítélendő kijelentéseket lehet hallani a faluban, miszerint nyugodtan el lehet dobni a szemetet, mert van, aki összeszedje, a szociális munkások úgysem tesznek egyebet. „Higgyék el, lenne mit egyebet dolgozniuk, csak egyszerűen nem győzik a szemetet szedni” – mondta Szigyártó Nimród, aki arról is tájékoztatott, hogy a községből a Tega rendszeresen elhordja a szemetet, a nagyobb méretű tárgyakat (rossz bútordarabok, kiégett kályhák stb.) pedig az időközönként beütemezett lomtalanításkor szállítják el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-03-05: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Mivel foglalkoznak a helyi rendőrök? (Sepsiszentgyörgy)

A helyi rendőrség feladatairól, tevékenységéről, a munkatársak jogköréről tett közzé tájékoztatót az intézmény sajtóirodája. A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség 38 fős csapata öt osztályon teljesít szolgálatot, fő feladatuk a helyi önkormányzati döntések betartásának felügyelete. Mint arra felhívták a figyelmet, a Román Rendőrségtől eltérően a helyi rendőrök bűnvádi eljárást nem kezdeményezhetnek.
2024-03-05: Közélet - Iochom István:

Előadás-sorozat indult ­Csernátonban

Az RMDSZ Gajdó Szende médiaszakember által elnökölt Csernáton Községi Nőszervezete szakemberek bevonásával havi rendszerességgel közérdeklődésre számító ingyenes előadás-sorozatot indított a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban. Az első előadásra több mint hetven résztvevő jelenlétében került sor.