Migrációkezelési megállapodás

2024. március 5., kedd, Belföld

Határellenőrzésre és migrációkezelésre vonatkozó keretmegállapodást írt alá tegnap az Európai Bizottság a román kormánnyal, a dokumentumot Ylva Johansson belügyi biztos és Cătălin Predoiu kormányfőhelyettes, belügyminiszter látta el kézjegyével a Bel- és Igazságügyi Tanács brüsszeli ülésén.

  • Cătălin Predoiu és Ylva Johansson. Fotó: X / Ylva Johansson
    Cătălin Predoiu és Ylva Johansson. Fotó: X / Ylva Johansson

„Fontos lépést tettünk Cătălin Predoiuval, amelyik az EU és Románia közötti együttműködés megszilárdítását jelzi a határvédelem és migrációkezelés terén. Egy sikeres kísérleti projekt után a keretmegállapodás volt a következő állomás” – írta az X közösségimédia-platformra Ylva Johansson, aki szerint ez segíteni fogja a rendőrségek együttműködését, a migráció kezelését és az illegális bevándorlók hazatelepítését.

Az uniós biztos által említett határigazgatási kísérleti projekt 2023 márciusában kezdődött, és Románia, valamint Bulgária számára is sikerrel zárult. Az Európai Bizottság közleménye szerint a hétfőn aláírt keretmegállapodás lehetővé teszi az áttérést a rögtönzött megoldásokról a fenntartható megoldásokra, és a két ország fokozottan hozzá fog járulni az EU külső határainál jelentkező biztonsági kihívások közös európai kezeléséhez.

A két keretmegállapodás arra alapoz, hogy a Schengennel kapcsolatos uniós jogot maradéktalanul alkalmazni fogják Romániában és Bulgáriában, illetve 2024. március 31-étől mindkét ország esetében feloldják a repülőtéri és kikötői ellenőrzést a schengeni államokkal közös határaikon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2024-03-05: Sport - Tibodi Ferenc:

A Puskás Tivadar győzelmét hozta az idei torna (Iskolás sport, minifoci)

A tavaly ezüstérmes sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola csapatának sikerével zárult a pénteken és szombaton a megyeszékhelyen megtartott nemzetközi kispályás labdarúgó Berde Áron Kupa tizenhatodik kiírása. A Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola által szervezett kétnapos eseményen hagyományosan hat szentgyörgyi, egy-egy kézdivásárhelyi és magyarországi tanintézmény minifoci-alakulata vesz részt.
2024-03-05: Belföld - :

Védik a farkasokat

A farkasok védettségi szintjének csökkentésére irányuló brüsszeli javaslat elutasítását kéri a Natura 2000 Szövetség a bukaresti környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumtól – közölte tegnap a civil összefogás egyik tagszervezete, a WWF Románia.