SepsiszentgyörgyMivel foglalkoznak a helyi rendőrök?

2024. március 5., kedd, Közélet

A helyi rendőrség feladatairól, tevékenységéről, a munkatársak jogköréről tett közzé tájékoztatót az intézmény sajtóirodája. A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség 38 fős csapata öt osztályon teljesít szolgálatot, fő feladatuk a helyi önkormányzati döntések betartásának felügyelete. Mint arra felhívták a figyelmet, a Román Rendőrségtől eltérően a helyi rendőrök bűnvádi eljárást nem kezdeményezhetnek.

  • Fotó: Sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség
    Fotó: Sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség

Szerkezeti felépítés szerint a megyeszékhely rendőrsége öt osztályra oszlik. A közrendészeti és lakosság-nyilvántartó iroda munkatársai egyebek mellett a kéregetés, csavargás jelenségének, az engedély nélküli utcai árusítás visszaszorításával, megszüntetésével foglalkoznak. Az ő feladatuk például az is, hogy a parkolóautomaták ürítésekor begyűjtött pénz biztonságban érkezzen leadásra, és ők felügyelik a kisebb-nagyobb rendezvények biztonságát is, esetenként más rendvédelmi szervekkel együtt. Tavaly 1401 személyt igazoltattak és a Sepsi OSK 26 mérkőzésén voltak jelen.

A közlekedési iroda rendőreit főként a parkoláshoz kötődő problémák esetén hívják. Az előző évben közel 1500 ilyen esetben jártak el.

A város közterületein a környezetvédelmi osztály rendőrei jár­őröznek, feladatuk egyebek mellett, hogy ellenőrizzék és meggátolják az építkezési hulladékok vagy háztartási szemét törvénytelen lerakását. Ők tavaly 288 személyt igazoltattak, szabálysértést 341 alkalommal tapasztaltak.

A polgármesteri hivatal által kiállított, gazdasági tevékenységekre vonatkozó működési engedélyek érvényességének ellenőrzése szintén a helyi rendőrökre hárul. Amennyiben a dokumentumot visszavonják, a kereskedelmi tevékenységeket felügyelő iroda munkatársai megnézik, hogy az egység tevékenységét beszüntették-e. Tavaly közel félezer esetben hajtottak végre ellenőrzést.

Az engedély nélküli építkezéseket, a reklámozás céljával kihelyezett plakátokat, a kereskedelmi cégjelzéseket, cégtáblákat is a helyi rendőrségnek kell ellenőriznie. Mint azt a közleményben jelezték, a cégérek kihelyezése csak a vonatkozó előírások betartásával lehetséges. Az illetékes iroda az elmúlt évben közel 150 esetben állapított meg szabálysértést, lakossági bejelentés nyomán 44 esetben folytattak ellenőrzést.

A helyi rendőrség a nap 24 órájában elérhető. Amikor bejelentéssel, valamilyen problémával hívjuk őket, először a diszpécserszolgálat munkatársaival kerülünk kapcsolatba. Tavaly közel 1200 esetben fordultak hozzájuk a városlakók. Emellett a megyeszékhelyen kihelyezett kamerák felvételeit is ők figyelik, és szintén rájuk hárul a feladat, hogy szükség esetén egy adott gépjármű tulajdonosát azonosítsák.

A sokrétű feladatok ellátására jelenleg 38 munkatársa van a helyi rendőrségnek, Hadnagy István igazgató szerint ez fele a szükséges személyzetnek. Megjegyezte, esetenként éppen emiatt nem sikerül a megfelelő időben és helyre embert küldeniük, hogy intézkedjen. A létszámhiány pótlását a térfigyelő kamerák hálózatának bővítésével kívánják részben mérsékelni – tette hozzá.

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség a 800 800 767-es telefonszámon hívható, és elérhető Whatsappon is a 0739 886 992-es számon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-03-05: Közélet - Nagy D. István:

Szaporodnak a bűncselekmények (Megyei Rendőr-főkapitányság)

Közel hét százalékkal több bűncselekményt jegyzett a háromszéki állami rendőrség 2023-ban, mint a megelőző évben, jelentősebb növekedés a vagyon elleni tetteknél volt elsősorban megfigyelhető, míg például a tanintézetekben vagy azok környékén észlelt törvényellenes cselekedetek száma mérséklődött – tájékoztatott a hatóság. Az éves összesítő szerint a 112-es általános segélyhívó számon is jóval többen kérték a rendőrség segítségét, mint egy évvel korábban.
2024-03-05: Közélet - Bodor János:

Szemét árasztja el Zabola községet

A törvénysértő szemetelés nagyon magas szintre emelkedett Zabolán. A helyi önkormányzat alkalmazottjai szociális munkásokkal, valamint bírósági határozattal a közösség javára végzendő közmunkára kötelezett személyekkel február 8-án mintegy 300 zsák (4–5 köbméter) szemetet gyűjtöttek össze a község területéről. Rá egy hétre azonban egyes kitakarított helyeken újabb szemétkupacok jelentek meg.