Bodoki-hegységMár idén elkészülhet a kilátó

2024. március 5., kedd, Közélet

Építési engedéllyel már rendelkezik, és az elkövetkező hetekben a Bodoki-hegységben közel 1200 méter magasságon tervezett, kilátóval ellátott hegyi menedék műszaki tervét is véglegesítik. A létesítményt Kovászna Megye Tanácsa hozza létre a megyei hegyimentő-szolgálattal együttműködve, és uniós forrásokból valósul meg. A pályázatot hamarosan benyújtják, Jakab István Barna alelnök szerint az elbírálás rövid időt vesz fel, így még idén elkészülhet a kilátó.

  • A futurisztikus kilátó látványterve
    A futurisztikus kilátó látványterve

Amint arról beszámoltunk, a megyei önkormányzat tavaly jelezte, hogy megépítenék Háromszék első kilátóját a Bodoki-hegységben. Előfeltételként még júliusban megállapodtak a felülépítési engedélyről a kilátónak helyet adó, háromezer négyzetméteres terület tulajdonosával, Málnás községgel, majd októberben a megyei testület elfogadta a megvalósíthatósági tanulmányt. A döntés kapcsán Jakab István Barna elmondta: egy többfunkciós, futurisztikus, négyszintes létesítményről van szó, mely ha elkészül, országos szinten is egyedi lesz. A létesítményt 1190 méter magasan a Bodoki-havason építik meg. A fémszer­kezetű faépítmény földszintje menedékhelyként szolgál, harmadik szintje panorámakabin lesz, amelyben igény szerint az éjszakát is el lehet tölteni, a legfelső a kilátó, ahonnan Erdővidék kivételével teljes Háromszék belátható, sőt, még a Barcaság egy része is.

Lapunk megkeresésére Jakab István Barna elmondta, hogy a beruházás egymillió lej körüli összegbe kerül majd, s készül a műszaki terv is, az elkövetkező hetekben ezt is kézhez kapják. A finanszírozást európai uniós forrásokból szándékoznak megoldani, a pályázatot most állítják össze, az előttük álló egy hónap erről fog szólni, minél alaposabb csomagot szeretnének benyújtani.

Kérdésünkre, hogy az elbírálás időben megtörténhet-e, Jakab István Barna úgy vélte, nem kellene fenn­akadásnak lennie, de ez nem csak tőlük függ. Az alelnök szerint nem elrugaszkodott elképzelés, hogy a kilátó még idén megvalósuljon, nyilván, az uniós támogatás elnyerése mellett a kivitelező kiválasztása is további időt vesz fel, végig kell járni a közbeszerzési utat is, de remélik, itt nem lesznek komolyabb hátráltató tényezők.

Mint ismert, a megyei önkormányzat alárendeltségében működő hegyimentő-szolgálat az elmúlt időszakban már több menedéket is létrehozott a Lakócán, a Baróti-hegységben, a Hármashatárnál, Bálványosfürdő közelében a Cecele aljában, illetve a Bodoki-havasokban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2024-03-05: Jegyzet - Ferencz Csaba:

Síparadicsom helyett...

Nem kedvezett az idei tél – ha annak nevezhető egyáltalán – az idénysportok szerelmeseinek. Legalábbis a székelyföldi, illetve a közeli síterepek egyikén sem tartott két hónapnál tovább a síszezon. A decemberről lassan már minden hókedvelő lemond, hiszen évek óta fekete a karácsonyunk, legfennebb egy-két napra öltözik fehérbe a táj, hogy aztán a latyaknak adja át a helyet. S ha januárban meg is érkezik a várva várt havazás, egy-két hónap, s máris itt a tavasz melege.
2024-03-05: Sport - Miska Brigitta:

Négygólos sikert arattak hazai pályán (Labdarúgás, SuperLiga)

A Sepsi OSK tegnap végig uralt mérkőzésen 4–0 arányban diadalmaskodott a közel három hónapja nyeretlen FC Voluntari felett a SuperLiga 29. körében. A sepsiszentgyörgyi csapat megtartotta esélyét, hogy az alapszakasz utolsó fordulójában kiharcolja a felsőházi rájátszásba jutást, azonban nem lesz elegendő, hogy nyerjen az FC Petrolul Ploiești vendégeként, hanem arra is szüksége van, hogy a vetélytársai pontokat veszítsenek.