Síparadicsom helyett...

2024. március 5., kedd, Jegyzet
Ferencz Csaba

Nem kedvezett az idei tél – ha annak nevezhető egyáltalán – az idénysportok szerelmeseinek. Legalábbis a székelyföldi, illetve a közeli síterepek egyikén sem tartott két hónapnál tovább a síszezon. A decemberről lassan már minden hókedvelő lemond, hiszen évek óta fekete a karácsonyunk, legfennebb egy-két napra öltözik fehérbe a táj, hogy aztán a latyaknak adja át a helyet. S ha januárban meg is érkezik a várva várt havazás, egy-két hónap, s máris itt a tavasz melege.

Így nem csoda, hogy a néhány hetes, jobb esetben másfél-két hónapos síszezonra is csak akkor lehet számítani, ha a pályákat hóágyúzzák és megfelelő módon karbantartják az üzemeltetők. Akik sokszor leleményesek is tudnak lenni.

A minap az alig pár éve üzembe helyezett székelyvarsági sípályánál járva lehetett tapasztalni e leleményességet. A kopár, helyenként már poros erdei úton feljutva ugyanis különös látvány fogad. Ha síparadicsomra nem is telik, egy „síuborka” is megteszi – jött az ötletes hasonlat, amikor az egy kilométer hosszan kígyózó pálya előtűnt. A néhol pár méteresre szűkülő mesterséges hócsík ugyanis kígyóuborkaként kúszott a hegyoldalra, de ha első látásra valaki kételkedett, hogy használható-e a pálya, nos, annak kellemesen csalódnia kellett. Hiszen még a déli 14–15 Celsius-fok sem ártott annyit, hogy ne lehessen siklani rajta, nem beszélve a reggeli, frissen ratrakozott pályáról. Ráadásul otthonos, már-már családias hangulat uralkodott, s a néhány napig visszatérő vendégeknek még egy-egy bónusz is járt a felvonónál.

Na meg az optimista hozzáállás, amellyel a működtetők kezelik a korántsem rózsás helyzetet. Az idén is sikerült kiszorítani úgy két hónap idényt, mondta egyikük, a „tulaj” pedig – egy kilencven fölötti falusfelét idézve – egyenesen így fogalmazott: volt még régebb is ilyen hótalan időszak, így jönnek még hógazdag évek.

Tengerszint fölött ezer méteren, jó pár kilométer sízéssel a lábunkban, egy sör vagy egy kapucsínó mellett pihenve a fáradalmakat, el is hisszük ezt a derűlátó jövendőmondást...

 

Borítókép: A szerző felvétele

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2024-03-05: Közélet - Iochom István:

Előadás-sorozat indult ­Csernátonban

Az RMDSZ Gajdó Szende médiaszakember által elnökölt Csernáton Községi Nőszervezete szakemberek bevonásával havi rendszerességgel közérdeklődésre számító ingyenes előadás-sorozatot indított a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban. Az első előadásra több mint hetven résztvevő jelenlétében került sor.
2024-03-05: Közélet - Nagy D. István:

Már idén elkészülhet a kilátó (Bodoki-hegység)

Építési engedéllyel már rendelkezik, és az elkövetkező hetekben a Bodoki-hegységben közel 1200 méter magasságon tervezett, kilátóval ellátott hegyi menedék műszaki tervét is véglegesítik. A létesítményt Kovászna Megye Tanácsa hozza létre a megyei hegyimentő-szolgálattal együttműködve, és uniós forrásokból valósul meg. A pályázatot hamarosan benyújtják, Jakab István Barna alelnök szerint az elbírálás rövid időt vesz fel, így még idén elkészülhet a kilátó.